Cum iti alegi liceul?

Cum iti alegi liceul?

 

Daca e sa scriu articol d-ala motivational, ar trebui sa dau acei celebri pasi. Daca asa e mai usor de citit, apai zic asa sa fac. Asadar:

Pasul 1: Decide-te ce profil doresti

In Bucuresti ai multe licee, asa ca nu e o nenorocire ca nu ai intrat la X. Daca tu vrei sa faci profil real, fa profil real. Daca vrei real si nu intri la liceul X, mergi la liceul Y. Mai bine iti pastrezi optiunea pentru real decat sa ti-o schimbi doar pentru ca vrei sa studiezi in liceul X.

Daca stii ce facultate doresti, e cu atat mai bine. Daca vrei medicina, vei face profilul Stiinte ale Naturii (tot real, dar cu mai multa chimie si biologie in loc de informatica si matematica). Daca vrei sociologie, stiinte politice, filosofie sau psihologie, mergi pe stiinte socio-umane.

Acum, zic sa va dau un hint: daca alegi un profil real, desi inveti mai mult, te poti razgandi la finalul liceului. Poti urma o facultate umanista lejer si as zice ca acolo vei fi avantajat (la sociologie cei ce facusera realul nu se speriau de statistica si chiar se descurcau la acea materie). Invers, daca faci umanul, e mai greu sa urmezi ulterior ase-ul ori medicina. Nu imposibil, dar mai greu.

Pasul 2: Zona este foarte importanta

Motivele sunt 3:

  • Cat de aproape este de casa. Nu e bine sa fie in capatul celalalt al orasului, insa nici sa fie fix vizavi de casa ta nu e ok. Daca ai parinti paranoici, care te verifica, situatia a doua este chiar de evitat.
  • Zona centrala (in Bucuresti) e de preferat. Daca-i Cismigiul langa e cu atat mai bine. Dar mai sunt si alte parcuri. Oricum, ca idee, e un criteriu pe care nu l-as exclude.
  • Excludeti din start liceele situate in zone rau famate. Blaga e liceu bun, dar parca nu te-ai intoarce la 8 seara din zona aia. Si pot fi dat exemple mai hard de atat.

Pasul 3: Vezi unde se inscriu prietenii

Oricum iti vei face prieteni in liceu, dar parca-i mai bine sa cunosti macar o persoana din toata clasa aia. Daca-s mai multe, cu atat mai bine. Cele mai solide prietenii sunt cele de durata. „Il cunosc din clasa I”.

Pasul 4: Vezi cat de bun e liceul pe obiectele care te intereseaza

De exemplu, Vianu e bun pe informatica. Daca vrei sa urmezi informatica, mergi acolo. Insa vezi ca s-ar putea ca pe uman sa nu fie o alegere buna. Pot da si un exemplu contrar.

La fel: alegi stiinte ale naturii, dar poti constata ca nu exista laboratoare dotate in acel liceu. Ai ales degeaba.

Dupa mine, nu exista liceu de top in sine, ci liceu de top pe un anumit domeniu/obiect. Oricum, nu e mare chestie daca termini un liceu de top. Ar putea fi, pe alocuri, chiar daunator.

Colegiul National Tudor VIanu

Pasul 5: Urmeaza-ti instinctul

Numele unui liceu suna cool, numele altui liceu parca e mai fun. Uneori instinctul s-ar putea sa te duca departe. Zic.

Pasul 6: Gandeste-te la nivelul tau real

Serios: notele de la Evaluarea Nationala (fosta capacitate) pot fi mincinoase. Tu, insa, ca elev, poti avea habar la ce nivel te afli. Iti doresti sa te afli tot timpul la coada? Iti suna bine sintagma Cel mai prost din curtea scolii?

In plus, gandeste-te ca pentru multe facultati conteaza si mediile din liceu. Chiar vrei sa apara 5 si 6 la materiile de baza?

Invers, insa: un colectiv slab nu te va motiva, asa ca daca esti elev bun, e bine sa te afli intr-un colectiv de elevi buni.

Pasul 7: Liceu de fite vs liceu modest

O minima informare este absolut necesara si in acest sens. Teoretic, poti intra la Jean Monnet (iar dau exemplu de liceu bucurestean, dar na, aici locuiesc). Teoretic, ai putea fi printre cei mai buni de acolo. Dar iti doresti asta? Iti doresti sa concurezi cu fitele celor de acolo? Nici Caragiale nu e chiar liceu de saraci, dar na, acolo e un minimum de mix intre saraci si bogati.

N-o zic peiorativ, dimpotriva: EU m-as fi simtit extrem de naspa in Jean Monnet, daca as fi fost elev acolo.

Sursa foto
Sursa foto

Despre cum mi-am ales EU liceul va voi spune intr-un clip distinct. Probabil saptamana viitoare 🙂 Pana atunci, luati acesti pasi in orice ordine doriti. Si, mai ales, nu va ignorati instinctul. Uneori functioneaza 🙂 Salutari SCOLARESTI tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !