Cum apar deseori celebrele Fake News. Teorii fataliste.

Cum apar deseori celebrele Fake News. Teorii fataliste.

 

 

Mai multe persoane din lista mea de prieteni au distribuit acest articol aparut ieri pe Evz.RO. Pana sa spuneti ca e o prostie, sa intrebati, peiorativ, ce a fumat autoarea si sa dati cu pietre, zic sa va ganditi un pic. Astept pietrele, astept injuriile, insa tin sa iau apararea individei cu pricina. Ii iau apararea fara, insa, sa-i dau dreptate.

Cum vine asta? Simplu.

Exista mai multe tipuri de fake news. De stiri false, ca si-n romaneste suna bine. 

Exista stirile false date cu rea intentie, cele de care esti constient ca nu sunt adevarate. Va mai amintiti stirea postata pe un site no-name care spunea ca Ciolos este copilul nelegitim al lui Soros? Eh, oricat de prosti ati vrea sa credeti ca-s cei care au scris-o, va inselati: ei stiau ca nu e adevarat, asa ca au inventat-o si au postat-o cu rea intentie. Ma rog, nu stiu ce scop au avut ei, dar e posibil sa fie vorba doar de niste pustani plictisiti.

Sunt, insa, stiri si teorii in care cei care le-au lansat cred. Sunt rationamente construite pe lipsa de argumente. Adica exact cum au aparut religiile si credintele: niste fenomene nu au putut fi explicate, asa ca oamenii au acceptat cea mai buna explicatie.

Fenomenele meteo erau inexplicabile, asadar oamenii au inceput sa creada ca acolo, sus, de unde vin ele, este un nene care le dirijeaza.

Fix asa este si cu aceste stiri false. Hai sa luam stirea de la inceput. Stiti ce nu reuseste sa inteleaga autorea? Pai 3 chestiuni fundamentale, la care nu are explicatii:

1. Cum de a cazut presa traditionala atat de brusc? Nu a fost o perioada de stagnare sau ceva, ci pur si simplu de la crestere la o scadere brusca, in prapastie.

2. Cum de Romania are printre cele mai bune conexiuni la internet din lume?

3. Cum de mobilizarea se face atat de usor pe retelele sociale?

Nu trebuie sa gasiti raspunsuri la intrebarile de mai sus. A incerca sa gasiti raspunsuri este o solutie gresita. Este ca si cum ai pune un om din anul 200 I.E.N sa explice fenomenele meteo. Dupa ce va constata ca nu pot fi explicate, se va duce la cea mai dezirabila teorie, la Zeus, la ceilalti zei, la alte divinitati. Si-ti va spune ca pana nu-i formulezi tu o teorie mai buna, el o va crede p-aia.

Ce mi se pare mie misto, realmente amuzant, este ca teoria asta, a ziaristei de la Evz, circula pe internet. Nu e publicata exclusiv pe print, pentru pensionarii care cumpara Evz, ci este disponibila si celor care dispun de conexiuni puternice. Sa afle si ei de ce au conexiunile cu pricina.

Da, doamna in cauza nu intelege nimic din fenomen. Este dreptul ei sa scrie, este dreptul ei sa profeseze in continuare. Are publicul sau, format, probabil, din oameni care inteleg la fel de putine lucruri din mediul online. Nu dau cu pietre, nu o injur, nu o trimit la plimbare (ori la cratita, cum fac unii oameni lipsiti de orice urma de logica si de bun-simt). Nici macar nu critic ziarul care o gazduieste, altfel un ziar pe care-l frecventez. Un astfel de articol nu anuleaza alte articole bune gasibile acolo. Ma rog, e dreptul fiecaruia sa aprecieze cum crede articolele, multi considera Evz un loc nefrecventabil, nefiind si cazul meu.

Eu doar va explic cum de ea a reusit sa ajunga la aceasta concluzie. Va explic ca nu este de condamnat, asa cum nu-i de condamnat un om care ia de bun tot ce zice popa.

Eu as propune acest editorial ca obiect de studiu la orice facultate de jurnalism din tara. Eu as vrea ca acest editorial sa ramana in istoria presei, sa se vorbeasca despre el peste ani si ani. Problema este ca multi dintre profesorii de la jurnalism (si nu ma refer doar la mult hulita FJSC) gandesc fix ca doamna in cauza. Asta daca nu cumva si dansa o preda jurnalismul pe undeva (sau o fi predat in trecut).

In final, va zic doar atat: atunci cand injurati o stire falsa, fake news, va rog sa va ganditi un pic cum a aparut acea stire. Este valabil cam peste tot: cand injuri un fenomen trebuie sa te gandesti cum si de ce a aparut. Ca sa-l combati eficient trebuie intai si intai sa-l intelegi. Pentru ca, sa fim sinceri, nici ei nu inteleg cum sta treaba cu netul, dar nici noi nu-i intelegem pe ei. Chiar deloc. Cine-s NOI si cine-s EI deduceti singuri 🙂 Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !