Achizitionarea unei lanterne poate sa devina o veritabila investitie – daca alegi cu atentie, studiezi caracteristicile tehnice si, nu in ultimul rand, stii exact pentru ce o cumperi.
Nu e mare lucru sa-ti cumperi o lanterna, dar daca te gandesti sa te comporti ca un adevarat “profesionist” atunci cand alegi una, chestiunea devine complicata si… interesanta. Nu mai esti clientul nestiutor care ia de bun tot ce-i spune vanzatorul si nu mai alegi doar dupa criteriul designului sau, in cel mai bun caz, al brandului de care ai auzit mai mult. Daca te hotarasti sa faci acest lucru, adica sa alegi cu cap, vei constata ca e nevoie de un research serios vizavi de lanterna led, in care pretul si brandul nu sunt unicele criterii de luat in seama.
8 intrebari la cumpararea unei lanterne:
- La ce vreau sa folosesc lanterna LED? O sa descoperi o oferta neasteptat de mare, gandita pe activitati: lanterna frontala, lanterna tactica, lanterna profesionala, de bicicleta, outdoor, reincarcabila etc.
- Cati lumeni trebuie sa aiba? Cu cat sunt mai multi lumeni, cu atat lumina e mai puternica. Nu te arunca la cel mai mare numar de lumeni pentru ca s-ar putea sa te trezesti cu un reflector care te orbeste. Calculeaza foarte bine scopul pentru care o cumperi si de cata lumina ai nevoie.
- Ce distanta atinge fasciculul luminos?
- Am cumva nevoie de maini libere in timpul activitatilor? In acest caz se impune o lanterna frontala
- Cate moduri si niveluri are? De obicei, lumina variaza de la una puternica si concentrata, care acopera distante lungi, pana la o lumina dedicata distantelor apropiate (pentru cort, citit carti sau harti, cand nu ai nevoie sa ai o lumina orbitoare).
- Ce dimensiuni are (cu si fara baterii, respectiv acumulatori) si cata greutate esti dispus sa transporti?
- Ce tip de alimentare utilizeaza? Iata un capitol foarte important. Trebuie sa studiezi atent ce tip de baterii foloseste (cele reincarcabile au pretul semnificativ mai mare, dar investitia se amortizeaza in timp) si ce autonomie iti ofera pana la descarcarea completa. Fii atent la consumul pe care-l are ca sa nu fie un devorator de energie si sa ramai fara sursa de lumina exact cand ai nevoie de ea.
- Ce grad de impermeabilitate are? O sa gasesti mai multe standarde incepand de la IPX 0 (fara nicio protectie) pana la IPX-8 ceea ce inseamna ca ramane functionala chiar si in cazul scufundarilor.
Echipa Easylight Romania iti ureaza alegere inspirata
Asta a fost un articol foarte util. Mersi!