Despre telefoane mobile am mai scris. In diverse circumstante. Despre cele dual-sim la fel. Eu posed un dual-sim si sunt foarte multumit de el. Are insa deja 2 ani. Nu da niciun semn de boala (poate doar bateria, care tine mai putin ca la inceput), dar sunt constient ca undeva, candva, acesta va ceda. Asa ca prospectez piata pentru a vedea cu ce sa-l inlocuiesc. Trebuie sa gasesc un magazin online telefoane mobile pentru a-l lua. Daca un smartphone il poti lua de la magazinele marilor operatori, un dual-sim sigur nu. Mi-a zis cineva intr-un magazin cum ca nu au voie sa vanda dual-uri codate. Asa ca marii operatori n-au niciun interes sa le dea mai ieftine. Singura solutie ramane, asa cum am zis, internetul.
Sa vedem ce anume trebuie avut in vedere cand luam un dual-sim:
1. Trebuie delimitat contextul. Daca dual-simul va fi UNICUL vostru telefon sau daca mai doriti inca unul pe langa el. Eu am 2 telefoane (deci 3 numere), asa ca sunt in situatia a II-a. Pe care o si recomand: un smartphone si un dual-sim. O sa vedeti in continuare de ce o recomand.
2. Daca suntem in situatia a II-a, atunci trebuie sa cautam unul cat mai ieftin. In fond avem deja un telefon scump, nu?
3. Incercam sa fie de marca. Pe dual-sim-uri cateva marci s-au afirmat: Samsung, LG, Nokia (ceva mai noi intrati pe piata). As zice si Philips, cum am eu (X 100). Si mai sunt cei de la Allview, cu telefoane din ce in ce mai bune. Eu as evita Alcatel, as avea dubii asupra Huawei-urilor. Si HTC-urile, ca dual-sim, sunt prea la inceput, asa ca le-as evita.
4. De preferat, sa nu fie smartphone. Un smartphone oricum are baterie care tine putin. Daca mai e si dual e cu atat mai grav.
5. Uite-te cat de dual este. Erau la inceput dual-simurile partiale. Alea de schimbai de pe un sim pe altul, astfel incat nu puteai primi telefon pe ambele in acelasi timp. Din alea nu mai sunt. Au aparut dual-urile aproape complete. Cum am si eu. Doar ca eu daca vorbesc pe SIM 1, sim 2 apare inchis. Aparura acum unele unde si chestia asta a fost rezolvata. Doar ca sunt mai smart, si mai scumpe. Nu cred ca se merita. Si mai e si chestia cu radiatiile: cica nu e bine ca atunci cand ai telefonul langa cap sa fii iradiat asa rau. Ma rog, asta daca chiar te intereseaza aspectul.
6. Exista 2 modalitati prin care alegi sim-ul de pe care sa suni: ori apesi optiuni si dai CALL , CALL 2ND SIM (CUM AM Eu), ori e un buton lateral, unde selectezi. Un amic are cosmote si orange pe el (Ca si mine), si selecteaza una din ele. Ecranul se face ba portocaliu, ba verde. Prefer sincer varianta mea, imi pare mai practica (ma rog, m-am obisnuit eu cu ea).
7. Continuarea a punctul 4: sa nu fie touch. Ori tastatura qwerty, ori chiar una normala. Vad ca acum au aparut si clapete, probabil vor reveni la moda si slide-uri. Cert este ca touch-urile, si din cauza bateriei, nu sunt o solutie.
8. Uite-te neaparat la baterie. Timpul ala sa nu ti se para mic, pentru ca are 2 sim-uri in el.
9. Daca esti in situatia in care mai ai alt telefon, incearca sa iei un telefon FARA CAMERA. E inutila si consuma inutil bateria.
10. Nu trebuie neglijat aspectul de imagine. Unii oameni, foarte „importanti”, nu pot scoate cine stie ce telefon ieftin din buzunar.
Daca nu sunteti in categoria nr 10, va recomand un Nokia foarte dragut si foarte ieftin: Nokia 101 .Este 120 de lei pe gsmro si pare sa-si faca treaba foarte bine. Pe philips-ul pe care-l am acum am dat 260 de lei (in 2010), deci pe asta l-as lua la mai putin de jumatate de pret. Este dual, este ieftin, tine bateria mult, pacat ca arata cam antic asa. Desi stilul vintage e la moda.
Salutari MOBILE tuturor!