Cum alegem un cadou?

Cum alegem un cadou?

 

De multe ori am fost intrebat acest lucru. Raspunsurile date de mine se pare ca n-au convins. Iau de la capat argumentatia, cu mentiunea ca am scris de cel putin 5 ori pe acest subiect (nu mai stau sa caut link-uri). Asadar, din punctul MEU de vedere, cadoul trebuie sa contina urmatoarele 5 chestii:

  1. Elementul distinctiv al varstei ori al contextului. Asta e ceasul primit la 18 ani ; asta e cravata primita inainte de nunta; asta e tricoul primit la 30 de ani. E misto sa marchezi evenimentul prin cadoul pe care-l faci, nu? 🙂

  1. Personalitatea celui care daruieste. Tu esti om serios, nu faci cadou un tricou -curcubeu. Faci, eventual, cadou o cravata. Ideea e simpla: cadoul trebuie sa fie potrivit pentru persoana care-l face. Eu, de exemplu, nu voi putea face niciodata cadouri religioase. NU MA REPREZINTA.

  2. Personalitatea celui care primeste. De multe ori am ignorat acest aspect: am facut cadou carti unor persoane care, surpriza, nu citesc; am facut cadou cravate unor persoane care nu poarta cravata; am facut cadou tricouri mov unor persoane care … nu poarta mov. Trist, nu?

  3. Statutul social al celui care daruieste. Un om cu venituri lunare de 10 mii de euro nu poate face un cadou de 10 euro. Invers: nu are nimeni pretentia sa dai 100 de euro pe un cadou daca tu castigi 300 de euro. Trebuie sa fie un echilibru in toate. E drept, cadourile, pe cat posibil, sa nu fie ostentative, insa ele trebuie sa reflecte, cumva, statutul social al celui ce daruieste.

  4. Statutul social al celui ce primeste, dar si al evenimentului. Ok, el castiga 300 de euro, insa se duce la o petrecere de fite. Da, prietenul sau cel mai bun a ajuns bogat. Trebuie sa faca un efort si sa faca cadou in consecinta. Cu un cadou de 20 de lei, ca acum 15 ani, nu merge. Nu se va supara cel care primeste,  nu-i va reprosa, dar nu se va simti bine cel care daruieste.

  5. Relatia pe care o au cei 2. De exemplu, oricat de bun amic esti tu cu fetele, nu poti darui inele. Stii ca amica ta cea mai buna vrea un inel, insa nu e bine ca TU sa-i faci un astfel de cadou. Serios, NU!

  6. Un element destul de important, pe care multi il ignora: elementul SURPRIZA! Din acest motiv niciodata nu zic ce imi doresc si nici nu vreau sa stiu ce-si doresc altii. Nu am fost adeptul cadourilor utile: ala n-are haine, n-are portofel, vrea jocuri pentru consola ori vrea un ceas. Si daca vrea, ce? Sa-si ia!

Acum trebuie sa vedem de unde luam cadouri. O idee ar fi site-urile specializate de cadouri (pentru barbati exista, de exemplu, MyMan.ro). Aici am gasit un set de sah de lux. Daca omul e pasionat de sah s-ar putea sa fie o idee buna. 🙂

Care-s avantajele unor astfel de site-uri? Pai intai si intai iti dau idei. Idei clasice si cliseice as zice eu, dar sunt utile. E drept, uneori te poti trezi ca ai luat acelasi cadou precum alta persoana. Din acest motiv, pe cat posibil, e bine ca invitatii sa vorbeasca intre ei pentru a nu se repeta cadourile.

Cum alegem un cadou? Pe scurt: trebuie sa ne gandim la noi, la cel care primeste, dar si la varsta si evenimentul pentru care faceti cadou. Daca toate cele 3 elemente vor fi la fel de importante, cadoul va fi unul apreciat. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !