Cum alegem filmele?

Salutare din nou,

Articolul a pornit de la un guest al Lucianei pe blogul Irinei. Luciana sustinea ca isi alege filmele exclusiv (sper ca am inteles bine) dupa actori. Un actor bun face sigur filmul bun. Eu am contrazis-o (printr-un comentariu) si voi explica si aici. Asadar, sunt atatea filme proaste cu distributie buna (Omul care se holba la capre cu George Clooney sau Drive Angry cu Nicolas Cage), dar si filme bune, cu actori necunoscuti (sau mai putin cunoscuti).

Eu voi face o argumentatie completa, si voi zice cum alegem IN GENERAL filmele:

1. Daca e sa mergem la cinema, e clar ca optiunile sunt reduse. Si oricum avem cativa indicatori:
– un film este de 3 saptamani si deja e aproape scos (il mai ruleaza doar de 2 ori/zi)…deci e film slab;
– un alt film e de 6 saptamani si e inca cerut… o fi ceva de capul lui.

2. Daca e sa vedem acasa (legal sau nu), optiunile insa sunt multiple.
O prima solutie e sa ne decidem asupra genului. Putem apoi sa alegem perioada (comedie noua, din 2011), urmand sa cautam ce comedii bine cotate au fost in acel an. E un criteriu nota de imdb (sau site-uri echivalente).

3. Nu as desconsidera sfaturile prietenilor. Trebuie sa-ti cunosti prietenii, sa le stii gusturile. UN film recomandat de un prieten caruia ii stii gusturile face mai mult decat un film recomandat de critici. Asa, in eter, ca in general nu-i cunosti pe acei critici.

4. Trailerul e si el un argument, dar doar intr-un sens: de excludere. Daca are trailer prost, e clar ca filmul n-are cum sa fie bun. Il excluzi. Un trailer bun nu face neaparat bun filmul, doar ca de fiecare data trailerul e peste sau macar la nivelul filmului. E verificat asta.

5. Poti merge si la noroc. De exemplu pe un site de profil (torrente sa zicem) vezi un film , de care altfel n-ai auzit. Il cauti si vezi cam despre ce e vorba. Poate fi bun, asa ca de ce nu?

6. Citeste rezumatul mai degraba decat trailerul. Poate-ti place povestea, zici de ce nu?

7. Cand mergi la cinema de multi ori ma duc sa vad 3d-urile. Si vad un film slab doar pentru ca e 3D. Dau si bani pe el deci. Acasa n-am 3d, asa ca cinema-ul e salvarea.

8. Cati dintre voi nu merg la cinema „la intamplare”. Hai sa vedem un film, nu conteaza care, sa nu-l fi vazut, aia e important. Uneori putem nimeni unul bun, alteori putem gasi o prastie de film. Cum ne e norocul.

9. In urma unei discutii. Daca ti-a citat cineva un film si tu nu l-ai vazut, nu ai tendinta sa mergi acasa sa-l vezi? Eu unul asa fac. Poate rusinat ca nu l-am vazut…

10. Nu te-ai trezit niciodata cu chef sa vezi (re-vezi) un anumit film? Inexplicabil, dar asa vrei: sa vezi filmul X. Pai pe ala il vezi.

Uau, 10 modalitati de a alege filmele. Cam mult. Nu , nu neg ca dupa actori le alegem. Dar dupa ce vedem distributia, ne uitam si la alte aspecte. Da, cele 10 puncte pot fi cumulate. Vedem de un film bun, punem mana pe telefon, sunam si vedem ce zice amicul nostru cinefil. Poate l-a vazut. Am vazut ca e cu actorul preferat, dar ii vedem si trailerul…Si tot asa.

Oare am ratat ceva? Desi nu-mi place, va intreb pe voi: cum va alegeti filmele? Mai sunt si alte criterii (poate criteriul profesional: esti istoric si trebuie sa vezi Doamna de Fier ori alt film tematic…)? Daca da, va rog sa ma ajutati 🙂

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

4 thoughts on “Cum alegem filmele?

  1. In nici un caz nu le-aleg dupa notele de pe IMDb.
    In ultima perioada am ajuns la concluzia ca filmele mai vechi de 1980 bat filmele mai noi de 2010 🙂

  2. Ai cam spus tot ce era de spus în alegerea filmelor. Eu una însă, am început să mă iau şi după ce scriu blogurile bune de profil pe care le cunosc. Dar aici, poate că, după ce citeşti mult timp pe cineva, aş putea să încadrez la sfaturile de la prieteni, pentru că omul respectiv îţi devine apropiat, îi ştii gusturile şi după ce ai văzut câteva filme care ţi-au fost recomandate şi ţi-au plăcut, te încrezi să vezi şi altele. Eu zic că ne mai uităm şi după actori – deşi, cum bine ai punctat, nu se întâmplă ca actorii cunoscuţi să facă doar filme bune. Dar pentru mine contează şi regizorul. Să zicem că pentru mine Nick Cassavetes este un gir că filmul va fi bun, că v-a reuşi să mişte ceva în interiorul meu, aşa cum ştiu şi că Mel Gibson, ca regizor, alege să facă filme mai pline de mizerie, real şi sânge, decât poate ar fi necesar. Dar cum ziceai şi tu – cele 10 puncte pot fi cumulate, iar un film bun va fi văzut cu siguranţă, după ce toate acestea vor fi parcurse 🙂

  3. Da, faza cu regizorii n-am spus-o. Dar atat timp cat Scorsese face Hugo, dupa atatea filme extraordinare ale lui, nu mai am deloc garantia … 🙂 Fara suparare pt cei carora le-a placut hugo

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !