Cuba libre este singurul lichid alcoolic la fel de bun ca berea

Cuba libre este singurul lichid alcoolic la fel de bun ca berea

 

 

Inainte sa scriu despre Cuba Libre ar trebui sa scriu despre rom, iar inainte sa scriu despre rom ar trebui sa scriu despre Cuba. Din pacate sau din fericire, toate acestea sunt strans legate intre ele.

Intai si intai, Cuba este pe lista tarilor pe care mi-as dori sa le vizitez. Cand imi proposesem prima oara asta, prin liceu cred, Cuba era in categoria Dorinta interzisa. Un sistem politic inchis, putini straini aveau acces acolo, si o tara deloc sigura.

Cuba am descoperit-o prin intermediul filmelor si al jocurilor pe calculator. Chiar daca nu se face referire directa la Cuba, jocul Tropico se desfasoara undeva pe o insula din Caraibe unde tu esti dictator. Mai nou, de cand m-am apucat de board-game-uri, mai am cateva in care Cuba este importanta. Unul dintre ele, pe care inca nu l-am jucat, poarta chiar numele bauturii acesteia minunate.

Oricum, ideea e ca pasiunea pentru Cuba mi-a venit din mai multe surse. Si va mai zic ceva important: in Cuba a existat (nu am inteles exact daca inca mai exista) o interdictie de aproape 50 de ani privitoare la achizitia de masini. Vi se pare absurda? Si mie. Dar mi se pare tare ideea ca pe o insula sunt putine masini. Eu, ca turist, as putea profita. Iar a te plimba cu o masina de 50 de ani, americana, ruseasca (sovietica) ori italieneasca (am inteles ca-s putine si din alea) face parte din farmecul locului.

De cativa ani, nu sunt chiar multi, dar nici putini (vreo 6 sau 7? sper sa nu gresesc) am descoperit bautura numita Cuba Libre. Este un cocktail banal de facut: rom cu Cola si cu ceva lamaie (unii-i pun ceva mai mult suc de lamaie si-l fac mai acru, cum imi place mie; altii rezolva problema punand Pepsi Twist sau, mai nou, Cola Lime).

Partea interesanta legata de aceasta bautura, romul, este alta: lucrurile cu care este el asociat. Paradoxal, toate pozitive, chiar daca tara sa de provenienta, Cuba, nu este chiar „raiul pe pamant”, social si politic vorbind. Asadar:

1. Romul si cuba libre sunt asociate cu vacanta, chestia aia careia unii ii zic concediu. E tot aia, sa stiti ­čÖé

2. Unii asociaza cuba libre cu chestii exotice. Imi zicea mai demult un amic ca el nu intelege de ce bea lumea Cuba Libre in cluburi. Cuba libre se bea pe plaje exotice. Ori macar plaja de Mamaia, dar sa fie nisip. Ceea ce e corect (pana la un punct).

3. Unii vor sa bea rom iarna, sa-si incalzeasca sufletul. Dar la gura sobei, ceva ce tot cu vacanta are legatura.

Exista, totodata, un consens: romul trebuie sa fie bun, de calitate. Din acest motiv mi se reproseaza faptul ca tot beau Cuba Libre pe unde gasesc. Cica e nasol, ca nu stiu ce rom ii pune, nu ii mai simt aroma.

Caci totul se rezuma la aroma. Aici vedem calitatea unui rom bun. Din acest motiv, spre deosebire de votca, romul trebuie sa fie din ala de buna calitate. E drept, si aici gusturile difera, insa un lucru e cert: se simte mai abitir un rom prost decat o votca proasta. Poate din acest motiv betivii aia notorii n-o ard pe rom, ci pe votca sau pe tuica. Sau cine stie ce posirca.

Daca sunteti curiosi ce-i cu poza asta, intrati aici

Acum, sa revenim la Cuba Libre. De fapt la … Cuba ­čÖé Este o competitie, Havana in the Street. Concursul este de doua ori interactiv: pe de-o parte, publicul decide continuarea unui graffiti, pe de alta parte tot ei, prin like-uri, vor decide unde anume va fi pus in practica pe un mural, in ce oras. Concureaza orasele Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi si Timisoara. Personal, sustin Constanta, nu d-alta, dar ideea de rom, Cuba libre si alte derivate ma duce cu gandul la plaja. N-o fi ea Havana, dar tot e ceva nisip. Zic.

Si nu pot incheia fara sa imi explic comparatia din titlu. Berea este lichidul prieteniei, al bunei dispozitii. A iesi la o bere este ceva pozitiv. Totodata, berea se savureaza in vacanta, te destinte, te hidrateaza. Nu bei bere iarna, nu bei bere inainte de a merge la munca, nu bei bere cand esti stresat. Din acest motiv, si la mine, dar si la altii, bautul berii este ceva musai pozitiv. Iar Cuba Libre, desi inseamna usor altceva, este tot ceva pozitiv. Chiar daca, na, cola aia cica ar avea calorii. Dar, stiti cum e: daca te temi de o chestie ca are calorii, bea niste tarie. Alunga teama. Eu propun, in acest sens, sa bei niste rom ­čśÇ Salutari DE VACANTA tuturor!

ps: Fara Cuba libre, dar cu rom. Cica se duce un tigan (cetatean de etnie roma) la o bodega. Urla in gura mare: – Un rom aici. Carciumarul: – Te-am vazut, da-te dracu!

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !