Cu ce ramanem dupa pandemie?

Cu ce ramanem dupa pandemie MedicaleShop

Cu ce ramanem dupa pandemie? Sper ca nu cu masti obligatorii inauntru, cu manusi si cand trebuie, si cand nu trebuie si cu dezinfectatul obsesiv, atat al mainilor, cat si al obiectelor (cunosc 3 persoane care si-au avariat ecranul telefonului din cauza ca au dat cu dezinfectant pe el; unii chiar cu spirt). Sper sa nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu uitatul urat la cel care stranunta, cu reclamatul fiecarui potential criminal care poate fi deopotriva un alergic care stranuta, un om cu reflux gastric care (pare ca) tuseste ori chiar un om racit? Sper ca nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu o ura profunda pentru cei care gandesc diferit fata de noi, indiferent de care parte a baricadei ne-am situa? Sper sa nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu mormane de masti aruncate care pe unde? Cu munti de doze/flacoane de dezinfectant? Ori poate cu obiceiul de a nu mai pune accentul pe propriul miros (am auzit in autobuz pe cineva care vorbea la telefon, spunand ca nu a mai facut dus atunci cand a plecat, caci oricum toata lumea are masca, deci nu se simte mirosul)? Ca na, tu te speli nu ca sa te simti tu mai bine, mai curat, ci ca sa nu te miroasa ceilalti. Sper sa nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu obiceiul de a ne feri de oameni, de a refuza sa-i luam in brate, de a nu mai da mana cu ei, ci a da cotul ori pumnul? Sper sa nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu frica de multimi, de oameni in jurul tau, de evenimente unde vor fi prezenti alti oameni? Cu teama de a merge la teatru? Cu teama de a merge la concerte? Cu refuzul de a vedea filme altundeva decat acasa la tine, de pe alde Netflix ori HBO GO? Sper sa nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu teama copiilor de a merge la scoala, de a interactiona cu altii de varsta lor? Cu teama profesorilor universitari in varsta de a preda cursuri in amfiteatre de peste 50 de oameni? Cu teama potentialilor studenti de a merge la facultate? Cu dorinta multora, parinti, studenti, profesori, de a muta definitiv si irevocabil invatamantul (superior si inferior) in online? Sper sa nu…

Cu ce ramanem dupa pandemie? Cu amintirile si atat? Cu nimic altceva?

Fara sa pot spune de pe acum cu ce ramanem dupa pandemie, fara sa pot spune CAND se va termina toata nebunia, vreau sa spun cu ce AR TREBUI sa ramanem dupa pandemie, caci fiecare rau are si efecte bune:

  • Sa ramanem cu obiceiul de a igieniza bine spatiile publice, in frunte cu autobuzele, tramvaiele, troleele si scaunele salilor de spectacole. Pana la pandemie, in salile de cinema se dadea doar cu matura, pentru a indeparta floricelele cazute. Acum aceste sali SE DEZINFECTEAZA. Lucru extrem de bun, de util. La fel si autobuzele. Tin minte ca acum multi ani, vreo 10, in plina pandemie de gripa porcina, la capatul autobuzului 335, la Mall Baneasa, am vazut pe unii cum dau cu furtunul pe el, si pe dinafara, si pe dinauntru. Nu stiu exact daca dadeau doar cu apa sau aveau si detergent, dar tot era bine si asa. Am auzit langa mine un om laudandu-i: Bravo, asa sa faceti. Macar de ar ramane obiceiul asta. N-a ramas, din pacate. Minunea a tinut 3 zile sau atat am calculat eu.
  • Sa ramanem cu obiceiul de a avea pe mesele de la restaurant, fie de afara, de la terasa, fie dinauntru, dezinfectant. La fel de utila este prezenta dezinfectantului si in toaletele restaurantelor. Uneori apa si sapunul nu sunt de ajuns.
  • Sa ramanem cu obiceiul de a ne igieniza mainile inainte sa intram la supermarket, mai ales cand stim ca vom atinge mai multe produse, in special fructe, pe care da, le spalam inainte sa le consumam, dar daca in prealabil au fost atinse de zece persoane neigienizate si au stat acolo, expuse, nu stiu cat de eficienta mai este spalarea lor.
  • Sa ramanem cu obiceiul de a sta acasa atunci cand nu ne simtim bine, cand suntem (posibil) raciti sau gripati, in special atunci cand avem febra si tusim. Pana acum, de vina pentru ca oameni bolnavi ieseau din casa erau angajatorii si institutiile de invatamant care nu acceptau faptul ca oamenii mai si racesc? La scoala se uitau la scutirea ta de 20 de ori, cautand cel mai mic element de falsificare. La diverse firme angajatii erau pusi sa se duca la medicii firmei, medici care deseori certificau faptul ca oamenii erau bolnavi, insa nu intr-atat de bolnavi incat sa stea acasa.
  • Sa ramanem cu terasele incalzite la care sa putem sta si-n luna noiembrie. Pentru fumatori sunt aur curat. Pentru nefumatori sunt o modalitate excelenta de a sta la aer.
  • Sa ramanem cu reguli mai stricte in ceea ce priveste vizitele in spitale. Ca sa dau un exemplu din propria experienta: in 2016 am avut o ruda internata la Spitalul Sfantul Pantelimon, la sectia de terapie intensiva (celebra sectie ATI). Acolo, pentru a vizita pe cineva, in afara de respectarea orarului strict, erai obligat sa faci un singur lucru: sa-ti pui niste botostei peste incaltarile tale. Intr-una din zile nu mai aveau botostei, deci asta e, intrati fara. Atat. Nimic mai mult. Ganditi-va ca era vorba despre persoane grav bolnave, persoane aflate intre viata si moarte. Mi se parea absurd, insa orice as fi facut eu nu rezolvam nimic: daca eu as fi intrat cu ceva echipament, tot ar mai fi fost alte zeci de vizitatori care intrau exact de afara (majoritatea venind cu mijloacele de transport in comun).
Cu ce ramanem dupa pandemie MedicaleShop botosei
Imaginati-va ca botoseii astia nu sunt pe masuri, drept urmare la mine tot timpul stau prost si-s pe cale sa se rupa. Nu doar atunci i-am purtat, ci ii puneam constant si la cabinetul stomatologic unde mergeam pana anul trecut.

Din punctul meu de vedere, o responsabilitate mai mare decat persoanele fizice, oamenii de rand, o au persoanele juridice. In autobuz, de pilda, in afara de obligativitatea purtarii mastii (si a platii calatoriei), calatorii nu pot face efectiv nimic. Autobuzul este curat sau murdar, dezinfectat sau nu, raspandac sau nu, in functie de cum este el intretinut si dezinfectat de catre compania de care apartine. Daca vorbim despre autobuzele bucurestene, acestea apartin de STB, care apartine de Primaria Capitalei. Deci statul, printr-o autoritate locala, are responsabilitati mult mai mari decat omul de rand.

La fel in cazul restaurantelor: oamenii fac exact ce li se spune, ce li se permite, mesele sunt puse unde au fost asezate de catre gazde, se dezinfecteaza daca au cu ce…

La fel in cazul hotelurilor: ganditi-va la camerista care intra dintr-o camera intr-alta si care, daca nu are grija, daca nu se dezinfecteaza corespunzator, ar putea face rau si nu bine, ar putea sa infecteze, sa raspandeasca virusul.

La fel in cazul magazinelor, mai mari sau mai mici, magazine care trebuie intretinute, intretinerea nefiind echivalenta cu aprovizionarea.

Totodata, trebuie incurajate firmele care ajuta persoanele juridice, firme precum Medicale-Shop.ro, care pun la dispozitia firmelor o gama varianta de produse medicale utile majoritatii firmelor (de stat si private), indiferent de obiectul lor de activitate. Statul, in loc sa trimita politistii sa dea amenzi persoanelor fizice mai bine s-ar ocupa de persoanele juridice, sa se asigure ca acestea au de unde si au cu ce sa asigure toate conditiile de siguranta sanitara. Un autobuz curat, dezinfectat complet la fiecare capat de linie, plin de oameni FARA masti, este mult mai eficient decat un autobuz jegos, plin de microbi, in care toata lumea poarta DE FRICA mastile pe fata.

In loc sa mizam pe masuri pe termen scurt, masuri care sa ne scoata ACUM din criza, mai bine am miza pe niste masuri mai putin radicale, dar mai eficiente pe termen lung. In afara de Covid, oare cati alti virusi se ascund in mizeria din interiorul si exteriorul autobuzelor? Sau credeti ca doar covidul te poate ucide? Ori poate aveti impresia ca mastile alea ne protejeaza de virusii impregnati in scaunele trenurilor CFR…

Nu, nu spun sa nu ne dezinfectam, sa nu se spalam. Nu spun ca cei vulnerabili nu ar trebui sa se protejeze. Spun doar ca responsabilitatea principala ar trebui pusa in carca persoanelor juridice. Persoanele fizice ar trebui doar sa aiba posibilitatea sa se protejeze, insa in acelasi timp sa aiba LIBERTATEA de a alege daca si cum se vor proteja. Noi suntem tara care a reusit performanta sa enerveze ambele tabere: cei ingrijorati se simt neprotejati, iar ceilalti se simt lipsiti de libertate. Nu ca in alte tari lucrurile ar fi (cu mult) diferite…. Cum ar zice cantecul: „ca narozii ai mai mari/nici gagica, nici bistari”. In acest caz ar fi „nici protejat, nici liber” (rima o gasiti voi).

In final va rog pe voi sa-mi spuneti ce credeti voi: cu ce ramanem dupa pandemie? Eu, unul, s-ar putea sa raman cu un premiu, caci acest articol este proba in cadrul Super-Blog 2020.

One thought on “Cu ce ramanem dupa pandemie?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !