Crulic – un kitch supra-apreciat

Ati auzit de Crulic? Este un caz real al unui roman arestat nevinovat in Polonia. A decedat in inchisoare, iar in urma acestui scandal ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu, si-a dat demisia. Care ministru, cam toata lumea e de acord, a fost un dezastru. Dezastru absolut.

La fel de dezastrous este insa si filmul denumit Crulic – drumul spre dincolo. As continua eu: spre dincolo de kitch. Deci va puteti imagina o animatie (cica amuzanta) despre un caz atat de tragic? Iar animatia sa inceapa cu … vorbele mortului. Da, mortul vorbeste. Lucru total corect si dezirabil.

Lucrul si mai trist este ca acest film a fost vazut la festivalul de film istoric. Ok, e bazat pe ceva real, are istorie in el. Dar, desi stiu ca voi fi contrazis, asta e tipul de film istoric specific noua? Ok, Sergiu Nicolaescu a facut filme de propaganda (desi alea de propaganda strong nu erau ale lui, desi multi au impresia ca ale lui ar fi), dar macar nu-si batea joc. Cum sa calci in picioare memoria unui om, mazgalindu-l in niste caricaturi (desene) facute in paint?

Iar lucrul care ma enerveaza cel mai mult este ca unii chiar au apreciat acest lucru. Ori nu inteleg eu filmul (dar deloc), ori asta ar trebui sa fie directia. Pai daca e varianta a II-a, propun urmatoarele:

1. Sa se faca benzi desenate despre decapitarile celebrele decapitari ale lui Constantin Brancoveanu ori Mihai Viteazu. E chiar funny sa-ti pierzi capul … cand ti-e lumea mai draga.

2. Benzi desenate despre cat de fericiti mureau evreii in lagare. Sa povesteasca un mort (hai ca gasim unul celebru, nu va faceti griji) care sa povesteasca: aici am fost dus, asta e nenea Hitler, vedeti ce barba misto are?…etc.

3. Benzi desenate despre crimele comise de rusi. Care, nu-i asa, sunt atat de amuzante.

Vi se pare gretos? Daca da, explicati-mi si mie de ce este apreciat Crulic? Poate am eu o problema de perceptie si sunt prea sensibil. Asa o fi, nu neg.

Pana una alta, parerea mea e ca acest film este etalonul kitchului in cinematografia romaneasca. Alte filme sunt proaste, altele sunt nereusite, asta e un kitch revoltator. Si gretos. Si da, pentru mine va ramane etalon mult timp.

Salutari CINEFILE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Crulic – un kitch supra-apreciat

  1. uite-te in jur -cu ochii deschisi- , analizeaza in ce timpuri traiesti, si vei intelege de ce e un asemenea film apreciat.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !