Croitorasul cel viteaz in epoca online-ului

Croitorasul cel viteaz cusut si brodat 2

Croitorasul cel viteaz este o poveste scrisa de Fratii Grimm, pe care eu o tin minte de cand ma stiu. Datorita ei, croitorii au avut intotdeauna o imagine idilica, o imagine de super-eroi (in limbajul meu actual).

Am recitit zilele trecute povestea cu Croitorasul cel viteaz, vrand sa vad ce anume imi placuse mie atat de mult acum peste 30 de ani. Am descoperit o poveste amuzanta cu un croitor care reuseste prin inteligenta sa doboare cam orice obstacol. Unii ar spune ca nu e cea mai stralucita poveste a Fratilor Grimm, multi s-au mirat cand le-am zis ca am retinut ACEASTA poveste. Alba ca Zapada, Scufita Rosie, Cenusareasa ori Hansel si Gretel sunt povesti mult mai celebre. Eu, insa, am ramas cu Croitorasul cel viteaz. E drept, cu mintea de acum pot recunoaste faptul ca nu are nimic memorabil in ea.

Ca sa intelegeti cat de mult m-a impresionat (marcat) aceasta poveste, trebuie sa va spun ca ani de zile imaginea mea despre croitori era fix imaginea Croitorasului cel viteaz, inclusiv ca fiziononie. Vedeti mai jos clipul cu Croitorasul Cel Viteaz.

Va marturisesc inca ceva: atunci cand prin clasa a treia (sau sa fi fost a doua?) invatatoarea ne-a pus sa coasem niste nasturi (la lucru manual), am fost cumva dezamagit ca nu am dexteritatea necesara. Am constientizat, in mintea mea necoapta (nu ca acum ar fi altfel), ca nu pot ajunge croitor niciodata. Croitorasul cel viteaz nu eram eu. Daca va vine sa credeti, aceea a fost SINGURA mea tangenta directa cu domeniul croitoriei. Ma rog, cu intelesul CLASIC al notiunii de A CROI.

Timpul a trecut, eu m-am marit, am ajuns sa si frecventez niste croitori, ultimul destul de recent (anul trecut) si de fiecare data mi-am amintit de Croitorasul cel viteaz. E drept, in mintea mea Croitorasul cel viteaz nu este nicidecum unul care sa foloseasca masina de cusut. Aceasta este o chestie mult prea moderna, care strica tot farmecul povestii. Desi, daca stau bine sa ma gandesc, Croitorasul cel viteaz este indeajuns de destept incat se foloseste inclusiv de masinile moderne, de cusut si nu numai. Hai, ca acum pare de acolo, din poveste.

Acest costum a fost facut la croitorul de care va vorbeam mai sus.

Mergand mai departe, trebuie sa fac distinctia dintre CROITOR si LUCRATORUL INTR-O FABRICA DE TESATURI. Pe scurt, diferenta fundamentala din punctul MEU de vedere este ca primul croieste haine PERSONALIZATE. Croitorul este cel care-mi face o haina special pentru mine, pentru trupul meu deloc suplu. Drept urmare, pentru mine hainele facute pe comanda nu sunt deloc scumpe. As zice chiar ca-s ieftine, avand in vedere personalizarea lor.

Mai exista un tip de haine, o tip de personalizare, in fapt, care-mi place la nebunie. Stiti camasile sau tricourile care au un scris cusut si brodat? Mie mi se pare cea mai misto personalizare: stii sigur ca a fost facuta la un croitor si nu in mall, in zece minute, loc unde pustanii de liceu se inghesuie sa-si personalizeze hainele.

Acum ar trebui sa va vorbesc despre Croitorasul cel viteaz modern, despre cum ar reusi eroul din povestea clasica in zilele noastre. Nu voi face asta, va las pe voi sa va imaginati acest lucru.

Vreau, totusi, sa va marturisesc ceva: Croitorasul cel viteaz poate fi oricare dintre noi. Daca cititi bine povestea, constatati ca in toate aventurile sale ulterioare, in toate incercarile care s-au ivit in calea lui, nu si-a folosit dexteritatea de a coase, ci si-a folosit EXCLUSIV mintea. Nu intamplator multi vraci motivationali, preferatii mei, folosesc termenul de A-TI CROI PROPRIUL DESTIN.

Si pentru ca imaginatia omeneasca in materie de comparatii si inventat cuvinte este nemarginita (mai ales in limba romana, o limba latina extrem de flexibila), au aparut in comentariile sportive cateva expresii imprumutate din croitorie: mijlocasul echipei gazde A CROSETAT frumos printre 2 adversari; atacantul a fost pus in situatie de gol in urma unei tesaturi de pase; extrema oaspetilor si-a croit drumul spre poarta adversa; portarul a agatat mingea; echipa oaspete este o echipa desirata. Nu are rost sa va mai spun ca un procedeu foarte spectaculos din fotbal a fost denumit … foarfeca. Cred, totusi, ca printre ziaristi sau comentatori s-a aflat candva un fost croitor (ratat).

In final, Croitorasul cel viteaz de la butoane va anunta ca acest articol este inscris in cadrul competitiei de croit cuvinte Super-Blog 2020. Daca doriti sa crosetati niste comentarii inteligente, sunteti invitatii mei. In ele puteti spune, de exemplu, cum il vedeti pe Croitorasul cel viteaz in epoca online-ului.

Comments

comments

One thought on “Croitorasul cel viteaz in epoca online-ului

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !