Criterii de alegere a unui laptop

Vrem sa cumparam un laptop si nu stim ce. Nu stim de unde sa incepem cautarile. Care sa fie criteriile si ce trebuie sa facem pentru a alege cel mai bun laptop posibil? Pai sa vedem:

1. Trebuie stiut un lucru: e nevoie urgenta de un laptop sau putem astepta. Nevoia urgenta ne va face, aproape invariabil, sa dam mai multi bani. Si ne va face sa alegem in graba un produs. Uneori insa chiar avem nevoie de un laptop.

2. Trebuie sa stim, aproximativ, pe cati bani ne bazam. Daca nu suntem stresati de timp, mai bine ne apucam sa strangem bani (macar 10 milioane) decat sa luam laptopul in rate. Un laptop se invecheste moral dupa 2 ani. Uneori chiar mai repede. Cum e sa platesti rata la ceva ce este deja vechi? E frustrant. Totusi, ratele sunt utile atunci cand e nevoie neaparata de un laptop si vrem sa luam ceva bun. As recomanda insa imprumuturi de la rude, prieteni, chiar de la sefi (e o practica in multe firme: sa te imprumuti de la firma si sa-ti opreasca lunar din leafa o suma pentru a acoperi datoria; e preferabil decat sa faci rate). Daca nu se poate, asta e, apelati la varianta ratelor.

3. Trebuie sa vedem ce avem nevoie. Ne gandim la ce vom folosi acel laptop. Il folosim mai mult „in deplasare” (intalniri de afaceri, facultate) ori este tot un fel de calculator de birou? El sta in 80% din timp acasa (practic, un PC) sau il plimbi constant? Faci chestii complicate cu el sau este doar pentru internet si scris documente in word? Trebuie stiut exact la ce vei folosi acel laptop pentru a sti ce laptop sa iei.

4. In functie de punctul 3, vei alege dimensiunile. Un laptop mic, ultra portabil, este de preferat atunci cand calatoresti mult. Cand laptopul sta acasa si faci multe chestii pe el (inclusiv uitat la filme) ar fi bine sa iei unul cat mai mare. Atentie, foarte mare inseamna o piatra de moara (la propriu) in putinele dati cand trebuie sa-l cari dupa tine. Aici sunt importante si alte aspecte: un laptop foarte mic, netbook, nu are cd-rom (cd-writer). Poate candva va trebuie. E o idee buna sa luati un laptop fara unitate optica? Unii ar zice ca nu.

5. NU ALEGE LAPTOPUL IN FUNCTIE DE CULOARE! Valabil pentru fete, bineinteles. Stiu un caz real, al unei colege care a vrut musai laptop alb , care din acest motiv si-a cumparat Apple. Ei sunt cei mai tari in asa ceva, nu? Si apoi a avut mari probleme, ba ca nu stia sa-l foloseasca, ba venea cu documente care nu erau recunoscute in alte calculatoare (nu a putut da un referat din cauza asta). Asta numai si numai din cauza ca a vrut laptop alb. Ca negru ori gri nu era de nasul ei.

6. Stim dimensiunile, stim cam ce trebui sa faca, acum sa ne gandim la o marca. SI ne uitam. CUm alegem marca? La ce conteaza ea? Pai componentele sunt uneori la fel (procesorul i5 ori i7 se gaseste pe mai multe marci), asa ca va conta display-ul (Cum se vede), fiabilitatea (si aici intra si cat de seriosi sunt la service), garantia (stim cu totii garantia NO MATTER WHAT de la Toshiba), dar si, foarte important, cat de „personalizabil” poate fi. Pe romaneste: POT SA FAC UPGRADE la acest laptop? Poate preferi un laptop cu un display mai slab, dar caruia poti sa-i faci upgrade dupa 1 an. Ori dupa 2 ani.

7. Acum sa-i stabilim pretul. Discutia magazin online vs magazin clasic o lasam in plan secund. Eu recomand o varianta oarecum combinata a celor doua. Asadar, urmatorii pasi:
– cautam specificatiile oficiale de pe site-urile firmelor, vazand cam ce ne place;
– cautam pe agregatoare de preturi (gen price.ro) unde gasim acel laptop (sau acele laptopuri), cel mai ieftin, in ROmania;
– excludem magazinele online neserioase ori necunoscute, restrangand aria de cautare;
– ne ducem apoi in magazin sa vedem acel model ori acele modele; in magazin poate fi la showroom-ul magazinului online ales (de unde il putem si cumpara) ori putem merge in oricare alt magazin; vanzatorul ne va arata si ne va explica chiar daca noi ii zicem ca vrem doar sa ne interesam, ca n-avem bani la noi ori ca asteptam alte perioade;
– in cunostiinta de cauza, dupa ce am vazut specificatiile, dupa ce am vazut live acel laptop (testandu-l), putem da frumos comanda; nu exclud posibilitatea sa-l luam direct dintr-un magazin clasic, preturile nu difera foarte mult.

8. Daca vrem, ca la punctul 5, sa avem un laptop colorat, putem sa-i punem un sticker pe el. Care poate fi intr-o singura culoare sau cu tot felul de briz-briz-uri (fluturasi, inimioare etc) si care ne costa vreo 20-30, maxim 50 de lei. Nu stiu de unde provine diferenta de pret, habar n-am care e diferenta dintre ele, stiu doar ca exista locuri unde puteti face din astea. Stiu ca astea au si rolul de a-l proteja de zgarieturi, lucru foarte util daca aveti de gand ca ulterior sa vindeti acel laptop. O comparatie misto mi-a facut-o cineva cu taxiurile: taxiul este foarte folosit, abia de mai merge, dar are vopseaua intacta pentru ca peste ea a fost pusa un colant din ala. Gandeste-te ca din cauza asta unii fraieri chiar o cumpara.

9. Pentru a-l transporta in siguranta e recomandabil sa ii cumparati o geanta distincta. Gentile de laptop sunt facute special, atenueaza socurile, il protejeaza de zgarieturi. Sunt si unele serviete (eu am una, de piele bineinteles), care este facuta sa poata transporta si laptop. Daca aveti de dus si alte acte, da, e utila o astfel de servieta. Altfel, e indicat sa aveti o servieta facuta special pentru laptopul vostru. De ce ati lua un laptop de 12″ daca voi aveti geanta buna pentru un laptop de 17″? Este ilogic.

10. Ultimul pas, valabil pentru bloggeri: scrieti pe blogul despre noul laptop achizitionat. Scrieti toate specificatiile, scrieti cat de bine merge, semnalati faptul ca acel articol este PRIMUL scris de pe noul blog. Si inserati undeva in articol sintagma ACEST LAPTOP ARE CA UNIC SCOP MOARTEA DUSMANILOR DE CIUDA! Daca nu veti insera aceasta sintagma, veti fi urmariti de ghinion si laptopul vi se va strica in prima zi de la iesirea din garantie. Sa nu ziceti ca nu v-am avertizat 😀

Salutari TEHNOLOGOCIE tuturor!

ps: Iar zic la sfarsit, dar asta e: acest articol, despre achizitionarea unui laptop, este o noua proba in concursul Super-Blog 2012. Bafta MIE in concurs!

3 thoughts on “Criterii de alegere a unui laptop

  1. Eu când mi-am luat laptop n-aveam niciun ban. Am hotărât sa împrumut, de la verişoara mea. Zis şi făcut! L-am cumpărat şi la vreo 2 săptămâni, mă sună soţul verişoarei mele că nu trebuie să-i mai dau banii, că e cadou. Ce să zic, era beat! Dar eu eram trează, aşa că m-am ales cu laptopul cadou! 🙂

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !