Cristina vs Scrisori catre Rita

Pentru a intelege mai bine acest articol trebuie sa va fac o mica introducere. Mi se pare relevanta si utila in context. Asadar, pe 30 decembrie 2013 am fost, la teatrul InCulise, la spectacolul Conversatii cu Mafia. Mi-a placut mult spectacolul, filmele cu mafia fiind printre preferatele mele. Pe langa acel spectacol, mi-am aruncat un ochi asupra altor spectacole de la acelasi teatru. Am zarit, printre altele, Scrisori catre Rita, o comedie erotica. Ma rog, zarit este un alt mod de a spune ca cineva mi-a atras atentia. Acel cineva este domnisoara Cristina Solo (plajacuganduri.blogspot.ro, dar a scris cateva articole si pentru BlogDeCinema), care m-a insotit la acel spectacol. La final ma rugase sa o iau la Scrisori catre Rita, ca-i pare interesant. Trec ceva zile, ma duc la vizionarea Nymphomaniac vol I. Dupa Nymphomaniac mi-am amintit de Scrisori catre Rita si ma gandeam: bai, parca ar merge asa ceva, nu? Si, surpriza: in aceeasi saptamana, duminica, urma sa fie acest spectacol. Mi-am amintit apoi si de Cristina si de a ei dorinta ei de a viziona spectacolul. Intamplator, ea chiar se afla in Bucuresti duminica, asa ca am luat-o cu mine. Datorita devotamentului ei pentru acest spectacol am zis sa-i dau sansa sa-si scrie impresiile aici. Cristina, ai legatura (si scuze pentru introducerea prea lunga).

Spectacolul Scrisori catre Rita, jucat pe scena teatrului pub InCulise, porneste de la piesa omonima, publicata de Stefan Caraman, sub pseudonimul Kaos Moon.

Comedia erotica este interzisa minorilor din cauza excesului de limbaj… actual, mai degraba decat vulgar. Pentru ca textul, monologul lui Nic (interpretat de actorul Stefan Nistor) si scurtele dialoguri intre acesta si prezentele feminine (asumate pe rand de Andreea Stafie) compenseaza prin franchete decorul simplu.  Scena este dominata de nudul actritei, pictat in rosu si negru si de mesajele celor 7 sau 8 tricouri pe care Nic le schimba, in concordanta cu dezvoltarea intrigilor.

“Bai, oamenii iubesc pentru ca este insuportabil sa nu iubeasca”.

Scrisori catre Rita contureaza o poveste de dragoste si altele, mai multe, despre sex, curve, vecine, directoare de banci sau homosexuali. Spectacolul este impartit in mai multe secvente scurte, separate de pauze muzicale care conchid o idee sau anticipeaza un moment. Alegerile sunt foarte potrivite, consemnand doar “Varza” celor de la Vita de Vie care completeaza un playlist in tonul sarbatorilor de iarna.

Actorul Stefan Nistor alaturi de autoarea acestui articol, Cristina
Actorul Stefan Nistor alaturi de autoarea acestui articol, Cristina

Interpretarea lui Stefan Nistor este convingatoare, cand joviala si efervescenta, cand ironica si inteligenta, dand credibilitate personajului sau fara a-l supralicita.Rita este o prezenta lasciva, apare in diferite ipostaze, cele mai voluptoase fiind create in intimitatea unei intensitati luminoase scazute, cat sa starneasca imaginatia. Doamna Neli, Angel sau Frosinica sunt prezentele feminine care relationeaza pe parcurs cu Nic, insa ceea ce da un plus spectacolului este jocul celor doi actori si dinamismul relatiilor dintre ei, de la dialogul clasic la modul in care construiesc impreuna un moment, completandu-se reciproc, verbal si gestual.

Daca lasi prejudecatile la intrare, spectacolul te va face sa razi fara rezerve. Textul este sincer si ofertant, eliberator de energii negative, printr-o abundenta de cuvinte care si-au pierdut cuprinsul si au neutralizat sfiala.

Si oricat de multe zambete ai fi avut in timpul spectacolului Scrisori catre Rita, la iesirea din teatul InCulise ramane o intrebare:

“Stii ce e iubirea, Rita?”

NU am ratat nici eu ocazia sa ma pozez cu Nic Labis. Rita a fugit de poza cu mine, probabil vrea sa fie admirata doar pe scena 🙂

Multumesc Cristinei pentru articol. Multumesc si cititorilor pentru ca l-au citit. Cartea Scrisori catre Rita se putea cumpara de la teatru la un pret promotional (nu aveam bani la mine, nu stiu pretul). Pretul normal am inteles ca ar fi in jur de 50 de lei. Programul complet al Teatrului InCulise se gaseste AICI (urmatoarea reprezentatie a spectacolului Scrisori catre Rita este duminica, 26 ianuarie) Salutari TEATRALE tuturor si mergeti sa vedeti spectacolul Scrisori catre Rita indiferent daca ati vazut sau nu Nymphomaniac 🙂

Comments

comments

8 thoughts on “Cristina vs Scrisori catre Rita

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !