Cristian Tudor Popescu este incurajat sa spuna tampenii

Cristian Tudor Popescu este incurajat sa spuna tampenii

 

 

Am spus-o deseori: il ascult cu placere pe Cristian Tudor Popescu cand vorbeste despre politica, imi place logica lui, are si informatii, face niste corelatii interesante, insa ma lasa rece comentariile sale cinematografice. De fapt, in cazul filmelor, marea lui eroare este ca jigneste: jigneste publicul, jigneste pe cei care produc filmele. Inca am minte celebrul sau comentariu legat de Poker: M-am frecat cu spirt la ochi dupa ce am vazut acest film.

De fapt, si-n politica jigneste, doar ca acolo jignirile mi se par mai potrivite. Chiar daca jigneste deopotriva si politicienii, si publicul.

Cand, insa, Cristian Tudor Popescu, la baza inginer, este pus sa analizeze viata sociala, lucrurile sunt de-a dreptul periculoase. Nu este nici psiholog, nici sociolog, nici jurist, nici filosof. Nu are nici macar o functie de conducere. Este un ziarist care, teoretic, ar trebui sa-si foloseasca logica. Logica de inginer, din pacate. Pentru ca declaratia facuta de el, usor de contrat de catre un sociolog, este tipica pentru ingineri.

El, Cristian Tudor Popescu, neaga factorul numit religie, cu care putem sau nu sa fim de acord, putem sau nu sa fim credinciosi, dar el exista; el, Cristian Tudor Popescu, neaga tot ce inseamna factori culturali.

Nu imi doresc sa-i contrazic afirmatia, repet, este EXTREM de usor de combatut. Vreau, insa, sa subliniez 3 lucruri fundamentale, MULT mai importante decat declaratia in sine:

 

A fost facuta pe DIGI 24

 

Tot timpul ma uit UNDE a fost facuta o declaratie. UNDE inseamna neaparat PENTRU CINE! Caci el, Cristian Tudor Popescu, vorbeste la postul cu, teoretic, cea mai tanara audienta. Asadar, el nu jigneste publicul propriului post de televiziune, ci ii jigneste pe ceilalti. De la celebrul Cititorii nostri sunt mai destepti decat ai lor s-a ajuns la asa ceva. Declaratia a fost preluata de toata lumea, dar nu cred ca ar fi facut-o la Antena 1 (nu dati cu pietre: pe vremuri era invitat des la alde Marius Tuca Show). Este indeajuns de inteligent si experimentat incat sa-si cunoasca publicul sa stie ce ar trebui sa spuna si ce nu. Si mai ales ce nu, as sublinia eu.

 

Comentam orice tampenie spusa de el

 

Cu cat e mai socanta tampenia, cu atat e mai viralizata. Ceea ce e o problema pentru noi. El, pe de alta parte, e incurajat sa spuna tampenii in continuare. Cand vorbeste banalitati, chestii spuse de toata lumea, nu-l baga nimeni in seama. Cand spune asa ceva, toata lumea vorbeste despre. Trist, dar adevarat.

 

Ce fel de parinte este Cristian Tudor Popescu?

 

El spunea, candva, ca problemele familiale nu i-au influentat niciodata comentariile. Oare asa sa fie? Oare un parinte poate vorbi despre parinti, la modul general, fara sa aiba in vedere si propria experienta? Caci din declaratia sa reiese ca TOTI cei care au copii au gandit astfel. Ceea ce inseamna ca si Cristian Tudor Popescu a gandit la fel.

Acum, problema nu este ce a spus Cristian Tudor Popescu. Problema este de ce a spus. Atentie: nu-mi doresc cenzura. Vreau, insa, sa sublinez mecanismul, cum o persoana publica, el sau altul, sunt incurajati sa spuna mai degraba tampenii decat adevaruri. Caci adevarul este, de multe ori, banal, neinteresant. Plictisitor. Salutari PLICTISITOARE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !