Cripta

Cripta

Pe facebook sunt la moda pozele cu pisci. Oricine, atunci cand se plictiseste ori cand are chef de niste laicuri (Fa, Doino, aveai chef d-un laic?), isi pune o poza cu o pisica. Pisica poate fi oricum: intr-un pahar, dormind, nervoasa, pe aragaz, in masina de spalat. Orice poza cu pisici aduce trafic, aduce like-uri si aduce, sa recunoastem, un zambet.

Pe scurt, pisicile sunt comerciale. De mult timp am pronosticat faptul ca pisicile vor invada filmele. E drept, ele au fost prezente dintotdeauna in filme, insa prezenta lor nu a fost atat de evidenta.

In tot acest context, cum va suna un film facut datorita unei intamplari cu o pisica? In Franta, o pisica a ramas prizoniera in spatele unei porti imense. Dupa ce a urmarit o zi intreaga acea pisicuta, cineva┬ási-a pus intrebarea: Cum s-ar comporta un om pus in aceeasi situatie? Pentru ca ecuatia sa fie complicata, acel om este un francez venit in Romania pentru afaceri imobiliare. Pe langa alte bariere, mai exista acum si una lingvistica. Oricum, povestea filmului este inspirata si din aventuri altui om de afaceri, un francez venit sa investeasca in Romania la Baile Herculane. Ce a iesit va las pe voi sa descoperiti ­čÖé

Filmul Cripta, desi considerat unul de arta, are un potential enorm in privinta comercialului, potential care nu este, din punctul meu de vedere, prea bine exploatat. Potentialul comercial al pisicilor este extrem de putin exploatat; ar fi dat extrem de bine ca povestea care a generat filmul sa fie mai bine popularizata. Ideea unui film de arta, introspectiv, este, in sine, una buna. Parca, totusi, era mult mai bine daca filmul acesta de arta avea mai multe puncte de intereres (si) pentru spectatorul de rand. Ok, nu trebuie sa facem mereu filme ultra-comerciale, insa nici filmele facute ostentativ anti-comerciale nu-mi surad. Altfel, obiectiv vorbind, nu este un film atat de greoi, astfel incat consider ca ar prinde si la mase daca acestea s-ar decide sa mearga sa-l vada. De fapt, asta cred ca ar trebui sa fie o tema pentru un producator: sa gandeasca un film de festival care sa prinda si la publicul larg.

Cripta este un film bun, un film altfel in peisajul cinematografic actual. Va fi apreciat de cunoscatori, va fi, probabil, premiat la diverse festivaluri. Sunt curios, insa, cum va prinde la publicul larg. Personal, il recomand, toata lumea iesind cu o parere foarte buna de la avanpremiera.

Despre filmul Cripta mai gasiti articole pe Cinemateca.EU si Movienews si Filme-carti.ro. Filmul e deja in cinematografe, fiind distribuit in Romania de Paradox Film.

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !