Creare magazin online

V-ati gandit vreodata sa va creati un magazin online? Nu conteaza ce vreti sa vindeti: ciorapi, chiloti, tigari electronice sau iluzii. Da, puteti vinde si iluzii. Si alea se cumpara in draci. Nu conteaza. Ideea e ca vreti sa vindeti ceva.

Si pentru ca vorbim de un magazin ONLINE, acesta necesita un site. Care site nu poate arata precum un blog. Si in niciun caz precum ACEST blog. Trebuie sa arate si el ca lumea. Sa arate oarecum oficial. Si profesionist. Pentru asta aveti nevoie de niste profesionisti care sa-l faca. Sau va puteti frange singuri gatul.

Unul din site-urile care ofera asa ceva este springshop.ro .Sa vedem acum cateva aspecte ale acestui site. Adica un site care are in oferta crearea de site-uri (nu orice fel, ci doar magazine online) ar trebui sa arate perfect. Sa vedem totusi (aspectele pozitive si negative vor fi puse impreuna, nu separat cum fac de obicei):

1. Site-ul se incarca instant. E un lucru bun, insa normal. Laud prea mult normalitatea din pacate.

2. Site-ul este foarte bine aranjat. Categoriile sunt clare si distincte. Stii exact ce cauti, toate sunt la locul lor.

3. Se ofera si consultanta din punct de vedere SEO. E mult mai importanta decat modul cum arata site-ul. Site-ul, ca si design, poate arata superb. Daca nu este „gasibil” (Taxi cu melodia lor is de vina) tot degeaba.

4. Ma uit pe statiscile site-ului sprinshop.ro. Doar 2 link-uri catre el si un alexa rank de vreo 8 milioane. Ori sunt noi pe piata, ori au uitat sa se promoveze. Prefer sa cred ca e prima varianta.

5. Page rank 0. E clar: sunt noi. Altfel ar fi avut macar 1. Din cate observ acum, pare ca in octombrie s-au infiintat. Sa le dam totusi timp.

6. Un defect, de data asta pe bune: un site prea impersonal. Nu se spune aproape nimic despre oamenii din spatele lui. Pe blog e un singur articol. Slabut. Indiferent ca e un site si ca e o chestie oficiala, tot imi doresc sa stiu cu cine vorbesc. Sunt oameni, nu?
O singura data ni se aminteste „SpringShop s-a născut din dorința lui Emilian Felecan, CEO Spring Merchant, de a-și pune în serviciul românilor experiența dobândită în urma anilor de web programming și suport tehnic pentru platforme ecommerce. […] „

7. Un detaliu legat de pret: este un pret fix, indiferent de profitul pe care-l scoate magazinul. Este un lucru corect, in fond nu e treaba springshop sa verifice ce profit ai. Si totusi, parca un anumit bonus de performanta ar merita.

8. Legat de asta, un detaliu important: ce se intampla daca esti nemultumit de serviciile lor? Adica eu imi fac un magazin online la ei. Pe domeniul magazin.ro . Daca eu dupa 2 luni renunt la ei, acel magazin.ro cui ramane? Mie sau lor? E un detaliu mai important decat pretul efectiv. Ori faptul ca poti avea afiliere.

9. Legat de asta, ultima chestie usor observabila: poti avea afiliere la ei, dar nu primesti nimic daca-ti faci 5 magazine la ei. Adica daca vei convinge pe altul sa isi faca magazin online la ei e bine, dar daca tu iti faci mai multe, nu e la fel de bine? E destul de ilogic.

In final, sunt sincer si-mi asum: nu cred ca as apela, pe moment, la serviciile lor. Si nu din cauza faptului ca as vrea sa-mi fac 5 magazine. Ci din cauza punctului 8 in special, dar si din cauza ca-s prea noi pe piata. As dori intai sa vad macar 5 magazine de succes create de ei. Ok, trebuie sa inceapa de undeva. Dar las pe altii sa-i testeze. A, si mai e ceva: eu sunt atat de nebun incat prefer sa-mi frang gatul singur, nu sa pierd banii pe mana altora. Nu ajung nicaieri in afaceri cu mentalitatea asta, este una orientala (unii ar zice romaneasca), stiu asta. Dar asta-s eu. Atat si nimic mai mult.

Salutari VIRTUALE tuturor!

ps: Nu am de gand sa creez vreun magazin online, e doar un alt articol pentru Super-Blog 2012!

ps2: Inca ceva, nici calitate, nici defect: care este logica (explicatia) denumirii magazinului? Prima oara m-am gandit ca e vorba de un magazin afiliat Spring time. Iar faptul ca Springshop a fost creat in … octombrie este un detaliu. Sunt eu prea analitic, stiu.

Comments

comments

One thought on “Creare magazin online

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !