Cosmeticele nu sunt fite

De cati ori nu ati auzit sintagma cosmeticele sunt doar fite, inventate doar din dorinta de imbogatire. De cate ori nu ati reprosat fetelor ca dau bani exagerat de multi pe cosmetice? De cate ori n-ati avut impresia ca un produs de 3 ori mai scump este la fel de util ca unul mai ieftin? Cum v-ar suna ca eu sa incerca sa demonstrez urmatoarea fraza: cosmeticele nu sunt fite. Chiar asta voi face in randurile urmatoare.

Intai si intai, tot ca un mit daramat, in categoria cosmetice intra si sapunul, si deodorantul, si samponul. Si ele sunt tot fite? Pai sunt in viziunea unora, atat timp pe cap te poti spala cu sapun de casa, de la bunica, te poti spala tot cu sapun de casa (sau deloc), iar deodorantul poate sa lipseasca. Iar ce simtim in mijloacele de transport in comun este chiar absenta deodorantului. Nu ne convine, dar nu ne putem opune.

Ce se intampla insa cand este vorba de cosmetice pentru copii? Stiu, generatia parintilor n-a crescut cu sapun fin pentru copii, cu sampon fin ori cu cine stie balsam. Au crescut si parintii, am crescut si noi, ar putea creste si copiii nostri. Totusi, omenirea nu a evoluat?

Pe acelasi principiu n-ar trebui sa folosim hartia igienica, atat timp cat pana acum 50 de ani se folosea hartia de ziar ori cocenii de porumb. Sa nu zic ca acum 100 de ani nu era nici WC-ul cu apa curenta, deci de ce am avea nevoie de el acum? Bunicii nostri au crescut fara toaleta in casa, deci este si el o fita.

Ok, multe cosmetice sunt fite. Multe tipe le folosesc, ostentativ, pe cele mai scumpe. Dar sunt cosmetice atat de utile. De exemplu, cremele de protectie solara. Sunt utile atat in cazul copiiilor, cat si in cazul adultilor. Nu neglijati importanta lor.

Per total, cosmitecele sunt utile. Ca-n orice domeniu, nu trebuie exagerat: nici folosirea lor in exces nu e utila si nici cumpararea, ostentativa sau nu, a celor mai scumpe produse. Mentalitatea consumerista, ce-i ieftin nu merita, ne duce sa facem achizitii inexplicabile. Unele cosmetice sunt chiar absolut necesare: puteti sa va imaginati viata fara sapun ori sampon?

Cosmeticele nu sunt fite. Sunt fite doar daca sunt folosite intr-un astfel de scop. Devin fite din prostie ori din ignoranta. Nu este vina lor, ele doar profita de naivitatea ori prostia unor persoane (de multe ori de sex feminin, dar nu intodeauna). Salutari FITOASE tuturor!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !