Confortul unei masini personale

M-am contrazis de multe ori cu diversi amici. Fiecare avea propria parere. Unii argumentau cum ca e foarte misto sa mergi cu trenul. Daca ar fi o reclama la tren, s-ar spune E COOL (DE GASCA) SA MERGI CU TRENUL. Altii argumenteaza si pun pret pe confortul unei masini personale. Fiecare are argumentele lui. Fiecare are dreptate in felul sau.

V-ati pus insa vreodata problema cum ar fi sa nu existe deloc masini? Deloc, dar deloc. Sa nu stim ce e ala confortul unei masini personale. Sa nu stim ce e aia trafic (cu atat mai mult trafic blocat). Sa nu stim nimic. Sa fim fix „ca-n epoca de piatra”. Desi daca ne gandim la acele desene animate din epoca de piatra, tot aveam masini si atunci. Oricum …

V-ati pus vreodata problema poluarii pe care o cauzati? Daca fiecare om ar avea propria masina nu s-ar mai putea respira. Pe langa problemele cauzate de traficul aglomerat, probleme care cumva se pot rezolva. Pana la un punct.

Stiti diferenta dintre poluat si murdar? Ne-o zicea un profesor. Capitala Romaniei (si Romania in general) e MURDARA, dar nu e POLUATA. Berlinul de exemplu este POLUAT, dar este curat. PARE curat mai degraba.

Ultima chestie: ce se va intampla cand nu vom mai avea combustibil? Va trebui sa ne lipsim DEFINITIV de confortul unei masini personale?

Aparent, am mai sus o insiruire de fraze fara sens. Si fara legatura intre ele. Aparent doar. De fapt, lucrurile nu stau chiar asa. Asadar, cum rezolvam problema poluarii fara sa ne lipsim de confortul unei masini personale? Simplu: o masina hibrid .Sunt scumpe, sunt partial inutile pe termen scurt, dar pe termen lung fac diferenta.

Nu intru in detalii tehnice. Nu ma pricep oricum foarte bine. Spun doar zvonurile: cica americanii nu au avut interesul sa fie la moda masinile electrici (si nici varianta hibrid) pentru ca nu s-ar mai bucura de resursele lor de petrol. Pe romaneste: si-ar taia singuri craca de sub picioare. Toyota insa, spre ghinionul lor, e firma japoneza. Iar japonia nu are petrol.

Nu stiu daca Toyota a inventat motorul hibrid, tind sa cred ca nu. Dar ei l-au facut atat de comercial si atat de raspandit. Ce se va intampla in viitor este greu de zis. Sa renuntam de tot la petrol in urmatorii ani pare o himera. Si totusi, s-ar putea sa fim nevoiti. Sa renuntam de tot la masinile pe benzina sau diesel nu pare insa atat de improbabil. Iar masinile exclusiv electrice sunt pretentioase si au autonomie mica. Asa ca solutia masinilor hibrid pare solutia perfecta momentan. Stiti: cand n-ai o resursa si stii ca tot o vei termina, singura solutie ramasa este trasul de timp.

De ce nu mergem cu totii pe bicicleta? Pai nu stiu, lasand la o parte pe cei care NU VOR, destui si ei, cei care nu pot sunt si ei destui. Si oricat va ganditi la natura, ganditi-va ca nu ar mai exista deloc masini, nici cele utilitare. Cum v-ati putea de exemplu cara mobila? Ori cum s-ar putea cara valori, gen bani ori bijuterii? Pe bicicleta, nu?

Cam atat am avut de spus. Pentru cititori, pentru natura, dar si pentru Super-Blog 2012.

Salutari ECO tuturor (vroiam sa zic hibride, dar exista riscul sa se inteleaga altceva).

Comments

comments

2 thoughts on “Confortul unei masini personale

  1. Merg cu RATB-ul, tot eco e. Si daca as avea masina proprie, n-as merge cu ea non-stop.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !