S-a terminat Conferinta anului viitor (despre ea am scris deja, ca si asteptari). Am fost prezent in ambele zile, asa ca acum va pot spune toate impresiile mele.
Asadar, detalii tehnice si de organizare:
1. Au fost 39 de speakeri (unul din ei a anuntat ca nu mai vine, erau 40 anuntati initial). Procentajul este foarte bun.
2. Nu a fost voie cu intrebari, fiecare invitat avea un monolog, foarte putini dialogand cu sala. Aceasta decizie a organizatorilor poate fi privita din 2 unghiuri:
– Pe de-o parte, nu a fost chiar ok. Am avut in fata niste super-invitati pe care nu i-am putut lua la intrebari. Uneori parea ca ne uitam la tv sau la teatru: noi, in sala, aplaudam, scriam, twittaream, iar ei doar vorbeau. Singurul feedback pe care-l primeau: aplauzele.
– Pe de alta parte, a fost ok din punctul de vedere al programului. In afara de ultima zi, cand se facuse 6:20 (nu era tarziu, doar ca ma grabeam eu), in rest s-a respectat intocmai programul. In plus, uneori exista riscul ca discutiile sa degenereze daca nu exista un moderator bun.
A fost deci o decizie asumata a organizatorilor. Buna sau rea, ramane de discutat.
3. O bila alba: agenda oficiala a evenimentului. De ce o laud? Pai simplu: acolo, in agenda, aveai si programul evenimentului. Nu te mai umpleau de pliante: aici e programul, aici e despre invitati, si alte alea.
4. Acum si o critica: pe badge-uri scria doar PARTICIPANT sau ORGANIZATOR, fara sa fie scris numele. Trecand peste narcisismul unora, care-si doreau numele scris acolo, chestia ar fi fost utila si pentru a vedea cu cine vorbesti. De multe ori cunosti pe X, ai auzit de el ca si nume, dar nu stii cum arata. Aici nu puteai cunoaste astfel de persoane, pentru ca trebuia intai sa-i intrebi cum ii cheama.
5. Locatia aleasa a fost Fratelli. Nimic special, nimic exorbitant. Oare de ce apreciaza unii asa mult locatia? Doar zona e importanta?
Acum voi face un top personal al speakerilor, urmand ca la final sa va spun si voturile:
1. Stefan Gramatovici – olimpic la matematica (bronz)
A fost surpriza placuta a evenimentului. Un discurs foarte lucid pentru varsta lui. A spus cateva chestii care mi-au placut:
– Scoala romaneasca se axeaza pe varfuri. Nu intereseaza pe nimeni cat a inteles ultimul elev din clasa, ci conteaza cat de mult stie cel mai pregatit. Si asta n-o spune ultimul din clasa, ci o spune UN OLIMPIC.
– In regulamentul scolar scrie, mai nou, ca elevii pot fi sanctionati daca aduc atingere imaginii scolii in spatiul public sau virtual. Dramatic.
– Calitatea discursului public este slaba. De ce? Pentru ca nu stim sa argumentam (scoala nu ne invata asta). Din acest motiv anumite mesaje devin credibile.
– Invatamtul romanesc incurajeaza memorarea si obedienta (religia este studiata 12 clase, incontinuu).
Serios, o analiza mai lucida asupra sistemului de invatamant romanesc n-am mai auzit demult. Felicitari.
2. Chris Simion
A fost printre putinii speakeri care a spus ce va face cu banii: va infiinta primul teatru independent din Romania. Nu m-a impresionat neaparat prin discurs, ci m-a impresionat ea, ca si persoana: ce a facut, cat s-a zbatut, cat doreste sa faca. Merita incurajata si sustinuta. Merita aplaudata. Pe ea am votat-o pentru marele premiu (Voi explica si de ce).
3. Bogdan Naumovici
Ca om este foarte destept si foarte tare. A avut un discurs foarte funny, a destins complet atmosfera. A facut niste previziuni interesante, habar n-am cat de serioase sunt. Le voi evoca:
– Romania se califica la mondiale, dar nu ia decat 1 punct acolo (cu o echipa din Asia sau Africa).
– In politica, Crin Antonescu NU va candida din partea USL, iar de la PDL va candida Dacian Ciolos (care PDL va inghiti celelalte formatiuni mici, de dreapta).
– In educatie – un nou record negativ la bac.
– Apare ifon 6, la numai 2.000 de dolari.
– Grand Effie pentru Always (nu a mers reclama, nu stiu la care se refera).
De urmarit care previziuni se vor adeveri.
4. Codin Sebastian Pop
El a fost castigatorul. Este tot un om care FACE si un om care a spus in ce va investi banii (felicitari pentru premiu). A avut o idee foarte tare: desi urma sa tina un discurs, a preferat sa puna un clip cu el insusi. De ce e o idee buna? Pai la asta se pricepe. Daca nu stiti, el este co-fondator al roboteilor 🙂
5. Razvan Soare – „vanator de talente”
A vorbit despre inovatie si egoism. A dat un exemplu din fotbal foarte bun. Dupa eliminarea Argentinei de la CM 2010, toti jurnalistii au dat vina pe egoismul jucatorilor si pe faptul ca ei nu formeaza o echipa. La fel s-a vorbit si de Brazilia, si de Portugalia (lui Ronaldo). Maradona a venit insa cu un alt raspuns: dimpotriva, poate n-au fost indeajuns de egoisti. Adica asa cum facea el: sa ia mingea de la mijlocul terenului si s-o bage-n poarta.
De ce nu ne asumam si noi rolul de reinventator?
Acum sa va zic si castigatorii:
Locul 1 – Codin Sebastian Pop
Locul 2 – Chris Simion
Locul 3 – Alpinistul Torok Zsolt (un discurs bun si el).
De ce am votat pe Chris Simion? Hai sa zicem din EGOISM! Ea a spus ca banii ii va folosi pentru a construi un teatru. Pai la acel teatru voi merge si eu. Nu stiu la ce ar fi folosit banii altul, dar ea a spus clar si precis (sper si cred ca se va tine de cuvant). Cand am votat nu m-am gandit doar la discursul tinut, ci si la omul respectiv. Probabil la fel au gandit si ceilalti. De exemplu, ca si discurs, Bogdan Naumovici a fost de nota 10. Dar nu l-as fi votat in veci. Ca sa fiu hater, de ce sa-i dau eu bani, fie si indirect, cand a luat atatia bani de la RMGC? Serios, nu-i plang copiii de foame acasa…
O discutie interesanta, „off the record”, a fost in jurul discursului unei doamne avocat (nu doresc sa-i dau numele, cine doreste o poate cauta pe site-ul conferintei si isi da seama cine este). Ideea este ca dansa efectiv a amutit cateva secunde, parand ca nu se simte in largul ei tinand un discurs. Daca acest lucru l-ar fi patit elevul de 18 ani il intelegeam si chiar l-as fi aplaudat (pentru incurajare). Dar la un avocat mi se pare un lucru ciudat. Da, este si ea un om, nu dau cu pietre, doar ma mir. Atat si nimic mai mult. O fi avut si ea motivele ei.
Per total, Conferinta anului viitor a fost un succes. Unul care sper sa se repete si la anul. Conferinta Anului viitor de anul viitor sper sa fie mai buna 🙂 Nu, nu e nicio eroare gramaticala 🙂 Salutari FUTURISTICE tuturor 🙂
4 thoughts on “Conferinta anului viitor – concluzii”