CONCUREZ la Webstock 2014. Interviuri pe chat.
Probabil ati vazut in dreapta bannerul mic si dragut cu CONCURENT. Nu v-am zis nimic despre el, am vrut sa pastrez tacerea cat mai mult timp. Am fost intrebat de vreo 3 persoane, in particular, ce-i cu el. Am si postat pe facebook, insa zic ca trebuie sa postez si aici. Asadar, nu e nicio eroare, CHIAR concurez la Webstock 2014. AICI se afla sectiunea (este sectiunea PUBLISHING), iar IDEEA cu care concurez sunt interviurile pe chat. Pana sa va vorbesc despre ele, trebuie sa va spun ca AICI puteti intra sa vedeti juriul.
Cum voi fi jurizat? Pai:
Jurizarea efectiva revine unui grup format din experti in marketing si persoane din agentii si se desfasoara in perioada 9-19 septembrie. Acesta va lua in calcul urmatoarele criterii: originalitate, design, structura, navigabilitate si functionalitate, relevanta si interactivitate, insa in aprecierea proiectelor va conta foarte mult si experienta generala oferita de acestea.
Criterii de jurizare
- relevanta fata de categoria in care a fost inscris proiectul
- originalitate – prospetimea ideii si gradul de unicitate (per ansamblu sau pe anumite caracteristici) fata de alte proiecte de acelasi gen din Romania
- design – aspectul general al website-ului/ aplicatiei (acolo unde este cazul).
- structura, navigabilitate si functionalitate – organizarea continutului, modul de navigare intuitiv si modul in care a fost folosita tehnologia
- interactivitate – felul in care comunica cu utilizatorii sau le permite utilizatorilor sa interactioneze.
sursa
Asadar, proiectul meu se numeste Interviuri pe chat. Trebuie sa va spun care-s avantajele lor. Am scris asta si cand m-am inscris, insa trebuie sa scriu si aici, pentru cititori. E drept, acolo era varianta scurta, nu am stiut cat de amplu trebuie sa fie descrierea campaniei pe care o propun. Asadar, EU folosesc aceasta metoda din urmatoarele 7 motive:
1. Vreau sa fiu DIFERIT. Sa am ceva specific. Interviurile luate astfel ies DIFERITE. Mai bune sau mai putin bune, asta ramane sa decida cititorii. Drept exemplificare, dau 2 exemple:
– Am luat interviu Anei Ularu dupa TIFF. Comparativ, este un interviu cu ea (in iulie) si in Ziarul Metropolis.
– Tot dupa TIFF am intervievat si pe Olimpia Melinte. Alte 2 interviuri cu ea gasiti in Ziarul Metropolis si pe Aarc.
Puteti vedea TOATE interviurile luate de mine facand click AICI (toate articolele din categoria interviuri). Comparati si decideti singuri care sunt mai bune. Eu zic doar atat: cu siguranta ale mele sunt DIFERITE!
2. Eu am multe interviuri cu BLOGGERI. Acestia, deloc surprinzator, se exprima mai bine in scris.
3. Intervievatul va sta in zona sa de confort, la el acasa de cele mai multe ori. Din acest motiv, va scapa de inhibitii, de emotii si de alte asemenea chestii.
4. Ziceam de emotii mai sus, asa ca voi continua aici spunand ca eventualele erori gramaticale pot fi corectate. Va amintiti bine faptul ca EBA s-a corectat IMEDIAT dupa ce a zis SUCCESURI. Cu toate astea, tuturor ne-a ramas in minte gafa. Aceste interviuri pe chat pot indrepta acest neajuns: vom tine minte interviul si nu o gafa care poate veni din cauza emotiilor, a neatentiei ori a grabei.
5. Anuleaza distantele. Am luat interviu unor persoane aflate in Timisoara, in Iasi, in Cluj, in Berlin ori in Constanta. Interviul a decurs EXACT LA FEL precum un interviu luat unui bucurestean. As simple as that.
Apropo, imi amintesc iarasi de interviul superb dat de Iulia Rugina. Ea era in Berlin, pe netul unui hotel care pica de cel putin 4 ori pe ora. Si, desi-i zisesem ca dureaza o ora si ceva, a durat de la 9 la 12 noaptea :)) Asta e, ca sa zic asa, minciuna de sociolog. Acolo am fost invatati sa zicem 20-25 de minute, chiar daca sondajul dureaza 40-45 :))
6. Spre deosebire de interviule pe mail, cele pe chat is vii. Cele pe mail ies seci, plictisitoare si zici ca vorbesti cu peretii. Diferenta dintre ele este fix diferenta dintre un meci de fotbal si un concurs de sutat de la mijlocul terenului. In cazul meciului efectiv, tu POTI IMPIEDICA, intr-un fel sau altul, adversarul sa inscrie. In cel de-al doilea caz tu poti doar sa te rogi ca adversarul sa rateze. Interviul pe mail mie-mi suna ca o insiruire destul de ciudata de intrebari. Intrebarile, luate distinct, se pot dovedi interesante, insa cu greu le vom putea numi interviu.
Din acest motiv consider ca sesiunile de interviuri pe chat organizate de Hotnews (de care a amintit Vlad Logigan in ultimul interviu) NU sunt interviuri. X te intreaba ceva, Y te intreaba ceva, dar, per total, NU sunt interviuri. Ar putea sa stranga intrebari de la cititori si apoi acele intrebari sa fie integrate intr-un interviu amplu. Insiruirea aceea de intrebari de la cititori de pe Hotnews este un mare haos.
7. Partea cea mai importanta: intervievatul are ORICAND la dispozitie interviul, poate oricand dovedi ca NU a spus un anumit lucru. Este, insa, valabila si chestia inversa: eu, ca intervievator, pot oricand sa dovedesc ca X CHIAR A SPUS un anumit lucru. Este, deci, un interviu in urma caruia ambele parti au la indemana dovezi.
Nu stiu daca voi castiga sau nu, nu m-am uitat prea atent pe concurenti. Ideea oricum nu e asta. Stand, in Bucuresti, in zona Bulevardului Pierre de Coubertin, i-am preluat celebra sa zicere: Important este sa participi. Ma bucur ca sunt finalist, ma bucur ca ideea mea primeste nitica publicitate si, fara nicio urma de ironie, sper sa fiu „copiat” cat mai repede. Mi-as dori sa vad interviuri pe chat si pe alte bloguri. Eu promit sa fiu PRIMUL care le va citi.
Castigatorii TUTUROR categoriilor (inclusiv PUBLISHING) vor fi aflati pe 26 septembrie, la finalul conferintei Webstock 2014. Site-ul oficial este http://2014.webstock.ro, iar daca esti blogger si nu te-ai inscris inca o mai poti face. Hashtagul oficial, pe facebook si pe twitter, este #Webstockro .
Asadar, concurez la Webstock 2014. Daca vreti sa ma vedeti si sa ma aplaudati (ori huiduiti), puteti merge si voi. Ma voi vedea si revedea acolo cu o gramada de persoane misto din online. Eu voi enumera doar oltenii ce vor fi prezenti la frumoasa conferinta: Daniel Botea, Andrei Boiangiu, Daniela Bojinca, Minerva Lacatusu, Ileana Andrei, Marius Blogatu, Maya Ianolia si Luciana Corlan. Poate vor mai fi si alti olteni, insa pe ei ii stiu. Oricum, ii recunosc usor pe olteni dupa mirosul persistent de praz 🙂 Ma voi intalni pentru prima oara cu alti cativa bloggeri, dar nefiind olteni nu i-am putut include in lista asta.
Sa recapitulam: pe 26 septembrie CONCUREZ la Webstock 2014 cu proiectul Interviuri pe chat. Urati-mi succes si urmariti-ma, ca va fi live streaming 🙂 Iar daca vreti sa-mi faceti un bine, puteti da like, share, retweet ori puteti lasa un comentariu 🙂 Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
Multa bafta!
Mah, din Craiova scrisesi doar 3. Vom fi vreo 7 :))
Care-s ceilalti 4?
Mult succes! Io nu manac praz..ca sa stii.
Am putea să simplificăm tot ce ai scris tu într-o singură idee: „fac interviuri pe chat pentru că mi-e lene să transcriu ceea ce intervievatul ar spune într-o discuție liberă, înregistrată.” De-asta ai interviuri kilometrice, pe care nu le parcurge nimeni 100% (în afară de tine și cel care a fost intervievat), pentru că e foarte comod să copiezi de colo-colo.
Știi… discuțiile sunt precum diamantele: valorează mult mai mult în stare brută decât atunci când sunt în vitrină, șlefuite. Când faci un interviu, fă-l față-n față și vei simți emoția și adevărata valoare a unui om. Din spatele unui ecran anulezi toată aventura prin care treci! De ce dai șansă aparențelor?! Toate interviurile pe care le-am făcut, le-am făcut față în față, iar asta mi-a dat șansa de a simți cum să scriu și introducere și încheierea acelui articol al cărui cuprins e reprezetat de interviul propriu zis. Aș apela la interviurile luate la distanță, pe net, doar dacă distanța nu poate fi acoperită în niciun fel, iar interviul nu ar suporta amânare. Dar și în această situație aș apela la Skype sau Google Hangout ca să pot vedea și înregistra intervievatul.
Te plafonezi în interviuri pe chat doar pentru că intervievații sunt prieteni de-ai tăi și persoane cu care te-ai mai întâlnit, dar, când (poate) vei ajunge să iei un interviu unei celebrități, vei mânca pământul ca să ajungi să stai față în față cu ea, mai ales dacă în viitorul apropiat va lua parte la vreun eveniment important, iar faptul că ai avut onoarea să-ți acorde 5-10-15-20-30 de minute din timpul ei, pentru a sta împreună, îți va crește exponențial valoarea textului scris.
Este doar părerea mea, a unei persoane fără studii în comunicare sau alte chestii conexe, așa că voi ține cont de orice contraargument doar dacă este constructiv și argumentat. 🙂
În rest, succes! 🙂
Am luat interviu si unor persoane pe care nu le-am vazut deloc. Am luat interviu si unor actori cu care nu discutasem deloc.
E drept, varsta intervievatilor mei este mai scazuta pentru ca, surpriza, cei mai in varsta nu (prea) folosesc instrumentele moderne.
Altfel, ai uitat fix primul meu argument: is DIFERITE. Hai sa comparam interviurile mele si interviurile luate de altcineva. Asa putem vedea diferentele.
Pe de alta parte, eu n-am zis ca ale mele sunt PERFECTE, IDEALE, CELE MAI BUNE. Eu am spus ca-s diferite si care-s avantajele. Trebuie sa am un brand, ceva specific, in ele, nu? 🙂
De obicei, concurezi la Webstock publishing daca ai ceva de VALOARE. Interviurile tale nu sunt de valoare, si asta se vede. Pe de-o parte, din unele din ele se vede ca nu te-ai pregatit suficient in legatura cu oamenii pe care i-ai intervievat, ceea ce mi se pare o chestie de bun simt si de respect. Apoi, aspectul este unul neingrijit – iti apar intrebari la care interlocutorul nu a raspuns – ceea ce ar trebui sa iti spuna poate ca intrebarile tale au fost irelevante. Intrebarile pe care le pui nu sunt atat de relevante, ci sunt mai degraba intrebari de can-can si intr-adevar e cam aiurea sa citesti o lungitura de articol din care sa iei 2-3 fire de idei interesante.
Conceptul intr-adevar e unul care merita atentie, dar executia lui lasa de dorit.
Chiar, sa comparam interviurile luate de tine si interviurile luate de mine, ca si eu concurez la Webstock la publishing, si cu tot blogul, nu doar cu o idee creata.
http://discerne.wordpress.com/interviuri/
Pentru fiecare din interviurile astea a trebuit sa ma documentez cel putin cateva ore bune despre omul respectiv (daca nu il cunoasteam deja), apoi cateva ore ca sa formulez intrebarile, apoi am comunicat cu persoana intervievata despre cum va aparea, ce fotografii folosesc, etc. – si arata profesionist. Nu e o virtute sa ai interviuri multe si irelevante, nu-ti da nimeni un premiu pentru asta.
Doar pentru ca ceva e diferit nu inseamna ca e un brand.
Mie nu-mi place sa critic. Indiferent de opinia ta, atat timp cat suntem concurenti la aceeasi categorie nu iti voi raspunde. Ti-ai exprimat o opinie, eu am publicat-o (nu practic cenzura), las pe altii sa decida 🙂
Mult NOROC MIE la Webstock (daca e cum zici tu, se pare ca am nevoie)!
„Norocul” si-l face omul singur.