Concluzii B-IFF 2014

S-a terminat B-IFF 2014. Din pacate nu am fost la atat de multe filme precum mi-as fi dorit, nu am simtit cu adevarat atmosfera de festival. La anul voi fi mai … cinefil 🙂 Acum urmeaza articolul Concluzii B-IFF, in care voi spune pe scurt cateva idei si voi vorbi, tot pe scurt, despre cateva filme care m-au impresionat, pozitiv sau negativ.

Asadar, intai cateva idei scurte:

1. Tara pe care s-au axat organizatorii de anul acesta a fost Chile. Am vazut 2 filme chiliene, mi-au placut ambele (chiar daca unul a fost trist). Revin asupra lor cat de curand. Mai precizez doar faptul ca fara acest festival filmele n-ar fi ajuns la publicul roman. Si nu, film chilian nu este telenovela.

2. Nu au fost probleme de organizare, nu a fost o sala prea plina astfel incat sa stea oameni p-afara (precum la deschiderea Dakino), din acest punct de vedere nu am nimic de reprosat. Ce-i drept, nu am fost la filmul de inchidere, asa ca nu stiu ce s-a intamplat acolo.

3. Pentru prima oara am vazut un film la Institutul Cervantes. In afara faptului ca ecranul era, poate, un pic prea mic (era un ecran normal dintr-o sala de curs/seminar; cele din facultatea mea de sociologie erau la fel), in restul atmosfera era speciala. Era un public pe care nu-l vedem prin alte parti. Daca vor mai rula filme voi mai merge acolo (cu conditia sa fie subitrate in romana ori macar in engleza).

Inainte sa fac un top 5 al filmelor de la acest festival, vreau sa spun singurele 2 filme care m-au dezamagit:

1. Upstream Color

Dupa filmele din cadrul competitiei publicul completa fise cu note, pentru a se stabili castigatorul publicului. Multi spectatori au completat cu 0. Ulterior aflu ca acest film a primit premiul criticii. Cei 3 critici au fost Ileana Barsan, Cristi Luca si Cristi Marculescu. Ca de obicei, sunt pe pozitii contrare fata de ei.

2. The Strange Little Cat – O pisica ciudata

Filmul prezinta o zi din viata unui cuplu berlinez. Nu a fost ce ma asteptam, nu este doar opinia mea, insa unii il considera un exercitiu interesant. Si el a fost destul de apreciat de catre critici.

Acum sa fac si un top al filmelor bune, pe care zic sa le urmariti in continuare (topul nu trebuie luat in ordine, pur si simplu sunt 7 filme pe care le recomand)

1. Blind detective – Detectivul Orb

Singurul film asiatic de la festival NU a dezamagit. Partial comedie, partial thriller, partial drama, filmul prezinta povestea unui detectiv care dovedeste ca cel mai de pret atribut al omului este inteligenta. Umorul, tipic asiatic, este presarat cu un romantism foarte bine dozat. Este un film pe care l-as revedea cu drag. Din pacate in Romania nu are (inca) un distribuitor.

2. Selfish Giant

Este marele castigator al B-iff 2014, insa parea ca este si pe placul publicului. Este povestea a doi copii, ambii cu probleme financiare si familiale, care se apuca sa vanda fier vechi pentru a face rost de bani. Problemele pe care le au ei se amplifica, iar finalul este unul tragic. Desi titlul poate duce cu gandul la asta, filmul este foarte putin o adaptare a celebrei opere a lui Oscar Wilde. Este insa de vazut si te pune serios pe ganduri.

3. Short term 12

Este povestea reala si dramatica a unui grup de voluntari dintr-un azil de copii cu probleme psihice din California. Filmul, se pare, este inspirat din experiente de viata din tineretea regizorului.

4. ALAN PARTRIDGE: ALPHA PAPA

Un DJ cu state vechi este destituit de noua conducere a postului de radio unde lucra; drept urmare, pune mana pe pusca si ia ca ostatici toti angajatii radio-ului. Acesta doreste sa comunice cu politia prin intermediul unei singure persoane: un fost coleg de-al sau pe care-l considera cel mai bun prieten.

5. Jeune & Jolie

O tanara de 17 ani dintr-o familie instarita se prostitueaza nu pentru bani, ci din placere, de-a lungul a 4 anotimpuri. Viata dubla pe care o ducea este deconspirata de un eveniment tragic. Filmul, regizat de Francois Ozon, este pozitionat de unii critici intre Bunuel si Von Trier. Este adevarat, multi vor fi atenti la partea de deasupra si eventual vor face nelipsitele glume la adresa prostituatelor. Chiar si acestui gen de public filmul place, asa ca m-as bucura sa-l vedem in cinematografe si adus de vreun distribuitor.

6. Gloria

Este unul dintre cele 2 filme chiliene vazute, intr-o proiectie la care a fost prezent si regizorul Sebastian Lellio. Filmul ne spune povestea Gloriei, o femeie de 58 de ani, divortata, isi infrunta singuratatea si problemele. Copiii o parasesc, insa se arunca in bratele lui Rodolfo, un fost ofiter cu 7 ani mai in varsta decat ea. Treptat, ea isi va infrunta toate fantomele trecutului.
Asa cum zicea la final regizorul, cu totii cunoastem sau am cunoscut o Gloria.

7. Ida

O calugarita poloneza, Anna, incearca sa afle adevarul despre familia ei. Cat de departe poti merge pentru aflarea adevarului despre familia ta?

In final, 3 precizari:

1. Despre prima zi a B-IFF am scris deja, acesta fiind articol-sinteza.

2. Mai multe recenzii ale filmelor de la B-iff gasiti pe agenda.liternet.ro.

3. Incepe saptamana viitoare cinepolitica, unde voi fi prezent. Ramaneti deci pe faza 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Am dus lipsa unui film romanesc in competitie. Anul trecut Love Building impresiona, obtinand premiul publicului. Anul acesta Iulia Rugina a fost in juriu. La anul sper s-o vad din nou pe scena, aplaudata de o sala intreaga.

One thought on “Concluzii B-IFF 2014

  1. Pingback: Fading Gigolo - Gigolo de ocazie. CONCURS! | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !