Comunicatele de presa nu au ce cauta PE BLOGURI!

comunicatele de presa

Despre comunicatele de presa mi-am propus de mult timp sa scriu. Mi se pare o discutie importanta, chiar daca este mai importanta pentru CREATORII de continut decat pentru consumatorii acestuia. Altfel spus, pentru multi cititori acest articol s-ar putea dovedi neinteresant. Desi, fie vorba-ntre noi, fiecare cititor are propriile preferinte.

Comunicatele de presa sunt, asa cum le zice si numele, adresate presei. De cand bloggerii au devenit presa si cine i-a inclus acolo, ei s-au inclus singuri ori altii i-au bagat de-a valma alaturi de jurnalisti, este greu de spus. Oricum, discutia este lunga.

Chiar si presupunand ca bloggerii ar fi jurnalisti, nu ma deranjeaza asocierea, din multe puncte de vedere imi convine, tot trebuie sa fac o distinctie necesara, importanta: cea dintre BLOGURI si SITE-URI.

Site-ul are in cele mai multe cazuri un rol INFORMATIV. Acest rol informativ este cel PRINCIPAL. De pilda, pe Cinemagia intri pentru a afla cand intra un film in cinematografe, cine-l distribuie si la ce ore este in cinematografe. Poti da si de cateva opinii, dar acelea sunt in subsidiar.

Pe un BLOG de filme nu intri pentru a afla programul de la cinema ori alte informatii de genul, ci pentru a afla OPINIA bloggerului respectiv despre anumite filme. Pe Cinemil, de pilda, ca-i bloguletul meu de filme, nu intra lumea sa se INFORMEZE, ci intra atunci cand vrea sa citeasca IMPRESII. Eu nu scriu recenzii, am mai spus deja asta.

Drept urmare, acolo nu veti vedea niciodata comunicatele de presa despre filmul X sau filmul Y. Ele vin in cascada: a aparut teaserul, a aparut primul trailer, a aparut al doilea trailer, a aparut al treilea trailer, primul weekend a fost excelent si alte asemenea.

Ma rog, eu mai am si motive SEO sa nu le public: e continut duplicat si nu este deloc evergreen (practic, peste o luna nu va mai fi nimeni interesat de acele articole).

Public comunicatele de presa atunci cand ele imi starnesc ceva. Doar ca, chiar si atunci, nu le public ca atare, ci scriu impresii. De pilda, atunci cand am primit comunicat de presa ca s-a deschis sala IMAX cu numarul 1000, nu am publicat comunicatul de presa ca atare, ci am scris impresii si amintiri personale despre sala IMAX. A iesit unul dintre cele mai bune articole scrise de mine pe blogul de filme. A fost apreciat si de public, a fost apreciat si de alti colegi bloggeri. A fost distribuit de cativa, multi dintre ei chiar nu ma cunosteau.

Sa va spun cum se vede publicarea prea multor comunicate de presa din perspectiva mea de cititor de bloguri? Pai se vede asa: intru pe blogul X, al unei persoane pe care o cunosc, careia ii apreciez scrierea, si constat ca ultimele 15 articole ale ei sunt comunicate de presa. Reusesc intr-un final sa gasesc categoria RECENZII, oricum ar fi ea botezata. Constat ce subtire e acea categorie.

Si atunci stau si ma intreb: am intrat pe un blog sau am intrat pe un site?

Repet, o spun in calitate de CITITOR de bloguri.

Ca s-o spun altfel: cand vad pe bloguri articole de genul CE VRETI SA MAI CITITI PE BLOGUL MEU, imi vine de fiecare sa adaug SI CE NU VREM SA CITIM PE BLOGUL TAU. Tocmai am dat de o astfel de intrebare pe grupul unei colege bloggerite pe care o apreciez.

Nimeni nu intreaba PE BUNE ce nu as vrea sa citesc.

Da, inteleg utilitatea advertorialelor, trebuie sa traim din ceva. Inteleg de ce nu poti critica prea dur un produs. Chiar inteleg. Uneori stiu sa citesc si printre randuri. Chiar ma bucur cand vad critici cu manusi de box. Serios, chiar ma bucur.

Nu ma deranjeaza nici articolele inutile, de dezvoltare personala. Pentru unii se pot dovedi utile. Ok, uneori fac glume pe seama lor, insa nu condamn bloggerii care scriu (si) asa ceva.

Nu-i inteleg, insa, dar deloc nu-i inteleg, pe cei care publica comunicatele de presa, gratis sau pe bani. Serios. Nu banii sunt cheia aici, ci ideea in sine. DE CE ti-ai transforma DE BUNA VOIE SI NESILIT DE NIMENI blogul intr-un site? Intru la tine pe blog sa gasesc OPINIA TA, reala sau alterata, despre un produs, material, cultural, ce-o fi el.

Esti blogger de tech? Nu ma intereseaza ca A APARUT NOUL TELEFON SAMSUNG. Stiu deja informatia asta de pe alte site-uri daca-s interesat de domeniu. De la tine vreau sa vad IMPRESIILE TALE despre noul telefon. Vreau sa-l testezi si sa-mi spui cum ti se pare. D-aia esti BLOGGER, sa scrii IMPRESII!

Despre bloggerii-critici, de teatru, de film sau de carte, nu scriu aici. Sunt o specie aparte. Voi scrie intr-un articol viitor. La limita, tot bloggeri sunt. 

Poza este de la ultima vizionare de presa la care am participat: avanpremiera filmului Uncharted. Pe scurt, nu veti intalni o astfel de poza pe blogurile (pseudo) criticilor. Eu, ca blogger care scrie IMPRESII, postez constant asa ceva.

Acum vreau sa ma lamureasca cineva DE CE bloggerii PUBLICA comunicatele de presa? Nu intreb de ce le publica in 2022, caci nici in 2014 nu mi se parea in regula. Dar poate-s eu defect, cine stie?

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !