Comentariile inteligente sunt o reclama foarte buna pentru tine

Voiam sa scriu de ceva timp despre comentariile inteligente, alea care aduc savoare, care aduc un plus imens unui articol. Caci acum nu mai citesti un articol si atat, ca acum 30 de ani, iei ziarul si-l citesti. Acum citesti articolul si comentariile lui. Daca nu sunt prea multe, ce-i drept.

Deseori, am descoperit printre comentatori mici bloggeri, care scriu fain si in ograda carora am mai poposit, in cazul unora destul de des. In cazul niselor, de carte, de film (desi, nu stiu de ce, nisa de film, bloguri nu site-uri, mi se pare in scadere), de teatru, de sport, este foarte misto sa intri pe un blog, unul singur, si de la el, din comentarii, sa intri pe alte 4-5 bloguri. Daca ai timp, poti gini chiar mai multe.

In sens invers, comentariile inteligente iti pot atrage un trafic misto. Nu vorbim de mii de oameni, nu vorbim de beneficii SEO, ele sunt inexistente, dar iti pot veni 5 cititori fideli, din aia care ulterior iti vor comenta, iti vor recomanda blogul, iti vor distribui articole.

Nu zic ca trebuie sa lasi comentarii doar de dragul de a le lasa. Dimpotriva, cei foarte insistenti, agresivi, care comenteaza doar ca sa se afle-n treaba, spun ceva doar ca sa le apara linkul, vor avea de pierdut. Cine-i ala? Cel care spameaza bloggerii mari cu comentarii, ca sa-l bage-n seama. Nu, nu vreau sa-i citesc blogul.

Pe vremuri, cand topul Zelist era relevant, era o tehnica: lasai comentarii pe blogurile mari fix miercuri seara, cand se facea actualizarea, Zelist interpreta ca blogul ala mare are link catre tine, drept urmare erai sus de tot in acel clasament. Probabil SI din acest motiv a devenit irelevant.

E drept, un blog trebuie sa aiba comentarii. Asta este, de fapt, marele meu regret: nu reusesc sa fac cumva sa am comentatori. Am un public extrem de pasiv. Poate si pentru ca fac afirmatii si nu intreb. Ca scriu articole ample, care nu necesita adaugiri. Ori poate pur si simplu am un public lenes.

Inchei un lucru negativ, ca prea pozitiv fu articolul pana acum. Asadar, exista niste bloguri si niste siteuri unde nu te poti semna cu un link. De obicei sunt 3 casute: nume, email, link. Doar primele 2 sunt obligatorii, al treilea e optional. Doar ca mie mi se pare esential, in spatiul virtual, sa ma pot legitima ca blogger. Este cartea mea de vizita. Face parte din brandul meu personal. A-mi interzice sa ma legitimez cu blogul, oricare dintre ele, caci la mine este vorba de 10 bloguri, este ca si cum mi-ai interzice sa ma prezint. Ca si cum, la o adunare, intalnire, conferinta, m-ai obliga sa-mi spun doar numele, fara sa precizez adresa blogului.

Siteurile pot fi de inteles. Hotnews, de exemplu, are un trafic imens si na, nu are nevoie de comentarii. E un brand, oricum are trafic. Dar blogurile mici, alea care ORICUM nu au comentarii, sunt de neinteles.

Nu stiu cati gandesc ca mine, dar eu unul REFUZ sa comentez daca nu-mi apare linkul. Consider ca fac o favoare bloggerului gazda, ca-i fac articolul relevant, inteleg ideea de reguli ale casei, inteleg sa nu ma duc sa-l injur la el acasa, comentarii negative las, dar nu la adresa gazdei, insa refuz sa las comentarii pe astfel de bloguri. Cea mai mare pedeapsa pentru ele trebuie sa fie anonimitatea. Stiu ca pierd articole misto, tocmai am dat de unul astazi, stiu ca poate parea exagerat, dar asta este hotararea mea. Daca voi citi astfel de bloguri, le voi citi eu si numai eu, nu le voi promova (aka distribui), nu voi comenta pe ele, nu voi da nici in privat articolele in cauza. Repet: astfel de bloguri merita sa moara in anonimat. Mie mi se pare ca, indirect, aceste bloguri nu vor comentarii. Apai, daca voi nu ma vreti, in calitate de comentator, de oaspete la voi, nici eu nu va vreau ­čÖé

Acum, si cu asta chiar inchei, comentariile inteligente inseamna deseori rautati. Ironii. Glume. Multi prefera sa nu aiba astfel de comentatori. Mie-mi plac. Ma consider o persoana cu simtul umorului, drept urmare accept si glumele pe seama mea. Si chiar le incurajez. E drept, cele mai bune glume pe seama mea le fac eu. Eu sunt cel mai bun umorist care spune glume despre Emil Calinescu. Dar asta stiti deja ­čÖé

 

Comments

comments

One thought on “Comentariile inteligente sunt o reclama foarte buna pentru tine

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !