Comentarii pe alte bloguri

Ieri a fost Webstock 2013. Ca de obicei, niste idei mai vechi de articole mi-au revenit in minte. De ceva timp imi doream sa scriu despre comentarii, insa acum am aflat o chestie noua despre ele. Asadar (asta doream sa scriu demult), de ce lasam comentarii pe alte bloguri?

1. Principala chestie, pe care putini o recunosc: sa ne facem cunoscuti. Comentariul are un link, d-acolo iti faci rost de ceva trafic. Legat de asta, pot sa dau si un mic exemplu personal: lasasem un comentariu la Pitici Gratis la un articol, iar d-acolo am avut trafic destul de mare. E adevarat, nu lasasem doar unul, ci mai multe comentarii. Insa ideea conteaza.

2. O alta chestie este atunci cand vrei sa iei apararea unor chestii la care tii (mai rar). De exemplu cineva se ia de o personalitate pe care o respecti, de un produs care-ti place ori de o idee la care tii. Simti nevoia sa-l contrazici.

3. Uneori esti total de acord cu ce zice bloggerul respectiv si simti nevoia sa-l completezi.

Totusi, hai sa ne gandim logic: am mai lasa comentarii pe alte bloguri daca ar fi anonime? Daca nu ne-ar lasa sa ne prezentam? EU as zice ca nu.

Sa va mai zic ceva aici: imi spunea o amica bloggerita ca pe vremuri ea avea o tactica speciala. Cica pe vremea aia conta Zelist-ul, asa ca fix in seara dinainte de calcul ea lasa comentarii pe alte bloguri bine cotate (primele 20-30 in zelist), acele bloguri aveau in dreapta ULTIMELE COMENTARII, deci si link-ul ei, si practic aparea link-ul ei pe bloguri bine cotate.

La Webstock 2013 am aflat insa o chestie noua despre comentarii: cica ne-ar trebui acordul autorului pentru a ne folosi de un comentariu. Pe romaneste: eu las un comentariu pe blogul X, iar proprietarul ar trebui sa-mi ceara acordul sa publice comentariul intr-un alt articol.

Chestia asta am auzit-o de la Ana Maria Baciu, avocata specializata pe proprietate intelectuala. Iar chestia asta mi-a adus aminte de alta faza, patita de mine. Era un articol heitaresc pe acest blog, nu mai stiu care din ele. Si primisem un comentariu de la cineva. Acel comentariu avea vreo 5 sau 6 reply-uri. Ulterior, dupa 2 zile, fusesem rugat de acea persoana sa-i sterg comentariul. Initial ma facusem ca ploua, ulterior i-am spus ca nu, ca asta a fost parerea ta acum 3 zile… Dupa 2-3 zile in care m-a batut la cap am sters comentariul. Din pacate, s-au sters si reply-urile cu pricina. Intrebarea (pe care n-am mai apucat s-o pun la Webstock 2013) este: pot fi obligat de cineva sa-i sterg un comentariu la un articol d-al meu? Pe facebook autorul isi poate sterge oricand un comentariu, la bloguri trebuie sa stearga gazda.

De asemenea, tot legat de comentarii, mai aveam o curiozitate: in ce masura raspundem pentru ce scriu comentatorii nostri? La un moment dat un profesor de-al meu (pe care-l atacasem si eu destul de mult, insa nu-l jignisem) fusese amenintat de altcineva la mine pe blog. Am fost convins sa sterg acele comentarii, insa eram nedumerit: EU nu zisesem nimic rau. Oare raspund pentru ce comenteaza unii si altii?

Sa trag si niste concluzii:
– Eu las rar comentarii pe alte bloguri, iar atunci cand o fac ma implic 100% in discutie. Nu las comentarii de politician, adica sa spun opinia mea si sa plec. Nu-mi place.
– Uneori, cand simt ca e un comentariu prea amplu, prefer sa scriu un articol pe acest blog. Cu link catre articolul de la care a pornit discutia.
– Comentarii tip BRAVO, CORECT, MA BUCUR nu am lasat niciodata. De asemenea, nu voi lasa comentarii de genul AICI MI-AM SPUS SI EU OPINIA: … . Las de obicei atunci cand nu sunt bloguri pe wordpress, deci nu pot primi pinkback.
– Legal nu stiu cum stam, insa mi-as dori ca doamna avocat (sau alti avocati) vor citi acest articol si ma vor lamuri.

Nu inchei pana nu intreb: voi cand lasati comentarii pe alte bloguri si de ce? Salutari BLOGOSFERICE tuturor 🙂

Comments

comments

One thought on “Comentarii pe alte bloguri

  1. Postez un comentariu atunci cand am ceva constructiv de transmis, cand discutia este conforma subiectului din articol si cand nu sunt obligat sa am cont cine stie pe unde.

    In prezent, din pacate, cadrul legislativ in vigoare contine prevederi evazive despre mediul online. De ex, daca cineva foloseste un comentariu postat de mine pe un blog intr-un articol cu specificarea autorului cu link catre blogul meu eu sunt multumit – am obtinut un link nou.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !