Comedie Neagra

comedie neagra poster

Va spuneam zilele trecute despre spectacolul Comedie Neagra, cu Istvan Teglas in rol principal. Va promiteam atunci ca revin cu impresii dupa vizionarea spectacolului. Ceea ce fac acum.

Povestea spectacolului este urmatoarea: Brindsley Miller, un sculptor la inceput de cariera, urmeaza sa primeasca vizita unui important milionar. Logodnica sa, Carol Melkett, isi cheama si tatal, considerand ca daca acesta va vedea ca apartamentul ii este vizitat de catre un asa important om, isi va da acordul pentru casatoria cu Brindsley. Pentru a-si impresiona oaspetii, cei 2 logodnici imprumuta mobila scumpa a vecinului Harold. Fara acordul acestuia. Se ia curentul, iar in apartament apar oaspeti neprevazuti.

Ideea originala a spectacolului era iluminarea inversa: cand in apartament e lumina, spectatorii sa vada intuneric, iar atunci cand este curentul este picat, pe scena este lumina. De altfel, la acest joc al luminii am fost foarte atent pe tot parcursul spectacolului.

Primul lucru pe care l-am observat: intunericul NU este complet. Mi-as fi dorit un intuneric complet, sa ma simt ca la un teatru radiofonic, actorii sa fie in fata mea, pe care sa-i aud, insa sa nu-i vad (ori sa le vad umbrele). Nu s-a putut insa…

Restul aspectelor au reiesit din discutia cu regizorul Cosmin Alexandru Purice.

Alaturi de domnul regizor. Pe mine ma orbise lumina blitz-ului, intr-un loc semi-intunecat. Domnul regizor se pare ca e obisnuit cu blitz-urile 🙂

Am discutat cu dansul despre spectacol. Cateva idei din discutie:

1. Piesa a fost scrisa de Peter Shaffer in 1965, jucandu-se incepand cu acel an.

2. A venit si la noi, cam tot pe atunci, jucandu-se cu Banica SR.

3. S-a mai jucat si la Teatrul de Comedie, prin 2005, insa intr-o singura stagiune.

4. La Godot se joaca de 1 an, spectacolul de vineri (7 martie) fiind al X-lea (nu se joaca foarte des din cauza avalansei de spectacole de la Godot).

5. Legat de jocul de lumini, am aflat urmatoarele:
– Initial, spectacolul era gandit doar cu o micsorare cu 25% a intensitatii luminii. Ar fi fost observabila, dar efectul nu ar fi fost acelasi.
– La Godot nu s-a putut, fizic, un intuneric complet. Erau 2 mese in dreapta scenei (la una dintre ele am stat eu) care ar fi trebuit sa dispara daca se trageau draperiile pentru intuneric complet. As adauga eu: nu stiu cat de bine e sa fie intuneric complet intr-o cafenea. S-ar sparge pahare, poate s-ar fura lucruri. Nu, nu m-as simti in siguranta intr-o cafenea unde ar fi intuneric complet. E drept, un intuneric complet intr-o sala clasica de teatru e ok.
Legat de asta, urmatoarea reprezentatie va fi la Teatrul Elisabeta. Am inteles ca acolo va fi intuneric complet. Sunt extrem de curios cum este in aceste conditii. E drept, dupa ce am vazut spectacolul cu ceva lumina, deci stiind ce se intampla, dispare mare parte din farmec. (Teatrul Elisabeta nu a confirmat nici urmatoarea reprezentatie, nici intunericul complet. Pe 10 mai se va juca la Godot, asta este tot ce se stie in acest moment)

Legat de spectacol in sine, mai am de facut 3 observatii:

1. Titlul s-a dorit a fi comercial dar am impresia ca sperie unii spectatori. Am spus unor prieteni ca merg la Comedie Neagra, la care unul dintre ei imi spune: aoleu, de ce te-ai duce la asa ceva? Nu-ti sunt de ajuns filmele cu sange, iti trebuie si spectacole teatrale cu asa ceva? I-am spus lui, va spun si voua (fara sa fac spoiler): NU MOARE NIMENI. Nici macar nu este ranit cineva. Nu curge nicio picatura de sange.
Nu stiu cat este vina producatorilor si cat este vina spectatorilor. Unii spectatori sunt pudici, sunt paranoici si au idei preconcepute. Titlul spectacolului, Comedie Neagra, atrage si respinge in acelasi timp, nu-mi dau seama care sunt proportiile. As recomanda spectatorilor sa citeasca inainte descrierea spectatolului, titlul nu este intotdeauna sugestiv. Celor cu idei preconcepute le recomand spectacolul fie si pentru a scapa de gandirea in clisee.

2. Este tipul de spectacol care poate fi privit din mai multe perspective. Este tipul de spectacol in care iti poti recunoaste prietenii, apropiatii, parintii. Ori poate te recunosti pe tine. Daca stai sa te gandesti, toate personajele de pe scena iti sunt, mai mult sau mai putin, cunoscute. Londra, 1965, Bucuresti, 2014. Diferentele sunt minime.

3. Inchei cu detaliile tehnice:

Comedie neagra” dupa Peter Shaffer
Regia : Cosmin Alexandru Purice
Cu : Istvan Teglas, Mihai Smarandache, Marius Chivu, Alina Popescu, Ana Maria Lazar, Andreea Samson, Madalin Mandin.
Traducerea : Alexandru Mihail
Scenografie si costume : Ioana Burtescu
Durata: 1h25minute
Pret: 30 de lei (atat costa biletul la Teatrul Godot)

Urmatoarea reprezentatie va avea loc la Teatrul Elisabeta. Pretul am inteles ca va fi acelasi.

Comedie Neagra este, per total, un spectacol agreabil. Are un joc de lumini interesant si foarte original, insa nu este singurul lucru de vazut la spectacol. Cu siguranta iti vei recunoaste cativa dintre apropiati si chiar daca nu vei face asta tot te vei alege cu ceva: cu multe zambete si cu o seara agreabila. Comedie neagra este mai mult comedie si mai putin neagra (eventual, neagra este doar de la intuneric). Salutari TEATRALE tuturor 🙂

One thought on “Comedie Neagra

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !