Claudia Patrascu: ” Invitatia a fost prea minunata pentru a nu raspunde”
„Invitatia a fost prea minunata pentru a nu raspunde”
Emil Calinescu: Salutare si bine v-am regasit la cea mai de succes rubrica de pe Emilcalinescu.EU. Astazi incalc nitel traditia si NU voi avea un sarbatorit la microfon. Insa, ca de obicei, voi lasa intervievatul sa se prezinte 🙂
Claudia Patrascu: Salut! Aici intervievata Ma numesc Claudia Patrascu si sunt responsabila (partial) pentru organizarea competitiei de blogging SuperBlog.
E bine, Emil? Cum ma descurc pana acum?
Emil Calinescu: Claudia, iti multumesc pentru invitatia de a acorda un interviu blogului meu. As vrea, pentru ca tot ai vorbit despre SuperBlog, sa ne spui cum ti-a venit ideea de a organiza aceasta competitie? Iti mai amintesti cum au fost pregatirile pentru PRIMA competitie SB?
(cum te descurci vor spune cititorii, nu eu)
Claudia Patrascu: Invitatia a fost prea minunata pentru a nu raspunde.
Ideea nu mi-a apartinut mie (nu sunt atat de creativa), ci colegilor organizatori. In toamna 2008 am fost mai putin implicata in organizare, tot colegii mei se ocupau, am „intrat in paine” mai serios din 2009. In 2008, am fost mai mult „vocea” de la radio si am comunicat la gala cu castigatorii, prin telefon, pentru a-si alege premiile live (participantii de atunci probabil isi amintesc).
Pregatirile au implicat insa emotii, ca de obicei.
Fiind prima editie, era un proiect-pilot, deci nu stiam cum va fi primit si nici cum ne vom descurca noi sau sponsorii.
Emil Calinescu: Bun, zi-ne atunci despre prima editie: cate probe au fost, ce sponsori au fost, ce bloggeri au participat (unii au ajuns A-listeri probabil), cine a castigat, ce premii erau…
Claudia Patrascu: Stai sa scotocesc in arhivele memoriei
In SuperBlog 2008, prima editie a competitiei, au fost 20 de probe, dar sistemul de organizare era diferit fata de cel actual, in sensul ca participantii erau impartiti in grupe, iar grupele respective primeau subiectele pe rand, astfel incat pana la final fiecare sponsor juriza toate grupele. Pe atunci, probele erau anuntate pe site-ul pcnews.ro, co-organizator al competitiei.
Conform arhivelor, s-au inscris 242 de bloguri si au participat efectiv 157
Marele premiu consta in 10.000 $ cash si a fost castigat de arenait.net, care a si ramas ulterior alaturi de competitie, in calitate de blog partener.
Sponsorii de atunci erau acestia:
Emil Calinescu: Ce bloggeri celebri au mai participat? Iti mai amintesti?
Claudia Patrascu: Mi-i amintesc doar pe cei celebri din SuperBlog, adica „veteranii” prezenti la mai multe editii, cum este Raluca Uluiteanu, Robintel, Blogatu, Lexa Verzes si sigur reusesc sa omit pe cativa.
„Raluca Uluiteanu a participat la toate editiile.”
Emil Calinescu: Blogatu la cate editii a participat?
Claudia Patrascu: In timp, si-au mai schimbat blogurile, domeniile, astfel incat e greu sa identific denumirile blogurilor de atunci cu cele actuale…
Daca nu ma insel, fara sa consult „arhivele”, la primele 3. Dar poate el stie sa-ti raspunda exact.
Emil Calinescu: Si, dintre toti, cine a participat la TOATE editiile? Exista vreun astfel de blogger?
Claudia Patrascu: La toate editiile cred ca a participat Raluca Uluiteanu, pe care am si intervievat-o aici.
Emil Calinescu: Am si eu interviu cu Raluca, asta asa, ca offtopic. 🙂 Acum sa continuam: cum a evoluat competitia SB din 2008 si pana acum? Care crezi ca sunt schimbarile fundamentale?
Claudia Patrascu: Daca am ajuns la a 9-a editie, eu (si nu doar eu) cred(em) ca a evoluat in bine Schimbarile sunt numeroase si au fost mereu inspirate de feedbackul primit – de la bloggerii participanti, pe de-o parte, si de la sponsori, pe de alta. Foarte multe dintre regulile actuale s-au implementat la sugestiile participantilor si tinand cont de experienta organizarii. De la o editie la alta apareau noi situatii care se cereau rezolvate cumva, asa ca regulamentul s-a actualizat in functie de acestea si de doleantele tuturor.
Desigur, in masura in care e posibil sa impaci, obiectiv, dorintele tuturor.
Emil Calinescu: Multa lume are impresia ca SB-ul s-a transformat dintr-o competitie adresata in special barbatilor (cu probe tehnologice) intr-una dedicata in special femeilor. Aparitia unei editii de primavara a accentuat aceasta senzatie. In plus, de 3 editii incoace avem numai castigatoare. Aceasta a fost, de fapt, si intentia organizatorilor?
Claudia Patrascu: De la bun inceput, intentia organizatorilor a fost ca SuperBlog sa fie un spatiu pentru toti bloggerii si toate bloggeritele care vor sa-si arate creativitatea pe teme date si astfel sa castige vizibilitate, premii, precum si sansa de a stabili colaborari ulterioare. Intamplarea a facut ca in primele 5 editii sa predomine probele tehnice si sa se claseze pe locul I doar domni, deja urmatoarele locuri erau constant ocupate de doamne si domnisoare Chiar si la probe, inclusiv la cele tehnice, pe parcursul competitiei, de multe ori luau cele mai mari punctaje tot bloggerite. Per total, insa, varful podiumului era masculin De fapt, in timp s-a echilibrat situatia, in sensul ca s-a diversificat tematica, au intrat si sponsori din domenii tot mai variate si, probabil, dupa 5 editii de „suprematie” masculina, au simtit si fetele nevoia sa-si ia revansa. E ceva rau in asta? Oricum, primavara e pentru toti, nu doar pentru femei, iar competitia a ramas deschisa ambelor sexe. Editia din primavara a aparut la dorinta (exprimata de bloggeri la editia din 2012, dar si de cativa sponsori) de a creste frecventa competitiilor. Cica una pe an deja nu mai era suficienta. Deci, nu are legatura musai cu femeile-bloggerite, si baietii cereau o editie in plus, daca-mi amintesc bine.
„Pentru mine, a scrie pe blog este o forma de auto-descoperire.”
Emil Calinescu: In exclusivitate, ne poti spune cum va fi editia aceasta? Mai mult feminina ori mai mult masculina? Revin in forta probele tehnice sau nu?
Claudia Patrascu: Nici in exclusivitate, nici altfel, dupa cum stii, nu pot dezvalui absolut nimic concret din probele pe care le-am primit deja, cred ca va fi o editie echilibrata.
Emil Calinescu: Spune-ne acum despre tine, de ce NU iti faci blog? Din public mi s-a soptit urmatoarea intrebare: nu este o oarecare contradictie faptul ca o non-bloggerita organizeaza cea mai mare competitie blogosferica?
Claudia Patrascu: Blogul, daca l-as face (fiindca il voi face, atunci cand voi simti nevoia) va fi, in primul rand, pentru mine, nu pentru altii (la cate bloguri exista, crezi ca simte cineva lipsa blogului meu?). Pentru mine, a scrie pe blog este o forma de auto-descoperire. Deja este in lucru, dar va vedea lumina online atunci cand voi simti ca i-a venit vremea. Daca este o contradictie… nu stiu, sa judece altii.
Emil Calinescu: De ce nu scrii pe blogul lui Albert? Puteati face un blog comun, in care sa scrieti opiniile voastre legate de un eveniment. De exemplu, dupa gala SB ati putea scrie fiecare jumatate de articol :-??
Claudia Patrascu: Este o idee, dar as vrea (si) un spatiu al meu. si apoi, la cat comunic online pe durata SuperBlog, cu toti cei implicati, inclusiv public, ma gandesc ca e deja suficient, n-as vrea sa devina plictisitoare prezenta mea – peste tot, iar Claudia, tot despre SuperBlog…
Emil Calinescu; Legat de numele tau, o intrebare tot din public: numele de PATRASCU are legatura cu faptul ca despici firul in 4 in cazul discutiilor aprinse dintre bloggeri?
Claudia Patrascu: Nu m-am gandit niciodata la o astfel de semnificatie. serios? asta e perceptia ta despre interventiile mele? interesant
totusi, nu cred ca numele are o influenta atat de puternica. vorba lui Shakespeare: „A rose, by any other name…”
Emil Calinescu: Te-a tentat vreodata sa scrii pentru vreo proba? Ti-ai zis vreodata, in sinea ta, VAI CE MISTO AS SCRIE LA PROBA ASTA DACA AS PUTEA? Daca da, ne dai exemplu de o proba de genul?
Claudia Patrascu: O, da, la mai multe!
Emil Calinescu: Da-ne cateva exemple.
Claudia Patrascu: La probele tehnice sigur ar fi fost o provocare, cunostintele IT nefiind punctul meu forte. Totusi, as fi incercat. Si mi-au facut cu ochiul probele despre teatru, despre carti, chiar si unele despre cosmetice (deh, apanajul femeilor ) si, desigur, la cele despre cascaval (imi plac mult branzeturile). Au fost si probe de la Toyota care mi-au ramas in minte – de exemplu, prin 2010-2011, parca, a fost o proba in care se cerea sa faci un profil al soferilor dupa comportamentul la volan. Mi-a placut enorm! Si chiar daca sunt paralela cu domeniul auto, cred ca m-as fi incumetat, dupa o indelunga documentare.
Emil Calinescu: De ce organizatorii SuperBlog evita sa dea ei o proba, pe care s-o jurizeze? Ultima proba este a partenerilor. De ce in concursurile viitoare nu ar incerca organizatorii sa dea enuntul si sa jurizeze aceasta proba?
Claudia Patrascu: Pentru ca ne-am propus sa fim echidistanti si sa nu intervenim deloc in jurizare. Pe unii dintre participanti ii cunoastem de mult timp, ar putea aparea dubii privind obiectivitatea noastra. Oricum, nu ar fi neaparat mai usor pentru participanti. In scurtul timp petrecut la catedra, mi se zicea ca sunt cam exigenta Am putea reveni la metoda de acum cativa ani, cand se acordau 100 puncte din oficiu la ultima proba, dar ne-am dat seama ca unii tratau proba cu superficialitate, altii munceau cu acelasi sarg ca pentru orice alta proba – asadar, nu era drept sa primeasca toti acelasi punctaj. Cat despre enunt, nu e mai frumos sa-l propuneti si alegeti chiar voi, prin vot, asa cum am procedat in ultima editie, chiar la sugestia ta? Retinem insa ideea si, la cererea publicului, am putea lansa noi o proba, dar cu siguranta am gasi un reprezentant de incredere pentru jurizare, din motivele mentionate mai sus.
Emil Calinescu: Dimpotriva, unii zic c-ar fi mai bine sa aveti si voi o jurizare, care sa se suprapuna jurizarii sponsorului. De exemplu: organizatorii au punctat cu 90 acest articol, in timp ce sponsorul a puncat cu 80. Nota finala va fi 85. Unora li s-ar parea mai corect asa.
Claudia Patrascu: Perceptiile difera si vor diferi intotdeauna. SuperBlog a aparut ca un exercitiu de colaborare intre bloggeri si branduri care vor sa se promoveze in blogosfera. Multi bloggeri aspira la colaborari cu diverse companii fara sa stie ce implica a scrie dupa un brief, intr-un termen-limita.. Or, SuperBlog asta isi propune sa faca: sa-i familiarizeze pe bloggeri cu cerintele marketerilor si invers, pe marketeri cu asteptarile bloggerilor. Cred ca toti avem de invatat unii de la altii daca stim sa ascultam si suntem dispusi sa ne adaptam, in timp, pentru a ajunge la un numitor comun. Or, daca noi am interveni in jurizare, relatia dintre blogger-brand sponsor ar fi „alterata” de interventia noastra. Si apoi, daca jurizam la fiecare proba, in timp ce juriul desemnat de sponsor difera de la o proba la alta, aportul nostru ar fi prea mare in ecuatia generala, parerea noastra ar influenta prea mult rezultatele.
Emil Calinescu: Ce anume crezi ca aduce competitia SB fata de celelalte competitii? In afara de traditie, fiind PRIMA in acest sens? Interviul va aparea pe 1 octombrie, cand competitia deja a inceput, deci nu se vor mai face inscrieri. Asa ca ai putea spune ce au pierdut cei care nu s-au inscris pana acum?
Claudia Patrascu: Gresit, Emil, in editia aceasta se pot face inscrieri pe toata durata competitiei, adica si dupa 1 octombrie Mai exact, am extins regula din editia de primavara si pentru cea de toamna, tocmai ca sa evitam confuziile.
Emil Calinescu: Perfect. atunci inca mai poti convinge bloggeri sa se inscrie.
Claudia Patrascu: Ce aduce SuperBlog comparativ cu alte competitii? Cred ca bloggerii sunt cei mai in masura sa se pronunte. Eu, una, organizez doar SuperBlog si de participat, n-am participat la nicio competitie de blogging, asa ca nu-mi pot da cu parererea
De obicei, se conving ei singuri sau ii conving alti bloggeri, care au mai participat. Eu nu-mi propun sa fortez lucrurile, cel mai bine e sa vina de la sine.
Emil Calinescu: Care a fost editia cu cei mai multi participanti? Dar editia cu cele mai multe probe?
Claudia Patrascu: Cei mai multi participanti au fost anul trecut – peste 200 au scris efectiv. Cele mai multe probe – 56, cred, in 2009.
Emil Calinescu: De ce competitia este doar de tip maraton? Nu ar putea fi introduse, pe parcursul anului, cateva probe, cu premii specifice (gen BlogalInitiative)?
Claudia Patrascu: Face parte din specificul competitiei. Cred ca s-ar dilua din farmec daca ar fi mereu. premiile pentru cei care obtin cele mai mari punctaje la probe, au fost deja introduse de acum cateva editii. Si cum probele sunt optionale, SuperBlog le combina pe ambele: cine vrea sa participe doar la una sau cateva probe, o poate face nestingherit, iar cine vrea „maraton”, are maraton.
Emil Calinescu: O intrebare din public, pe care am pus-o deja, insa trebuie clarificari: Albert are blog, tu nu. Intrebarea exacta suna astfel: „De ce Albert Budica are blog si tu nu ? Nu impartiti acelasi spatiu virtual, fizic si metafizic ?”
Claudia Patrascu: Albert are blog fiindca a fost mai harnic decat mine :))) Oricum, cand o sa-mi lansez blogul, o sa ma intrebi de ce l-am lansat, nu? Intre noi nu e competitie, daca asta era ideea avem parte de destula competitie impreuna, in SuperBlog.
Emil Calinescu: De ce l-ai lansat, de ce acum, in 2014/2015, de ce ai ales aceasta data (oricare ar fi ea ea)… Plec de la premisa ca orice actiune pe care o facem are la baza niste argumente, fie ele logice ori subiective. Unii pot alege sa nu inceapa nimic in 2013 pentru ca e cu 13, altii incep lucrurile de luni, altii au o data importanta pentru ei… Deci intrebari oricum vor fi. E drept, daca-ti faci blog se vor schimba intrebarile.
Claudia Patrascu: Ei, atunci astept urmatorul interviu cand imi voi lansa blogul. eu nu am superstitii, nici date speciale. il voi lansa atunci cand voi simti, pur si simplu. Pana acum, scriu doar pentru mine. Cand voi dori sa scriu si pentru ceilalti, o sa aflati (poate suna arogant, dar de fapt nu e. dimpotriva, cum ziceam, cred ca lumea din online are destule bloguri de citit, mult mai reusite decat orice as putea eu sa creez)
Emil Calinescu: De ce ar trebui sa tina bloggerii cont in textele lor, avand in vedere ca juriul este format din angajati ai companiilor -sponsori, care nu sunt neaparat specialisti in redactare? (tot din public)
Claudia Patrascu: Cred ca ar trebui sa aiba in vedere faptul ca juriul este format din oameni care doresc sa se promoveze intr-un context creativ. care vor sa citeasca texte reusite, care sa-i inspire si pe ei, juriul, si pe cititorii blogurilor. Da, nu sunt specialisti in redactare, ci, cel mai adesea, in marketing sau PR sau manageri/patroni. Uneori, fac greseli, asa cum facem toti. Un motiv in plus si pentru ei sa participe la SuperBlog – sa-si descopere neajunsurile, acolo unde este cazul, sa invete ca blogosfera poate fi foarte acida atunci cand le dai motive. Cum ziceam, SuperBlog este un exercitiu de colaborare intre bloggeri si marketeri, cu reusite, dar si cu animozitati, ca in viata reala.
Emil Calinescu: Exista un pattern al articolelor, din punct de vedere al dimensiunilor (atunci cand acestea NU sunt precizate in cerinta)?
Claudia Patrascu: Nu. Fiecare scrie cat considera. Dar, daca mi se permite o sugestie, echilibrul este de dorit.
Emil Calinescu: Dupa tine, ce SB preferi: cel de primavara sau cel de toamna? Multa lume mi-a marturisit ca ar fi probe mai interesante toamna si ca editia de primavara este inca un pui care ar trebui sa mai creasca. Este corecta aceasta observatie sau ea este data doar de durata mai scazuta (o luna in loc de doua)?
Claudia Patrascu: Se apreciaza texte care transmit ceva si transmit intr-o maniera placuta si usor de citit, indiferent daca sunt mai lungi sau mai scurte. Pentru mine, ambele editii sunt la fel de importante, chiar daca difera prin durata. da, Spring SuperBlog are abia 2 editii la activ. SuperBlog de toamna se bucura de notorietate an de an, din 2008… Au ambele loc de crescut, asa cum avem noi toti, nu?
„Ador sa calatoresc, imi plac jocurile puzzle, teatrul, limba si cultura greaca, sa citesc, sa ma plimb pe bicicleta.”
Emil Calinescu: O intrebare importanta acum: cu ce te ocupi tu, de fapt, in afara de SB? Poate fi formulata si astfel: ce face Claudia Patrascu intre 2 editii de SB? :))
Claudia Patrascu: Mai nimic :))) Glumesc. Sunt adesea intrebata acest lucru.
Agentia noastra de marketing si comunicare online are multe alte proiecte, SuperBlog este doar unul dintre ele. Eu sunt manager de comunicare, ceea ce, exprimat succint, inseamna ca ii sustin pe clientii nostri in a comunica online ce proiecte desfasoara, ce lansari de produse sau evenimente au. concret, inseamna ca pun la cale tot felul de campanii si strategii pentru online si am grija ca mesajele sa fie exprimate clar, corect si in acord cu politica generala a companiei. Scriu diverse tipuri de texte, de la comunicarile pe bloguri corporate si pagini de brand pe Facebook, comunicate de presa, articole, brosuri etc. Ii ajut si pe colegii mei in proiectele de productie video, la scripturi sau inregistrari de voice-over (daca tot am castigat putina experienta la radio, s-au gandit sa ma puna la treaba). In plus, sunt traducator de greaca si uneori ma mai delectez si cu acest hobby.
Emil Calinescu: Daca nu ar fi SB-ul te-ai plictisi?
Claudia Patrascu: Cu siguranta nu. SB este doar cireasa de pe tort, ca sa zic asa. si in rest, munca in SwissPlan.biz, imi ofera destula varietate si adrenalina ca sa nu ma plictisesc. La urma urmei, au fost lucruri de facut si inainte de „era” SB, dupa cum vor exista si dupa, desigur.
Emil Calinescu: Ne zici despre pasiunile tale, altele decat Social Media? Asta asa, ca s-o cunoastem si un pic OFFLINE pe Claudia Patrascu.
Claudia Patrascu: Ador sa calatoresc, imi plac jocurile puzzle, teatrul, limba si cultura greaca, sa citesc, sa ma plimb pe bicicleta.
Emil Calinescu: Zi-ne, atunci, locatia ta preferata? Unde ti-ai petrecut cea mai misto vacanta? Si, in plus, zi-ne locatia unde nu ai ajuns inca, insa e prima pe lista pentru urmatoarea vacanta?
Claudia Patrascu: Pentru mine, Grecia este destinatia perfecta. Acolo ma simt mai bine decat acasa si visez ca, intr-o zi, sa ma mut acolo de tot. Macar la pensie.
Nu am ajuns in multe locuri si ma trezesc adesea visand la tot felul de vacante. As vrea sa ajung in Japonia – nu stiu cand ii va veni randul, nu e chiar prima pe lista pentru urmatoarea vacanta. Mai departe de Grecia, pentru anul viitor, nu m-am gandit inca… Si ma atrage mult si America Latina, si Egiptul (cand s-or mai calma spiritele), si sud-estul Asiei…
Emil Calinescu: Zi-ne spectacolul de teatru preferat? Si , mai ales, cartea preferata?
Claudia Patrascu: Foarte greu sa aleg unul/una singur(a).
Emil Calinescu: Pai alege pe cea care te-a impresionat, in acel moment, cel mai mult.
Claudia Patrascu: Iti zic unul, cel care imi vine acum in minte. nu stiu daca e musai locul 1, dar m-a impresionat enorm. „Inima de caine”, la TNB. Marius Manole e pur si simplu magic, inegalabil. Il admir si il respect enorm fiindca se daruieste total pe scena. un om si un actor autentic, sincer, real, care creeaza apropiere cu publicul, efectiv ii simti carisma si vocatia cand esti in sala de teatru.
Emil Calinescu: Si cartea preferata?
Claudia Patrascu: M-a impresionat mult „1984” de Orwell. e o carte trista, apasatoare, dar care ajunge sa te bantuie. te face sa-ti pui niste intrebari referitoare la regimurile totalitare, la ce pare real si imaginar, la cat de relative sunt sentimentele de prietenie, solidaritate, loialitate.
Emil Calinescu: Zi-ne, atunci, de ce nu te apuci sa si scrii o carte? Sa vedem ce poate scriitoarea Claudia Patrascu?
Claudia Patrascu: La polul opus, imi plac si lecturile amuzante, cum este „Pedantul in bucatarie” de Julian Barnes sau volumele lui Jerome K. Jerome – „Trei intr-o barca”.
Scriitoare? Hm, nu ma tenteaza. poate la batranete imi voi scrie memoriile, daca voi considera ca am de povestiti lucruri suficient de interesante. sau daca, pana atunci, voi avea o idee despre care sa nu se mai fi scris vreodata sau macar o abordare diferita.
Emil Calinescu: Zi-ne planurile de viitor acum: cum te vezi peste 5, 10, respectiv 15 ani? Si, mai ales, cum vezi SuperBlogul peste 10 ani?
Claudia Patrascu: Ma vad sanatoasa si fericita alaturi de familie, iar profesional – poate cu o „colectie” mare de proiecte care sa-mi aminteasca mereu cu placere de ce am construit, alaturi de colegii mei. Imi doresc cu siguranta sa calatoresc mai mult si intentionez sa ma straduiesc mai mult in acest sens. Totodata, la un moment dat, ar fi bine sa ma si relaxez mai mult Despre SuperBlog, astept curioasa sa vad ce imi rezerva viitorul. Daca va dainui inca 10 ani, chiar ar fi o mare performanta pentru toti.
Emil Calinescu: Sa te vad: stii care este penultima intrebare CLASICA a interviurilor mele?
Claudia Patrascu: N-am retinut. Ar trebui?
„…oare de ce imi ia Emil interviu mie? Raspunsul inca nu mi-e clar :))”
Emil Calinescu: Atunci o zic eu: ce intrebare ai mai pune Claudiei Patrascu daca ai fi in locul meu?
Claudia Patrascu: Pai eu n-am intrebari pentru mine insami. iar atunci cand am, le rezolv cu mine insami, fara interviu pe blog deci, ce intrebare ai mai avea pentru Claudia Patrascu, daca ai fi (si esti) in locul tau? :))
Emil Calinescu: Toti au reusit, pana acum, sa-si puna o intrebare. Nu incerci?
Claudia Patrascu: Bine, hai. ultima data cand ne-am vazut, la Webstock, mi-ai zis, pe un ton amenintator / promitator, ca ai niste intrebari pentru mine din public… mama-mama! Deci, unde sunt? Ma asteptam la mai mult.
Discutia de la Webstock a avu si martori 🙂Emil Calinescu: Pai aia ma intrebi tu pe mine, nu tu pe tine.
Zi atunci de interviu: cum a fost, ce a avut bun, ce i-a lipsit, ce parere ti-a lasat per total? Cum a fost sa dai un interviu PE CHAT si daca te gandesti sa adopti si tu, pe viitor, aceasta metoda?
Claudia Patrascu: Ti-am zis ca nu pot sa ma intreb pe mine.
Un interviu pe chat nu e chiar rau, desi dureaza cam mult – asta e principalul punct in minus, mai ales luni, in mijlocul zilei. In rest, daca i-a lipsit ceva sau nu mi-ar placea sa aflu de la cititorii tai, care au deja mare experienta, gratie tie, in lectura interviurilor acordate pe chat, asa ca ar putea foarte usor sa ne ofere si mie, si tie o parere obiectiva.
… Intrebare catre mine: oare de ce imi ia Emil interviu mie? Raspunsul inca nu mi-e clar :))
Emil Calinescu: O rugaminte din public: de la 1 la 100, ca la SuperBlog, ce nota merita acest interviu? Nu ai voie sa te eschivezi, trebuie sa acorzi o nota?
Claudia Patrascu: O nota pentru intrebarile tale sau pentru raspunsurile mele?
Emil Calinescu: Pt tot interviul.
Claudia Patrascu: Hm… daca ar trebui sa notez comparativ, ar fi greu de zis, fiindca nu ti-am citit toate interviurile. Dupa asteptarile mele, i-as da un 75, cu indulgenta. Oi fi exigenta, n-oi fi….? Astept sa-mi zici si parerea ta, sa facem media.
Emil Calinescu: Comparativ cu alte interviuri de pe blogul meu?
Claudia Patrascu: Nu, raportat la asteptarile mele, fiindca nu ti-am citit toate interviurile, cum scriam. Tu ce nota ii dai?
Emil Calinescu: Eu i-as acorda 90, asta pentru ca, conform legii, nu poate o fi diferenta mai mare de 1.5 puncte intre notele celor 2 corectori :))
Claudia Patrascu: Serios? Uite ca nu stiam de regula asta.
Emil Calinescu: La bac asa e.
Claudia Patrascu: Eh, de cand am dat eu bacul a trecut cam mult.
Emil Calinescu: Am la final o ultima provocare. Am mai dat-o Patriciei Mihail. Acum e randul tau. Asadar, trebuie sa faci reclama interviului. Trebuie sa-i alegi un titlu, sa alegi un slogan si apoi sa dai macar 1 motiv pt care ar trebui citit Titlul ales de tine va fi titlul cu care va aparea pe blog.
Claudia Patrascu: Ei, asta da, provocare. :)))
Incep invers, cu motivul pentru care ar trebui citit. Daca aveti vreo curiozitate privind „personajul” Claudia Patrascu, mai ales legat de SuperBlog, aveti o sansa sa-l fi elucidat Emil in acest interviu. Daca nu, lasati eventualele intrebari in comentarii, promit sa raspund.
Cat despre titlu si slogan, consider ca ar cadea in sarcina ta de gazda, asa ca te las sa-mi arati cum se face.
Emil Calinescu: Atat despre Claudia Patrascu, atat despre SuperBlog. Pana saptamana viitoare, la urmatorul interviu, Va anunt, de asemenea, ca astazi va fi anuntata PRIMA proba din SB (cand scriu aceste randuri nu stiu care va fi aceasta). Totodata, anunt ca anul acesta voi participa in competitie cu blogul MINUNAT.EU, unde veti gasi o categorie, SuperBlog 2014, unde puteti vedea toate articolele din competitie. Acum va urez vesnicele Salutari BLOGOSFERICE tuturor si multumiri Claudiei pentru amabilitate. Ca de obicei, intervievatul are ultimul cuvant. Claudia, un cuvant de incheiere pentru cititorii Emilcalinescu.eu!
Claudia Patrascu: Dragii mei, daca ati avut rabdare sa cititi acest interviu pana la final, sunteti tari, felicitarile mele! Chiar sunt curioasa ce v-a motivat Va salut si va doresc o toamna plina de inspiratie si reusite in tot ce faceti!
PS: Mii de scuze din partea mea, Emil Calinescu. Am fost plecat in Brasov, am avut alte treburi, asa ca interviul apare abia azi. Cer scuze pentru amanarile continue. Interviu, insa, NU isi pierde valabilitatea. Multumesc tuturor pentru intelegere, in frunte cu Claudia 🙂 Si pentru ca tot am stat atata, am zis s-o mai intreb ceva pe Claudia. Era prea scurt interviul, #cumarveni
Emil Calinescu: Crezi in diferenta om vs blogger? Care ar fi principala caracteristica a bloggerului? Cum poate fi identificat un blogger intr-o multime? Si, in cadrul bloggerilor, cum poate fi identificat un SUPERblogger? Ce au ei diferit fata de bloggerii de rand?
Claudia Patrascu: Nu, nu cred in diferenta om vs blogger. Din punct de vedere logic, s-ar putea deduce ca cine nu e om, musai e blogger si viceversa (implicit, eu, nefiind blogger (inca), m-as putea numi om, macar in ochii minunatului. Yupiiii! Iar cand voi deveni blogger, ma voi lepada rapid de conditia umana, desigur, ca sa confirm valabilitatea ipotezei).
Principala caracteristica a bloggerului, in opinia mea, este ca atunci cand e offline jinduieste sa mai scrie ceva online sau, in functie de timpul disponibil, ramane cu ideile in minte, asteptand sa fie asternute pe blog cand le-o veni randul. Iar aceia care scriu cu spor si sunt mai mereu conectati la viata online cred ca aspira si la o felie de socializare offline, de intalniri reale, de prieteni adevarati si de randuri tiparite pe hartie. Dar aici nu pot sa generalizez in niciuna dintre directii, fiindca bloggerul este o specie foarte versatila, cu multiple manifestari, asa ca sigur as da gres cu orice eticheta. In mintea mea insa, cam asa s-ar schita portretul-robot. O semana, n-o semana…. sa zica oamenii. Pardon, bloggerii!
Emil Calinescu: Bun, atunci si diferenta dintre bloggeri si SUPERbloggeri care este?
Claudia Patrascu: Un superblogger este diferit de ceilalti fiindca si-a asumat o misiune foarte provocatoare prin simpla participare, fiindca are curajul de a-si verifica limitele privind creativitatea, fiindca este perseverent (cine a dus competitia la bun sfarsit macar o data stie la ce ma refer), fiindca isi face prieteni noi si online, si offline si vine la gala SuperBlog cu un puhoi de emotii, ca sa le dea si altora (generosi, nu alta!), dar pleaca de acolo mai bogat in amintiri, descoperind ca au devenit membri ai unei comunitati – oameni (si bloggeri) care pana mai ieri nu se vazusera niciodata, cel mult isi citisera articolele, se cunosc, isi vorbesc („Mi te imaginam altfel”), se distreaza impreuna si, de foarte multe ori, raman prieteni si poate chiar ajung sa colaboreze in diverse proiecte ulterior. Cred ca cel mai bine ii defineste pe superbloggeri cuvantul „comunitate” – si cand sunt veseli, si cand asteapta notele cu nerabdare, si cand sunt suparati, intotdeauna sunt IMPREUNA, aproape unii de altii: se confeseaza, se sfatuiesc, se ajuta, se sustin, se incurajeaza.
Nu am urmarit indeaproape alte comunitati de bloggeri ca sa fac o analiza (pretentios spus) in domeniu, dar cred ca nu am doar eu impresia asta – mi-au zis si mai multi sponsori ca au fost impresionati de coeziunea pe care o arata participantii. Iar din randul bloggerilor, mai multi mi-au zis ca au participat la competitie in special pentru a-i cunoaste pe toti, la final, adica la Gala si la petrecerea de dupa. Pentru mine, asta e o imensa satisfactie, mai ales ca simt la fel Sper ca ti-am raspuns la intrebare.
Daca-mi permiti, l-as cita pe Daniel Botea, care a scris ca superbloggerii au „creativitatea cea mai rezistenta si rezistenta cea mai creativa” . SURSA
Emil Calinescu: Si ultima intrebare: Iti plac piscoturile?
Claudia Patrascu: Da, insotite de sampanie. dar si mai mult imi plac fursecurile si prajiturile, ciocolata si inghetata.
Multumesc pentru minunata atentie pe care mi-ai acordat-o, Emil 🙂
Ce multe intrebari sunt intre „penultima intrebare” si „ultima”….
De ce nu incerci sa faci interviurile prin telefon (inregistrate) iar mai apoi sa le transcrii tu pe „hartie” si sa pui si partea audio.. 🙂 cred ca ar fi mult mai simplu pentru toti 🙂 Plus ar dura mult mai putin interviul in sine 😛