Civilizatie superioara

Civilizatie superioara japonezi strangand gunoaie in Qatar

Fanii SF-urilor vor intelege prin „civilizatie superioara” o forma de civilizatie extraterestra, superioara oamenilor. Teranilor.

Insa nu la asta vreau sa ma refer, ci la o civilizatie superioara din punct de vedere uman. Altfel spus, civilizatia occidentala, mentalitatea de acolo, este considerata superioara oricarei alte forme de civilizatie. Din pacate sau din fericire, NU este asa. Simplul fapt ca unii vor sa impuna acest lucru, ca vor sa bage pe gat asa ceva, este un lucru gresit.

Pana sa va spun parerea mea, va voi povesti 3 lucruri.

civilizatie superioara vestiar Japonia Germania Qatar 2022

Primul lucru este cel de la care a plecat ideea acestui articol: suporterii japonezi au facut curat atat dupa meciul lor impotriva Germaniei, cat si dupa meciul de deschidere, Qatar – Ecuador. Din punctul lor de vedere, este o forma de respect pe care o poarta GAZDELOR. Multumesc astfel pentru gazduire.

Gestul lor a fost continuat si de jucatorii Japoniei, care dupa victoria contra Germaniei au facut curat in vestiar.

Toate aceste gesturi au fost laudate de intreaga presa mondiala. Inclusiv internautii romani au avut cuvinte de lauda la adresa japonezilor. Doar ca multi internauti au o mare problema, pe care o voi sublinia la final, la exemplul trei. O grava disonanta cognitiva.

Al doilea lucru pe care vi-l povestesc este ceva petrecut atat in UK, cat si in SUA. Mi s-a povestit, dar faza este 100% reala. Un prieten roman s-a dus la master in UK. S-a dus apoi in 2 vacante in SUA, apoi s-a dus acolo la doctorat. A aflat ca mentalitatea e identica si acolo.

Revenind. Se duce el cu cativa coleg la cinema, undeva intr-un mall. Isi iau cu totii popcorn si suc. La final, doar amicul meu isi ia punga de popcorn si paharul de suc, pe care le arunca la cosul de gunoi. Ceilalti colegi le lasasera acolo.

A mai mers inca o data la cinema. S-a intamplat acelasi lucru. El era singurul care-si ducea gunoiul. I se parea firesc, normal si nici nu era mare efort. N-a zis nimic.

A treia oara, insa, nu s-a mai putut abtine si a intrebat. I s-a raspuns: „Daca noi ducem gunoiul, am face treaba unuia care e platit pentru asta. El s-ar putea sa-si piarda jobul din cauza noastra. Daca cinematograful considera ca mai are nevoie de oameni, sa mai angajeze. Ca idee, nu trebuie NICIODATA sa facem treaba pentru care altcineva este PLATIT.”

A mers apoi, cu aceeasi gasca de prieteni, la un festival de film studentesc, unde intrarea era libera. Obisnuit fiind sa lase mizeria acolo, ca are cine strange dupa el, desi in tara natala nu facea asta, i se face observatie ca nu a strans dupa el. Intreaba mirat de ce, asa ca primeste urmatorul raspuns: „La cinematograful din mall sunt oameni platiti sa faca asta. Aici sunt voluntari. Nu e ok sa stranga un voluntar dupa tine. Sa nu fie platit pentru asta. Iar daca festivalul lasa mizerie in urma nu mai primeste aceasta locatie pentru a se mai organiza asa ceva si anii viitori. Asa ca fiecare strange dupa el si cine vrea face curat si in rest. Asa se procedeaza si asa e logic sa fie.”

Al treilea lucru pe care vi-l povestesc este tot de la campionatul mondial de fotbal. E in plina desfasurare, eu sunt in febra mondialului, asa ca gandul meu e acolo. Asadar, in Qatar nu prea e democratie. Drepturile femeilor si ale minoritatilor sexuale sunt incalcate constant, iar pentru constructia stadioanelor au fost exploatati mii de muncitori. Multi dintre ei si-au pierdut viata acolo.

Drept urmare, mai multe echipe, cu Germania in frunte, au vrut sa aiba pe brat banderola curcubeu, in semn de sustinere fata de comunitatea LGBT. Fifa a interzis acest protest, drept urmare nemtii au protestat altfel inaintea partidei lor cu Japonia: si-au pus toti mainile la gura. Au vrut sa arate ca li s-a inchis gura.

Si acest gest a fost aplaudat de mult. Nu de TOATA presa, ci de majoritatea ei. De presa si de oamenii care cred in acele valori.

Si acum urmeaza partea interesanta. Cititi cele 3 lucruri, in special 1 si 3. Nu vi se pare ca se bat cap in cap? Mie da!

Japonezii aceia atat de civilizati ISI RESPECTA GAZDA. Nu se duc peste gazde sa le spuna ca sunt inapoiati, ca nu respecta, nu vor sa protesteze. Nu, ei respecta gazda numita Qatar la fel cum ar fi respectat gazda numita Franta, gazda numita Germania, gazda numita Brazilia ori gazda numita Rusia.

Daca aplauzi gestul japonezilor inseamna ca le lauzi mentalitatea. Aceasta ii indeamna sa respecte gazda INDIFERENT cine este aceasta. Sa nu se duca peste cineva si sa-i spuna ca este INFERIOR.

Ce fac europenii? Pai ei vor sa-si arate superioritatea in fata tuturor. Sunt superiori arabilor (nu doar celor din Qatar), sunt superiori rusilor, sunt superiori chinezilor. Ei sunt superiori tuturor. Sunt civilizatia superioara.

Drept urmare, valorile in care cred ei trebuie sa fie valori universale. Trebuie sa creada toata lumea in ele. NOI suntem CIVILIZATIA SUPERIOARA, noi trebuie SA IMPUNEM aceasta civilizatie tuturor.

Daca NOI, europenii, occidentali si mai putin occidentali, suntem CIVILIZATIA SUPERIOARA, cum de japonezii ne dau lectii? De ce ei sunt atat de civilizati incat respecta chiar si o gazda … necivilizata? Deci din doua una: ori japonezii sunt cei mai civilizati si trebuie sa ne luam dupa ei, avem ce invata de la ei, fie NOI suntem asa numita civilizatie superioara. Deci … japonezii trebuie sa invete de la noi.

Serios, cum e? Cine e civilizatie superioara si de ce?

ps: Apropo de civilizatie superioara: nemtii au protestat inainte de meci si au parut cu gandul in alta parte, ca nu se gandesc la fotbal. Japonezii, in schimb, au fost concentrati 90 de minute (plus cate au mai fost) strict la fotbal. DUPA meci, stiind ca si-au facut treaba pentru care venisera, s-au apucat de a doua treaba. Deci intre nemtii cei grijulii cu drepturile LGBT si japonezii cei plini de recunostinta fata de gazde, care este civilizatia superioara?

ps2: Apropo de civilizatie superioara: este COMPLET gresit sa te gandesti la locurile de munca ale unora si sa REFUZI sa faci o treaba pentru care cineva ESTE PLATIT?

Comments

comments

One thought on “Civilizatie superioara

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !