Jurnalul meu zilnic de Cinepolitica a ajuns la pen-ultimul episod. Ultimul va fi maine seara, urmand ca tot maine sa trag si concluziile. Eu zic sa va pregatiti sufleteste, urmeaza iarasi un articol baban.
Inainte sa va zic de filme, sa va zic cateva curiozitati legate de … spectatori si de
1. Ma asez pentru primul film. IN fata mea o doamna in varsta studia de zor un pliant al unui hypermarket celebru. Si incercuia de zor cu un pix. Activitate intelectuala, nu altceva.
2. Langa mine se aseaza un alt specimen (care a stat la toate cele 4 proiectii). Avea pe mana dreapta 3 bratari (puse probabil in ordinea grosimii) si 4 inele (sau erau 3, nu mai stiu daca avea sau nu pe degetul mic). Pe stanga avea un ceas mare si la fel de multe inele. Toate de aur. Io cu amarata mea de bratara si cu ghiulul paream cu adevarat din categoria #saracilor . De fapt azi imi luasem pe mana bratara mea cu S, deci oare de la ce sa vina S-ul ala?
3. Am constatat astazi ca scurt-metrajele nu-s pentru mine. Serios. Dupa primele 2 am plecat, fara sa pot spune ca mi-au placut sau mi-au displacut. Pur si simplu nu-s pentru mine. Oricum al III-lea incepuse cu stangul: se misca sacadat. Probabil organizatorii uitasera sa dea restart la pc…
4. Uimitor de multi spectatori azi. Si foarte multi cu bilete. Oare pentru ca o fi weekend? Sau or fi fost interesante filmele?
5. Un tip cu par lung si nitel blond era afara. Fuma alaturi de niste amici. Si ziceam foarte plin de el: unde e un eveniment cultural sunt si eu. Cu aerul ala de copil urban care se duce peste tot pe unde a auzit el ca e cool. Nu parea baiat prost, dar avea atatea aere in cap incat ii acoperea orice urma de cultura ori inteligenta.
6. Inainte de filmul EVREI DE VANZARE se formase o ditamai coada la casa. Oare oamenii aia stiau ca stau la coada pentru bilete la film? Sau chiar aveau impresia ca-s … evrei de vanzare?
7. La acelasi film in sala, undeva-n spatele meu, era o fosta colega de la sociologie. Eram cu spatele, n-as fi vazut-o daca n-as fi auzit-o la un moment dat. In general recunosc multa lume dupa voce, iar a ei e chiar speciala. Altfel, tipa e cam ingamfata de felul ei si nu a parut deloc fericita sa ma vada (sentimentul oricum e reciproc). Am salutat-o, abia de a inganat ceva. Ulterior (poate-s io paranoic) parea ca ma studiaza cu atentie. S-o fi intrebat ce caut eu acolo? Daca afla ca io eram acreditat oficial iar ea a dat bani pe bilet poate face cine stie ce criza. Mai bine nu. N-o fi ea simpatica, da nici nu-i doresc raul 🙂
Acum pe scurt despre filme:
1. Examenul („A vizsga”, r. Péter Bergendy, Ungaria, 2011, 89′) – Film foarte bun, este despre situatia din Ungaria de dupa revolutia din 56. Si cum agentii erau nevoiti sa se spioneze intre ei. E foarte bine realizat, insa am o problema personala: nu-mi place limba maghiara. Dupa un astfel de film imi dau seama ce utila este in unele situatii dublarea. Altfel, film extrem de bun, merita vazut.
Despre scurt metraje am vorbit, nu mai e altceva de spus, asa ca voi trece la al III-lea film al zilei:
3. Evrei de vânzare (r. Radu Gabrea, România, 2013, 72′) – film bun, extrem de bine documentat. Pacat insa ca se repeta obsesiv „pata neagra in istoria Romaniei”. Ideea e simpla: regimul comunist hotarase sa profite de pe urma evreilor din Romania, vanzandu-i fie pe bani, fie pe alte beneficii. In teorie este un lucru rusinos, evreii erau tratati ca niste sclavi; practic, daca ne gandim mai bine, ei de fapt aveau o posibilitate pe care multi romani nu o aveau: posibilitatea sa dea bani si sa plece din tara. Oare cati romani nu ar fi dat chiar si sume mai mari numai sa plece din Romania comunista? Iar acei oameni, afaceristi israelieni, care profitau si ei de pe urma acestei afaceri, cum ar trebui numiti? Doar intreb, nimic mai mult. Apropo, in film au fost implicati cateva persoane care au trait pe propria piele aceste lucruri, asa ca n-ar trebui totusi sa am pretentia de obiectivitate.
Filmul, asa cum am zis si la inceput, a starnit un interes foarte mare, sala fiind aproape plina. Oricum ar fi fost facut filmul, este un subiect care starneste interes si, sa recunosteam, foarte putin abordat in filme.
4. Copiii lui Hitler („Hitler’s Children”, r. Chanoch Ze’evi, Israel/Germania, 2011, 80′) – Acest film chiar mi-a placut. Este un documentar despre urmasii oamenilor cheie din guvernarea hitlerista, urmasi (uneori nepoti) care patimeau de pe urma numelui pe care-l purtau. Doi din ei chiar au decis sa se duca pentru a fi sterilizati, considerand ca nu mai trebuie sa existe urmasi din acea familie. Nu judec niciun om, nu condman pe nimeni, situatia e mult prea complexa si prea tragica pentru a putea sa o judecam noi, din afara. Spun doar ca filmul merita vazut si te pune serios pe ganduri.
Si la filmul asta a fost multa lume, deci in sine subiectul evreiesc suscita interes.
Cam atat despre penultima zi. Sa va zic programul ultimei zile acum:
CINEMA STUDIO
COMPETIȚIE INTERNAȚIONALĂ
> 15:00 – Lore (r. Cate Shortland, Germania/Australia/Marea Britanie, 2012, 109′) (reluare)
> 17:00 – Copilărie clandestină („Infancia clandestina”, r. Benjamín Ávila, Argentina/Spania/Brazilia, 2012, 112′) (reluare)
GALA DE ÎNCHIDERE
> 20:00 – Spune-mi cu cine te însotești („The Company You Keep”, r. Robert Redford, SUA, 2012, 125′)
(sursa)
Dupa cum vedeti, toate proiectiile sunt la Cinema Studio. Voi merge la toate 3.
Cam atat (iar am peste 900 de cuvinte). Salutari CINEPOLITICE tuturor!
Lore l-am vazut si eu, este chiar bun !