Cinepolitica – Ziua a IV-a

A trecut si a IV-a zi de Cinepolitica. O zi inceputa de mine cu stangul, dar care s-a dovedit intr-un final a fi foarte frumoasa.

Intai si intai, ca de obicei, citesc stramb. Am crezut ca ieri primul film incepe la 14:30. De fapt azi sambata va fi asa. Si nici macar la 14:30 n-am ajuns, ci pe la fara 20. De parca n-ar fi fost de ajuns, pentru ca eram in graba mi-am uitat legitimatia acasa. Trist. Drept urmare a trebuit sa spun oamenilor ca invitatia mea e acasa. Le-am zis cine sunt si am fost lasat sa intru. Prima oara o tipa, care avea invitatiile, a zis ca nu e nevoie, ca stia ca-s blogger. Ulterior le-am mai zis la vreo 2 tipe. Probabil ma stiau din zilele precedente. Una din tipe chiar stia blogul meu. Pe bune ca ma bucur ca mi-am uitat aia acasa, am testat ceva si mi-a iesit. E drept, ma simteam prost, la fel ca atunci cand te simti oarecum cu musca pe caciula. Maine n-o sa se mai repete. Daca am creat vreo neplacere cuiva imi cer scuze (sper totusi ca oamenii d-acolo citesc acest blog).

Acum pe scurt despre filmele vazute azi:

1. Calea izbăvirii („Ustanička ulica”, r. Miroslav Terzić, Serbia, 2012, 97′) – Film foarte bun, pacat ca am ratat cam 30 de minute din el. o sa le revad, filmul merita oricum. E adevarat, subiectul amplu al razboiului din Serbia si apoi a prinderii criminalilor de razboi este tocit. Unii poate s-au saturat de el. Pentru cei care nu s-au saturat sa stiti ca este un film foarte bun. Nu stiu insa cat de real este. Stiu insa ca este foarte bine realizat.

2. Lagărul 14: Zonă de control total („Camp 14: Total Control Zone”, r. Marc Wiese, Germania/Coreea de Sud, 2012, 104′) – un film despre Coreea de Nord. E facut in 2012, dar acum este de interes parca mai mult ca atunci cand a fost facut. Este un documentar realizat pe marturiile a 2 persoane: a unui tip NASCUT intr-un lagar (care credea ca nu va mai vedea niciodata altceva in afara de acel lagar) si a unui gardian. Fiecare cinic in felul sau, fiecare uman si inuman in acelasi timp. Mi-a placut mult si finalul, in care cel nascut in lagar compara viata din cele 2 Coree si evidentia (citez din memorie): acolo induram multe, aici indur lipsa banilor; […] acolo oamenii se luptau sa supravietuiasca, ar fi dat orice, aici lumea se sinucide… Cat adevar. Merita vazut filmul, desi are o mica doza de manipulare in el.

3. Rock the Casbah (r. Yariv Horowitz, Israel/Franța, 2012, 93′) – Film despre un grup de soldati Israelieni trimisi sa asigure ordinea in Gaza. Nu spun ca filmul n-ar fi bine realizat, doar ca mie nu mi-a starnit nimic. Imi pare in multe privinte facut dupa retete americane. Niste soldati care merg acolo initial pentru distractie afla ulterior ca de fapt nu este totul „piece of cake”. Iar moartea unuia de-al lor ii da peste cap. Sincer, nu mi-a starnit absolut nimic acest film asa ca daca ar fi sa revad vreun film de la Cinepolitica asta ar fi cu adevarat ultimul (sau nici atat). Daca zic asta se cheama ca-s antisemit?

4. S.B. Îl cunoșteam bine („S.B. Io lo conoscevo bene”, r. Giacomo Durzi & Giovanni Fasanella, Italia, 2012, 75′) – Cu acest film s-a incheiat ziua. Un film despre Silvio Berlusconi. In fapt, este un film contra sa, dar si contra stangii politice din Italia, care de fapt l-a adus pe SB la putere (frica de comunisti, pe care o intalnim si prin alte parti). Filmul are mari lacune de realizare, intai si intai prin faptul ca este un film acuzator cap-coada. Nici macar o urma de intentie de obiectivitate nu exista in el. SB este omul negru, este cel mai mare rau al Italiei din ultimii ani, din cauza lui s-a distrus cultura politica italiana. Nu zic ca nu e asa, oricum nu cunosc foarte bine situatia d-acolo, insa filmul pare realizat de un actual sau viitor adversar politic al acestuia. Personaj controversat ar trebui sa insemne si bune si rele. El acolo era prezentat exclusiv intr-o lumina negativa. Ma asteptam ca fiecare acuzatie la adresa sa sa fie macar in treacat parata de aparatorii sai (sau chiar de el). Daca sunteti totusi pasionati de subiect, va invit sa vedeti atat acest film, cat si Il Divo (Despre Andreotti, o alta figura foarte controversata). Cu mentiunea ca pentru a afla tabloul complet al situatiei politice din Italia trebuie musai sa consultati si alte surse. Ah, sa zic si ceva „heitaresc”: avand in vedere alti politicieni din Italia, dar si multor alte aspecte, acest film m-ar face mai degraba sa votez cu Berlusconi. Priviti declaratie: „intorc capul dupa femei frumoase cand trec pe langa mine; ce vreti, mie-mi plac femeile; mai bine decat sa fiu gay…da, nu e in regula gay”… Cum sa nu-l votezi dupa asemenea declaratie? #intolerantcesunt

Despre ziua de ieri inca ceva: la Elvira Popescu era o dezbatere cu CTP. Am ratat-o, am ramas la Studio. Deci nu stiu ce s-a intamplat acolo.

Sa va zic acum programul de astazi (penultima zi):

CINEMA STUDIO
COMPETIȚIE INTERNAȚIONALĂ
> 14:00 – S.B. Îl cunoșteam bine („S.B. Io lo conoscevo bene”, r. Giacomo Durzi & Giovanni Fasanella, Italia, 2012, 75′) (reluare)
> 16:00 – Rock the Casbah (r. Yariv Horowitz, Israel/Franța, 2012, 93′) (reluare)
> 18:00 – Copilărie clandestină („Infancia clandestina”, r. Benjamín Ávila, Argentina/Spania/Brazilia, 2012, 112′)
> 20:00 – Lore (r. Cate Shortland, Germania/Australia/Marea Britanie, 2012, 109′)
CINEMA ELVIRA POPESCU
INSUPORTABILA MEMORIE
> 14:30 – Examenul („A vizsga”, r. Péter Bergendy, Ungaria, 2011, 89′)
> 16:30 – Pe scurt, despre politică (6 scurtmetraje recente, cu tematică politică, selectate de Massimiliano Nardulli, 105′)
> 18:30 – Evrei de vânzare (r. Radu Gabrea, România, 2013, 72′)
> 20:00 – Copiii lui Hitler („Hitler’s Children”, r. Chanoch Ze’evi, Israel/Germania, 2011, 80′)

(sursa)

Voi merge toata ziua la Elvira, de la 14:30 la 20, cele 2 filme de la Studio de seara le voi vedea maine in reluare, iar celelalte 2 au fost deja vizionate. Deci seara voi scrie despre cele 4 filme de la Elvira. Ah, da, si maine promit sa-mi iau chestia aia la gat, sa nu mai creez probleme.

Salutari CINEPOLITICE tuturor 🙂

2 thoughts on “Cinepolitica – Ziua a IV-a

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !