Cinepolitica – ziua a III-a

A trecut si ziua a III-a de la Cinepolitica. Pentru ca tot am fost acuzat ca scriu articole voi incerca sa fiu extrem de scurt.

Asadar, ieri am vazut 3 filme, dupa cum urmeaza:

1. 80 de milioane (la Studio, de la ora 14) este un film foarte bun, actiunea petrecandu-se in Polonia anilor 80. Cine are impresia ca p-acolo curgea numai lapte si miere si ca a fost atat de usor de rasturnat regimul comunist se inseala. Filmul se invarte in jurul retragerii de catre membrii sindicatului Solidaritatea a unei sume de 80 de milioane de Zloti (circa 160 de automobile FIAT). Filmul mi-a lasat o impresie foarte buna pentru modul cum este realizat. Trebuie sa ma informez insa mai bine cu privire la exactitatea informatiilor din film. Cu siguranta contine si ceva inflorituri. Oricum, il recomand (este productie poloneza din 2011).

2. Urmatorul film a fost Cerberii (coproductie Israel/Franta/Germania/Belgia din 2012), tot la Cinema Studio. Filmul este un documentar facut pe baza marturiei a 6 conducatori ai Shin Bet, serviciul secret intern al Israelulul. Informatiile din el sunt foarte pretioase si importante (initial aveam impresia ca este de propaganda, dar de fapt se spun si adevaruri destul de incomode in el), asa ca daca va intereseaza subiectul e bine sa nu-l ratati. La documentar conteaza intai si intai informatia din el, asa ca este irelevant cate lacune in realizarea lui a avut.

3. Al III-lea film (m-am mutat la Elvira Popescu de data asta) a fost Martor al speranței: Viața lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea (din 2002). Filmul este tot documentar, incercand sa ne arate personalitatea complexa a Papei Ioan Paul al II-lea. Are cateva lacune de realizare, iar pe mine ca roman m-a deranjat faptul ca nu a fost nici macar pomenita vizita sa din ROmania (7-9 mai 1999). Filmul este facut in 2002, deci ar fi trebuit cuprinsa si ea. In fond, am fost prima tara ortodoxa vizitata de Papa.
Altfel, sala a fost aproape plina la acest film (spre deosebire de ziua precedenta de la Elvira), dupa film avand loc o dezbatere (din cauza oboselii am plecat imediat dupa film, nu mai aveam nici energia, nici starea necesara).

Per total a fost o zi ok, cu un mare plus pentru primul film, printre cele mai bune vazute in cele 3 zile de festival (cam de acelasi nivel cu cel italian de luni).

Programul de astazi:

CINEMA STUDIO
COMPETIȚIE INTERNAȚIONALĂ
> 14:00 – Calea izbăvirii („Ustanička ulica”, r. Miroslav Terzić, Serbia, 2012, 97′) (reluare)
> 16:00 – Lagărul 14: Zonă de control total („Camp 14: Total Control Zone”, r. Marc Wiese, Germania/Coreea de Sud, 2012, 104′) (reluare)
> 18:00 – Rock the Casbah (r. Yariv Horowitz, Israel/Franța, 2012, 93′)
> 20:00 – S.B. Îl cunoșteam bine („S.B. Io lo conoscevo bene”, r. Giacomo Durzi & Giovanni Fasanella, Italia, 2012, 75′)
CINEMA ELVIRA POPESCU
PROPAGANDĂ ȘI MANIPULARE
> 19:00 – Propagandă și manipulare la începuturile cinematografului românesc (conferință susținută de Cristian Tudor Popescu)
> 21:00 – Răsună valea (r. Paul Călinescu, România, 1950, 69′)

(sursa)

Personal voi merge la toate cele 4 proiectii de la Cinema Studio. Asta e, pierd dezbaterea de la Elvira, insa programul pe care mi l-am facut imi arata ca acel film romanesc de la 21 ar fi singurul pe care l-as rata de la acest festival (calculati cu reluari si alte alea si vedeti ca asa e).

Cam atat despre ziua a III-a. Revin maine, tot in jurul orei 00, cu concluziile zilei.

Salutari CINEPOLITICE tuturor!

2 thoughts on “Cinepolitica – ziua a III-a

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !