A trecut si ziua a II-a de Cinepolitica. O zi mai calma si mai linistita decat m-as fi asteptat. Si asta datorita numarului redus de spectatori.
Sa va zic intai cum a stat treaba: au fost 2 locatii: Studio si Elvira Popescu. Deci numarul de spectatori s-a impartit intre cele 2 locatii. Bonus: filmele de la Studio (de la 18 si 20) sunt maine in reluare de la 14 respectiv de la 16. Deci calculul meu a aratat astfel: ma duc la Elvira azi si maine le vad si pe celelalte in reluare. Unii insa nu vor putea ajunge la orele alea, deci poate au preferat la Studio. Asta e una din cauzele numarului redus de spectatori.
Alta cauza este data de faptul ca unii si-au propus de la inceput sa nu vina la tot festivalul. Prima zi era cu ridicarea acreditarii, cu inregistrarea si alte alea. Si au zis ca daca tot au venit sa vada si filmul (d-aia a si fost sala plina). Ulterior probabil vor face cu randul. Este alegerea lor, insa atunci cand te acreditezi la un festival mi se pare normal sa faci tot posibilul sa ajungi la cat mai multe proiectii d-acolo. Doar d-aia te acreditara acolo, nu? Parerea mea.
A III-a cauza a fost vremea de afara. Chiar cunosc pe cineva care mi-a zis ca „n-are chef sa vina pe o astfel de vreme”. Interesanta atitudine: de blogger oficial al unui eveniment.
Si mai e si a IV-a cauza: poate n-au parut interesante filmele. Recunosc, per total a fost mai bun cel din ziua precedenta, cel italian, dar asta n-as fi putut spune dinainte. Spun acum dupa ce le-am vazut. Asta e doar o presupunere.
Sa va zic acum pe scurt despre filme in sine. Intai si intai, la Elvira Popescu este pe zile tematice, ieri fiind tema „Drumul libertatii”. Pe intelesul tuturor: migratie. Iar filmele au aratat ambele laturi ale fenomenului:
– In coproductia Ilegal (Belgia-Franta-Luxembourg) vedem viata unor emigranti rusi si bielorusi din Belgia. Si cum sunt (sau cum erau tratati) acesti emigranti de catre politia locala. Ce-i interesant de observant: ei erau tratati asa de politie si de autoritati, nu si de populatie, care la un moment dat, in avion, declanseaza o revolta spontanta in favoarea acestora. Un film trist si dur. As fi simtit sincer nevoia unor comentarii/dezbateri pe marginea lui dupa proiectie.
– Al doilea film a fost coproductia franco-albaneza Noaptea fara luna, care prezenta situatia din Albania pre si post-comunista. Visul tuturor era sa emigreze, nu conta de ce si unde. Erau sate intregi care plecau. Filmul a avut 3 chestii misto in el, luate in ce ordine vreti voi: o calitate a imaginii si a sunetului care-mi aminteste de filmele romanesti vechi (probabil film produs cu aceeasi aparatura), o muzica ce te introducea perfect in atmosfera balcanilor (de multe ori ma simteam parca in filmele lui Kusturica) si faptul ca este primul film albanez pe care-l vad. Da, chestii misto si de interes pentru mine. D-aia-s bune festivalurile: sa vezi ceea ce nu vezi in mod curent. Am dubii cand voi mai avea ocazia sa vad vreun film albanez la cinema (din magazin, ca DVD, chiar nu stiu de unde sa cumpar, iar de variantele la limita legalitatii nu discut).
Sa vedem ce avem azi (in ziua a III-a):
CINEMA STUDIO
COMPETIȚIE INTERNAȚIONALĂ
> 14:00 – 80 de milioane („80 millinow”, r. Waldemar Krzystek, Polonia, 2011, 103′) (reluare)
> 16:00 – Cerberii („The Gatekeepers”, r. Dror Moreh, Israel/Franța/Germania/Belgia, 2012, 101′) (reluare)
> 18:00 – Lagărul 14: Zonă de control total („Camp 14: Total Control Zone”, r. Marc Wiese, Germania/Coreea de Sud, 2012, 104′)
> 20:00 – Calea izbăvirii („Ustanička ulica”, r. Miroslav Terzić, Serbia, 2012, 97′)
CINEMA ELVIRA POPESCU
PAPALITATEA AZI
> 19:00 – Martor al speranței: Viața lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea (r. Judith Dwan Hallet, SUA, 2002, 116′)
( sursa )
Pentru cei care doresc sa ma traga de maneca (si sa ma injure, ca de laudat n-au cum), va zic si ce voi face eu: voi merge la primele 2 filme de la studiu (de la 14 si de la 16), iar apoi merg la Elvira pentru filmul despre Papa. Pana atunci dimineata sunt la Open Connect. Si acolo pot incasa injuraturi daca doriti 🙂
Salutari CINEPOLITICE tuturor!