Cinepolitica – Festivalul filmului politic

Despre filme am tot scris in ultima perioada. Unii cititori necinefili poate sunt dezamagiti de acest lucru. Cineva imi spunea acum vreo 2 saptamani ca ar trebui sa pun o sub-categorie, gen filme.emilcalinescu.eu si sa scriu acolo despre filme. Ca deja ar fi prea multe articole. Poate fi adevarat acest lucru.

Despre ce filme am tot scris? Pai filmele ce ruleaza in cinema-urile de la noi. Filme „comerciale” in mare parte, comercial nefiind sub nicio forma un termen peiorativ. E adevarat, printre ele au fost si 1-2 filme mai cu circuit inchis, dar nu foarte multe. Exista insa o categorie de filme pe care putini au privilegiul sa le vada: „filmele de festival”. Cineva imi zicea ca alea sunt cu adevarat filme. Ca filmele comerciale sunt niste kitch-uri in comparatie cu acestea. Posibil…

Legat de festivaluri recunosc ca-s mai incepator in aceasta privinta. Unicul meu festival la activ a fost cel de film istoric de la Rasnov, unde insa eu am fost la Scoala de Vara aferenta. A fost o experienta interesanta, insa cineva-mi spunea ca festivalul acela nu e cu filme chiar „necomerciale”. Intr-adevar au rulat o gramada de filme cunoscute, in frunte cu celebrul King’s Speech. Si in plus festivalul acela nu avea o competitie cu premii. Cica ar fi cam musai sa fie. Nu zic ca n-a fost misto si la Rasnov, dimpotriva, mi-a placut mult, mai ales proiectiile in aer liber. Zic doar ca sunt festivaluri de film mai bune. E drept, prefer oricand un film sus la cetate la Rasnov in dauna unuia (poate mai bun) intr-un cinema bucurestean. Ma intelegeti…

Dar sa revenim la festivaluri. Si sa va zic ca acum voi avea parte de un festival in adevaratul sens al cuvantului: Cinepolitica. Partea si mai misto: subiectul este politica, deci sunt „pe domeniu”. Ce-i drept o sa dau de niste filme de propaganda, filme la care uneori ma enervez crunt. Probabil la unele va trebui sa ma calmez (cumva).

Pe final sa va zic 3 chestii:

1. Imi place juriul. Este profesorul Vintila Mihailescu, pe care am avut onoarea sa-l cunosc personal. Este o legenda vie, un om de la care ai de invatat chiar si daca schimbi 2 vorbe cu dansul. Jos palaria. Tot in juriu mai este si Bogdan Teodorescu, un specialist foarte bun in domeniul marketingului politic. Nu va uitati la orientarea sa politica, asta ii e meseria, sa consilieze politicieni. De ce ar trebui sa se rusineze cu asta? De Razvan Teodorescu ce sa mai zic, ca deja stiti: academician, om de cultura, fost ministru. Ok, cariera sa politica este oarecum controversata, dar nimeni nu-i ia meritele sale in domeniul culturii. Despre ceilalti membri ai juriului nu am auzit nimic, dar din biografia lor par niste oameni foarte interesanti si priceputi. Sper sa am ocazia sa-i cunosc, macar pe o parte din ei.

2. Imi plac locatiile: cinema Studio si Cinema Elvira Popescu. Doua cinematografe frumoase, cuminti si deloc zgomotoase. Sunt in categoria „cinematografe europene”, deci alegerea lor nu e deloc intamplatoare.

3. Partea mai putin buna: unele filme se suprapun. E pacat, nu am auzit de aproape niciunul, asa ca-mi va fi greu sa aleg. Criteriile de alegere oricum vor fi mai mult intamplatoare. Chiar si gandindu-ma la faptul ca unele filme sunt in reluare tot voi „rata” cateva. NU stiu la alte festivaluri cum e, dar mi-as fi dorit sa fie tot festivalul la un singur cinematograf, sa pot vedea toate proiectiile.

In final va intreb: cu cine ma voi vedea p-acolo? Ok, uneori s-ar putea sa nu ne ciocnim pentru ca suntem in cinema-uri diferite, dar azi deschiderea are loc doar la Studio. Deci: cine merge p-acolo (fie acreditat, fie #pebaniilui la unul sau altul din filme)?

Salutari CINEPOLITICE tuturor ­čÖé

Comments

comments

3 thoughts on “Cinepolitica – Festivalul filmului politic

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !