Cine mai crede in Vineri 13?

Vineri 13

Vineri 13 este o superstitie venita de peste Ocean. Noi, romanii, credeam in Marti 13. Diferenta dintre ele este minima: Marti 13 este in Europa, vine din nord, in timp ce Vineri 13 vine din SUA.

De ce vinerea e zi cu ghinion? Pai din Antichitate si Evul Mediu, de cand vinerea era zi de executii. Fix din acest motiv si Iisus a fost executat vinerea. Se spune ca uneori oamenii, din plictiseala, se duceau vineri noaptea la vanatoarea de vrajitoare.

Totusi, trecand peste istoricul acestei zile, simt nevoia sa discut din nou despre superstitii. Nu e prima data cand scriu despre asta, insa acum 10 ani gandeam altfel. Eram alta persoana. Imi vine sa spun ca scriam mai prost, dar n-o fac. Prefer sa cred ca acum scriu mult mai bine! ­čÖé

De ce simt nevoia sa scriu din nou despre superstitii? Unii spun ca pentru trafic, ca astazi si in multe alte zile de Vineri 13, articolul acesta va fi cautat pe Google si va fi accesat in consecinta. Fara sa neg ca ma bucura traficul, ca eu scriu pentru a fi citit, discutia de baza ramane interesanta, relevanta.

Personal, sunt superstitios, mai superstitios decat majoritatea prietenilor mei. Am o gramada de prieteni care spun despre mine ca-s cel mai superstitios prieten pe care-l au.

Evident, trebuie sa definesc exact notiunea de superstitie, caci unii considera religia ca fiind o mare superstitie. Evident, lucrurile pot fi vazute si invers: superstitiile ar fi considerate in sine o religie. Problema lor este ca-s atat de diferite inca fiecare are, practic, religia proprie.

De fapt, aici voiam sa ajung: fiecare are superstitiile proprii. Cunosc putini oameni care mai cred in vineri 13 (ori in marti 13), cunosc foarte putini oameni care sa se teama pe bune de pisicile negre, insa oameni cu diverse superstitii cunosc.

Cunosc pe cineva care nu vrea sa dea bani nici lunea, nici in prima zi a anului.

Cunosc pe altcineva care se bucura cand primeste bani lunea. Tot lunea, bat-o vina.

Cunosc pe altcineva care nu se intoarce niciodata din drum, indiferent ce si-a uitat acasa.

In plus, cunosc O GRAMADA de oameni care au talismane: cine stie ce inel ori lantisor primit de la cineva din familie. Acesta nu doar ca aduce noroc, in intelesul SUPERSTITIOS al cuvantului, dar iti aminteste si de acel membru al familiei. Este un fel de simbol al familiei, al modului in care ea te ajuta.

Daca-i intrebi pe acestia, ei iti vor spune ca nu sunt superstitiosi. Ca superstitie inseamna altceva.

Am auzit inclusiv bazaconia ca superstitie este doar atunci cand crezi in ghinion, nu cand crezi ca ceva iti aduce noroc. Pe bune, cineva chiar mi-a zis asta. Ca un lantisor mostenit care aduce noroc nu te face superstitios. Ceea ce poate fi adevarat: nu te face, tu deja erai!

Ideea este alta: de ce sunt atat de repudiate superstitiile? Ce are omul modern, contemporan de fapt, cu superstitiile?

Evident, daca am pronuntat cuvintlee cheie MODERN si CONTEMPORAN inseamna ca am raspuns partial la intrebare. Caci oamenii considera superstitiile ca facand parte din alt secol. Alta epoca. Sunt medievale. Daca nu mai rau.

In plus, superstitiile sunt atacate din mai multe parti, caci sunt repudiate atat de catre atei, de catre cei care apartin noii religii, religia stiintei, a rationalitatii, cat si de credinciosii clasici, crestini, evrei, musulmani si ce-or mai fi ei… Superstitiile sunt renegate de ambele tabere mari. Este o rusine pentru ambele tabere.

Cine sunt cei mai superstitiosi oameni? Pai cred ca stiti deja: ARTISTII! Unii spun sportivii, dar eu pe sportivi ii bag in aceeasi mare categorie. Stiti voi, artist al balonului, artist al rachetei de tenis… Artisti, in intelesul cel mai larg al cuvantului.

Unii spun ca artistii au putin creier, caci d-asta sunt atat de superstitiosi. Premisa este aceeasi: un om rational, cu toate tiglele pe casa si cu ceva cultura, nu poate fi superstitios. Si, totusi, atatia oameni contrazic premisa in cauza. Caci actorii, ca sa iau o categorie de artisti, nu sunt deloc oameni inculti. Facultatea aia e grea, trebuie sa citesti multe carti. La fel in cazul regizorilor.

Deci explicatia superstitiilor nu este una rationala. Dati-mi voie sa concluzionez ca un suflet de artist este un suflet superstitios. Si, din pacate sau din fericire, se pare ca am si eu un astfel de suflet. Evident, nu doar din cauza superstitiilor.

Legat de Vineri 13, nu MAI cred in ghinionul adus de aceasta zi, insa am avut ani buni in care mi-a mers pe aceasta data. Deci personal nu-i condamn pe cei care cred. Ii inteleg, empatizez cu ei. Plec de la premisa ca au motivele lor. Oricum, mie-mi place sa am in jurul meu, real si virtual, oameni cat mai diferiti.

Vineri 13 pisica neagra
Poza este luata de pe Ardealnews.ro

In final, reformulez intrebarea din titlu: Cine MAI ARE CURAJUL SA RECUNOASCA FAPTUL CA este superstitios, crezand in Vineri 13?

Comments

comments

One thought on “Cine mai crede in Vineri 13?

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !