Centru sau periferie ?

Despre imobiliare am evitat sa scriu. Am scris un articol despre asta pe blogul vechi, care articol a starnit reactii nenumarate. Si pro, dar si contra. Mai ales contra. Subiectul imobiliare Bucuresti este deci unul sensibil.

Astazi voi aborda o tema mai speciala. Tot despre imobiliare, dar oarecum tangential. Asadar, ce este de preferat: o zona linistita de la marginea Capitalei sau un apartament ultra-central? La aceasta intrebare voi incerca sa raspund, bineinteles, din punctul MEU de vedere.

Inainte de asta, trebuie raspuns la 2 intrebari: imobil vechi sau imobil nou? Daca vechi, CAT de vechi? In continuare, trebuie sa ne gandim la aspectul mobilitatii. De la care ajungem, invariabil, la costuri. In centrul orasului ai mijloace de transport. In special metrou. La margine iti trebuie musai masina. Pe unii nu-i deranjeaza, pe altii cam da.

Tot la costuri intra insa si intretinerea , dar si impozitul. Sa nu mai zic de pretul initial.

V-am incurcat? Hai sa le luam pe rand:

1. Din punctul de vedere al vechi vs nou, e clar ca in centru sunt blocuri vechi. Foarte vechi. Unii prefera pe cele noi, altii insa, mai ales dupa ultimele scandaluri, parca nu mai au incredere in ele. Important e aici si CAT de vechi. E totusi o diferenta intre 1970 si 1936. Important e insa si cum arata. Si cat de inalt e blocul. Aici e vorba strict de perspectiva ta. Cat de mult apreciezi tu o latura sau alta. Ori cat de mult ai chef sa te muti, sa-l revinzi dupa etc.

2.Ajungem la mobilitate. Vrei langa metrou? Sau vrei undeva de unde sa ajungi intr-o ora? Esti tanar acum, vrei sa te distrezi. La 5 dimineata, mai alcoolizat, nu poti merge cu masina. Iar taxiul iti ia o gramada. Azi 50 de lei, maine 50. Se aduna si ei… Sau poate vrei sa mergi la petreceri fara sa bei nimic. Nu dai 50, dar dai 10 lei pe benzina. Convenabil? Daca locuiesti cu cineva si nu aveti acelasi loc de munca, va trebuie 2 masini. Sau chiar 3. Tu calculezi exact.

3. Linistea. E un argument clar in favoareaza zonelor marginase. De altfel marii bogatasi nu stau langa Sala Palatului, ci prin Pipera-Baneasa ori Snagov. Acolo-s fitele.

4. Esti tanar? Pai atunci depinzi si de vecini. Prin centru sunt sanse mari sa dai de studenti. Cu apartamente inchiriate. Prin zonele marginase dai de corporatisti, care vin la 10 acasa si se culca. Sau poate ai ghinionul ca in Centru sa dai de persoane in varsta care vor liniste. Aici e un usor avantaj pentru centru, cu amendamentul ca ar trebui sa studiezi nitel inainte. Sa te duci sa inspectezi, sa vezi ce vecini ai. Nu strica.

5. Costul de achizitie nu mai e demult o problema. Acum au bagat prima casa si pentru imobile vechi, deci poti lua cu prima casa si apartamente centrale. Iar preturile s-au cam egalizat.

6. O problema este legata de intretinere. Si impozit. Aici depinde: in centru platesti mult, dar intretinerea mare este si pe la blocurile noi. Unde continua alte costuri: parcare, paza, etc. Trebuie calculat exact.

7. Pe unde preferati sa stati din punct de vedere al sigurantei? In buricul capitalei ori undeva ascuns la marginea orasului? Depinde de zona, dar parca ma simt mai in siguranta in centru. Conteaza si asta. Cand ai copii de exemplu.

8. Ca zic de apropiere de ceva. O apropiere de UNIVERSITATE, de licee si de scoli nu este dezirabila? Intreb doar …

Inchei cu o dilema. Cum e mai snob: sa ai ditamai casa in Pipera, nu Sos Pipera, ci Zona Pipera din Voluntari, sau sa ai un apartament misto in buricul capitalei? Fara sa fi facut calculele alea de sus, presupunand ca n-ar fi banii o problema, parca as prefera centrul capitalei. Astept si de la voi argumente. La mine o chestie pura de gusturi. A, nu, nu doresc sa ma car din Pantelimonul meu.

Ca si concluzie, va sfatuiesc sa faceti calcule pur economice cand doriti sa rezolvati dilema centru sau periferie. Intr-un final, la costuri egale, s-ar putea sa ajungeti la partea personala: vreau liniste/vreau centru. Pana la urma suntem oameni si nu contabiliti-roboti.

Salutari CENTRALE tuturor!

update: Dilema centru sau periferie nu depinde neaparat de „casa cu curte” vs „apartament; exista si case in centrul capitalei, si blocuri undeva in margine. Din acest motiv nu m-am referit si la acest aspect.

Comments

comments

3 thoughts on “Centru sau periferie ?

 1. Centru reprezinta zona de interes pentru cei ce au nevoie de o pozitie apropriata de toate punctele de interes atat profesionale cat si personale , iar periferia este de preferat atunci cand linistea unui cartier ” dormitor ” este mai importanta decat proximitatea unor acelor puncte de interes.

 2. Nu toate blocurile din centru sunt vechi. In centru intra si Piata Unirii, Bulevardul Unirii, Bulevardul Corneliu Coposu precum si strazile adiacente acestora ) Mamulari. Sfanta Vineri, Bibescu Voda) unde blocurile sunt date in folosinta dupa anii ’90.

 3. Este destul de greu sa alegi o proprietate care sa-ti satisfaca toate nevoile.Daca nu tinem cont de bani si am avea o suma considerabila, nu mai este o problema, dar daca bugetul nostru nu ne permite decat un apartament de 2 camere in „Pantelimon” asta o sa cumpar si mai renunt la unele din criterile mele de cautare.
  PERSONAL as prefera sa fiu in Centru, din mai multe motive, unul ar fi ca job-ul meu ma tine legat de centru (cand spun centru nu ma refer neaparat la Universitate, centru pentru mine inseamna si Calea Mosilor si Domenii si 1 Mai si Stefan cel Mare si Iancului si Unirii, etc.) pentru ca intalnirile cu partenerii mei de afaceri, de regula sunt in centru.In proportie de 90%, punctele de interes pentru orice om sunt in zona centrala a fiecarui oras (scoli, gradinite, supermarket-uri, restaurante, spitale, etc.)
  Legat de costuri, consider o casa mai scumpa, din punct de vedere al intretinerii, decat un apartament.Iar daca avem o casa in extremitatea orasului trebuie sa calculam intradevar si costurile pentru deplasare dar si timpul pe care il facem pana in centru (banii ii putem face dar timpul nu il putem produce).
  Cu toate astea, sunt de parere ca exista oameni diferiti cu nevoi diferite, asa ca nevoia mea de a fi in centru nu este aceiasi cu a cuiva care este in varsta si are „nevoie” de liniste si aer „mai” curat.
  Asadar, „frumusetea sta in ochiul celui care priveste!”

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !