Spun din start, ca sa stiti ce veti citi in continuare: Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat au fost, in ordine, Muzeul Comunismului, Muzeul Jucariilor, Muzeul Berii si Muzeul Skoda. Ultimul dintre ele, ce-i drept, NU este in Praga, ci se afla la vreo 20-25 de minute de mers cu autobuzul, in localitatea Mlada Boleslav. Insa pentru mine tot Praga este, distanta fiind mult prea mica pentru a-l putea considera departe.
In continuare va voi vorbi despre alegerea muzeelor, la modul general, despre ce caut eu in muzeele dintr-un oras si despre ce am invatat din acele 3 muzee.
In primul rand, incep cu ideea de baza: trebuie avut in vedere specificul acelui oras, acelei tari, daca este vorba despre alta tara. Si, din punctul meu de vedere, la modul general, Cehia se caracterizeaza prin 3 lucruri:
- Este o tara fosta comunista.
- Este cea mai mare consumatoare de bere din Europa (nu stiu daca si producatoare).
- Are o masina a lor, Skoda, cu care se lauda peste tot in lume (pe buna dreptate). In acest ultim caz imi recunosc o mica vina: daca nu as fi fost insotit de un amic pasionat de masini, poate nu as fi vizitat acest muzeu. La final, insa, dupa ce l-am vizitat, mi-am dat seama cate as fi pierdut daca n-as fi facut-o.
Drept urmare, desi acestea NU au fost singurele muzee vizitate in Praga, alegerea lor a fost cumva simpla. Cu exceptia unuia, evident. Dar despre ACEL muzeu voi vorbi la finalul acestui articol. Ca sa intelegeti, va dau alte 3 exemple fictive:
- Daca mergi intr-un oras celebru pentru productia de vin, vizitarea uneia ori chiar a mai multor crame este o idee buna, corecta. Daca exista si un muzeu al vinului cu atat mai bine.
- Daca mergi intr-un oras care are o mare echipa de fotbal, vizitarea stadionului acelei echipe este iarasi o idee buna. Aici spun doar ca la Barcelona am vizitat Nou Camp, insa la Madrid n-am mai fost pe Bernabeu. Rusine sa-mi fie, stiu!
- Intr-o tara precum Belgia sau Elvetia, un muzeu al ciocolatei este iarasi o idee buna. Aici trebuie sa va marturisesc o chestie: la Praga exista un muzeu al ciocolatei, insa unul foarte light. Pe langa chestiile legate de ciocolata, acesta avea si cateva … figuri de ceara. Desi celebrul Madamme Tussaud era fix langa el. Nu spun ca n-or face si cehii ciocolata buna, insa ei sunt celebri pentru bere, nu pentru ciocolata.
Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat – Muzeul Comunismului
Aici recunosc ca un roman traieste altfel vizita la acest muzeu. Pentru un francez ori un spaniol totul pare exotic, pare o poveste. Pentru noi este ceva real, autentic. Evident, nu am varsta necesara sa pot spune ca am trait aceste lucruri, la Revolutie aveam 3 ani, insa fiecare om are si o asa numita memorie orala, ce i s-a povestit, ce au trait rudele lui mai in varsta, drept urmare acele lucruri erau reale, autentice. Chiar daca, fie vorba-ntre noi, comunismul din Cehoslovacia a fost mult mai „light” (tovarasi, iertati-mi termenul imperialist!) decat cel de la noi.
Evident, am fost interesat sa citesc partea legata de Primavara de la Praga, momentul de glorie al liderului nostru comunist, Nicolae Ceausescu. Citind acea parte si, mai ales, vazand cat de putin era scris despre ea, am inceput sa cred ca noi am acordat o importanta mai mare acelui moment decat au acordat-o cehii. Pentru ei, Revolutia de Catifea si Vaclav Havel sunt infinit mai importanti decat Primavara de la Praga si Dubcek. Ar trebui sa ne puna un pic pe ganduri, nu?
Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat – Muzeul berii
Muzeul berii se afla intr-un fel de crama. Ma rog, nu stiu cum s-o numesc, dar asa cum va asteptati, se afla undeva la subsol, cobori niste trepte pentru a ajunge acolo. De acolo afli lucruri importante: un mic istoric al berii, tipurile de bere, ingredientele importante, istoria berii din Cehia, plus alte cateva chestii pe care va las sa le descoperiti singuri.
Partea misto este alta: la final primesti 4 beri pentru a le degusta. Halbele sunt mici, de 0.2 sau 0.25 (ceva de genul), deci nu te vei imbata. Partea trista este ca ele nu au fost atat de reci pe cat mi-as fi dorit, iar pana la final se incalzisera de-a binelea. Insa ideea in sine, de a degusta lichidul despre care ai tot citit pana atunci, mi s-a parut una nimerita. Corecta.
Puteai sa bei berile acolo jos sau le puteai lua cu tine sus, sa le bei afara, la terasa, insa erai obligat sa duci halbele goale inapoi. Ma rog, nu stiu exact ce se intampla daca pur si simplu plecai fara sa faci asta, nu era ca si cum ai fi plecat fara sa platesti, caci deja le platisei. Ideea e ca eu am preferat sa le beau jos, acolo, in atmosfera aia rustica, vintage. Mi s-a parut ca e de efect.
Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat – Muzeul Skoda
Spun din start: cea mai tare chestie de la Muzeul Skoda din Mlada Boleslav era VR-ul prin intermediul caruia puteai conduce mai multe Skode. O chestie deloc scumpa, dar de efect, pe care probabil o apreciaza inclusiv cei mici. Ma rog, eu oricum sunt acuzat ca am o minte de copil…
Redevenind serios, trebuie sa va povestesc pasiunea mea pentru acest brand. Bunicul meu a avut o Skoda 100 (cautati pe Google sa vedeti cum arata), o masina la care si eu tineam. Nu avea cine stie ce confort (era din 1976), dar avea ceva familiar, cozy cum ar zice acum corporatistii. Asa ca mai demult, acum multi-multi-multi ani, mi-am propus ca atunci cand voi avea bani sa-mi iau masina, aceea va fi musai Skoda.
Ma rog, intre timp planurile s-au schimbat, nu ca as prefera alt brand, ci pur si simplu am ajuns la concluzia ca … nu e bine sa am carnet. Drept urmare, am dubii ca in aceasta viata imi voi lua Skoda. Dar promisiunea facuta mie insumi ramane: DACA imi voi lua vreodata vreo masina, ACEEA VA FI SKODA! Habar n-am ce model, habar n-am daca noua sau SH.
Revenind la Muzeul Skoda, recunosc ca de acolo am invatat foarte multa istorie. Istoria Skoda te invata istoria Cehoslovaciei. Practic, prin asta pasionatii de masini invata mai multa istorie decat au ei impresia ca ar trebui sa stie.
Oricum, sa nu credeti ca ABSOLUT TOATE LUCRURILE DE ACOLO erau despre Skoda. Nicidecum. Nu va zic ce altceva era, va las sa le descoperiti singuri.
Chiar asa, o exista notiunea de SPOILER si in legatura cu muzeele?
Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat – Muzeul Jucariilor
Muzeul Jucariilor a fost surpriza placuta din Praga. Se afla in incinta complexului care cuprindea Castelul (Cetatea) din Praga. Urcai acolo si dadeai de un mare complex. Plateai un bilet mare, care cuprindea vreo 5 chestii, dar mai erau si inca 2-3-4 pe langa.
In Muzeul Jucariilor am intrat din greseala, gandul meu fiind pur si simplu legat de „ce mare lucru pierd daca-l vizitez?”. Prima surpriza, aici neplacuta, a fost faptul ca biletul nu putea fi platit decat cash. SINGURUL muzeu din Praga unde NU am putut plati cu cardul.
In rest, numai de bine: aveam si chestii occidentale, Papusi Barbie, dar aveam si chestii locale. Plus cateva chestii legate de filme, Star Wars, Star Trek, eroii DC si Marvel si multe alte chestii.
Plus multe machete, trenulete si alte chestii chiar dragute.
De ce mi-a placut acest muzeu si-l pun pe lista? Pai din 3 motive (in acest articol, deja PREA lung, am prea multe chestii legate de cifra 3):
- Se afla in incinta cetatii, pe care toata lumea o viziteaza. Nu este ca si cum ati face un drum distinct pentru el.
- Se adreseaza deopotriva barbatilor si femeilor, celor tineri si celor batrani. Fiecare va gasi ceva interesant in el.
- Nu este nici scump (daca am tinut bine minte, vreo 20-25 de lei intrarea) si nici nu-ti pierzi prea mult timp in el. Scurt, intens, dragut.
Pentru mine, faptul ca a fost o surpriza, ca nu-l gasisem in niciun articol cu recomandari si ca nu stiam de traditia cehilor legata de jucarii, a contat foarte mult. Nu ma asteptam sa-mi placa atat de mult.
Ca sa recapitulez: Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat au fost, in ordine, Muzeul Comunismului, Muzeul Berii, Muzeul Jucariilor si Muzeul Skoda. Astept sa-mi spuneti care-s preferatele voastre si de ce. Iar daca NU ati fost inca la Praga, va recomand DIN SUFLET sa mergeti!
4 thoughts on “Cele mai tari muzee din Praga pe care le-am vizitat”