Eu sunt pasagerul informat, care stie cine are prioritate, care stie cand soferul face o boacana, uneori intentionat, alteori fara sa vrea, care stie inclusiv care este viteza maxima admisa si care este, in multe privinte, mai informat decat soferul. Toate astea, bineinteles, atunci cand sunt treaz ori cand nu am mintea in alta parte.
Nu am carnet, nu am de gand sa-mi iau, uneori mi-e teama de ce as putea face cand beau mai mult. In plus, in acest moment nici nu as avea bani de masina, eu fiind de parere ca nu trebuie sa-ti iei carnet decat atunci cand ai efectiv ce conduce. Nu ca acestea ar fi singurele motive.
E drept, m-a ferit soarta (ori Dumnezeu, depinde de perspectiva) de vreun accident de masina. Nu am avut parte de asa ceva nici ca pieton si nici macar nu am vazut vreunul live. Nu ma plang, dimpotriva, ma bucur enorm (este o expresie, extrem de adevarata, de valabila, in aceste zile: Sa te fereasca Dumnezeu de vremuri interesante!). Nu d-alta, dar in masinile prietenilor, in 90% din cazuri stau in dreapta, pe locul mortului. In cazul unui accident, eu as fi, zica-se, principalul vizat.
Sunt, insa, o persoana informata, iar strict in cazul accidentelor sunt informat in ceea ce priveste accidentele, stiu despre noul drept prin lege al pagubitului de a primi asistenta rutiera in caz de accident, asistenta rutiera care poate insemna, in caz de nevoie, si auto de inlocuire. Costul acestei inlocuiri este suportat de asigurarea celui vinovat de accident. Mai multe detalii gasiti in clipul de mai jos:
Acum, va zic sincer: nu-mi doresc niciodata sa folosesc aceste cunostinte, nu-mi doresc sa am vreodata nevoie sa apelez numarul de telefon 021.9111 (pe care, insa, e bine sa-l tin minte, asa cum va sfatuiesc si pe voi s-o faceti). Insa ma gandesc, pe jumatate ingrozit, pe jumatate amuzat, cum ar decurge o astfel de situatie. Cum eu, fara carnet, l-as indruma pe un amic, sofer de cel putin 10 ani. Cum eu, fara carnet, m-as dovedi mai util si mai informat decat toti prietenii lui soferi. Am in minte cativa prieteni cu carnet care ar fi dati pe spate de asemenea situatie.
E drept, pe locul din fata, in calitate de copilot, nu sunt atat de util precum ati crede dupa ce ati citit randurile de mai sus pentru ca sunt extrem, dar extrem de … dezorientat. Ar fi o problema mare sa se bazeze cineva pe indicatiile mele. Nu zic, unii au facut-o, cu riscurile de rigoare. Nu zic, sunt bun de setat gps-ul, de dat indicatii fix ca GPS-ul, prima la dreapta, a doua la stanga, dar mai mult nu am ce sa fac in calitate de … pasager informat. Prefer termenul in dauna celui de copilot pentru ca mi se pare ciudat un copilot fara carnet. Ceea ce, nu neg, am fost in dese randuri.
In final, trebuie sa va zic cum se comporta pasagerul informat Emil Calinescu atunci cand este in taxi (fie normal, fie alternativ, al unei companii de ride-sharing). Intai si intai, nu reprosez niciodata stilul de condus. Reprosez, insa, din ce in ce mai des, badarania. O incurajez atunci cand e justificata, cand cineva face o tampenie in trafic chiar mi se pare normal sa primeasca reprosuri. Nu injuraturi, nu amenintari, in niciun caz bataie, dar cand un om greseste trebuie sa-i spui c-a facut-o. Uneori taxez badarania ori vaga incalcare a regulilor de circulatie indirect, la final. Va dau un exemplu: am luat la un moment dat un taxi de acasa (zona Mega Mall) pana la gara. Omul a mers pe Mihai Bravu si Stefan cel Mare, pana sa faca stanga, numai pe linia de tramvai (pe vremea cand se putea). La final se lauda: Uite, am facut 15 minute; daca n-o luam pe linia de tramvai faceam minimum 45. Mai prindeai trenul? Cand i-am spus ca oricum il prindeam, ca imi iau tot timpul o marja, s-a dezumflat. I-am lasat bacsis fix un leu (era 14 lei, i-am dat 15), zicandu-i: Daca ai ajuns mai repede inseamna ca ai timp sa mai iei alt client in timpul asta. Nu i-a convenit replica mea, drept urmare a zis: Data viitoare nu cred c-o mai iau asa … La care eu, calm, i-am zis: asta e si ideea, nu incurajez comportamentul anti-social.
De fapt, cand vorbim despre accidente, inainte sa vorbim despre ce facem in cazul in care se petrec, ar trebui sa vorbim ce facem pentru a le preveni. Si, dupa cum vedeti putem face ceva si in calitate de pasageri, MAI ALES atunci cand suntem pasageri platitori.
V-as mai putea spune multe despre pasagerul informat Emil Calinescu, dar prefer sa va fac pe voi sa vi-l imaginati. Spuneti cum il vedeti si care-s calitatile lui. Spuneti de ce v-ati dori sa-l luati cu voi in masina si la ce credeti ca v-ar fi util. Iar daca deja ati facut-o, spuneti dac-o sa-l mai luati vreodata. Intrebati-va masina eventual, poate are si ea un punct de vedere.
Cel mai util pasager este pasagerul informat! – proba numarul 13 din cadrul competitiei Spring Super-Blog 2020. In cazul meu sper sa fie cu noroc.
One thought on “Cel mai util pasager este pasagerul informat!”