Cei 3 muschetari Duelul tenorilor a fost un concert special de 8 martie, gazduit de Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian. Pe scena au urcat, dupa cum vedeti si pe poster, tenorul Stefan von Korch alaturi de invitatii sai, Alin Stoica si Mihai Urzicana.
V-am tot spus ca pentru mine, opereta este o dragoste noua, de data recenta. Incerc sa invat, sa ard etapele, asa ca fara sa ma laud in vreun fel, dimpotriva, trebuie sa recunosc faptul ca a fost prima oara cand i-am vazut pe scena pe ultimii 2.
Pe Stefan von Korch il mai vazusem in Operetta Love Story (concert special de 14 februarie), dar il si avusesem la interviu (cel de mai jos).
Acum stiu ca ar trebui sa vorbesc despre vocile lor, sa spun cine a castigat „batalia” (in fond, titlul concertului era Cei 3 muschetari Duelul tenorilor), insa eu nu voi face asta. Eu m-am bucurat de muzica, m-am bucurat de vocile fiecaruia in parte, am fost, ce-i drept, mai atent la vocile celorlalti 2, pe care nu-i cunosteam, asa ca nu pot vorbi obiectiv pe acest subiect.
Din acest motiv, mi s-a parut dintotdeauna ciudat termenul de „recenzie de concert”. De concert te bucuri, nu te gandesti la el, nu cauti simboluri ori vreo morala. Nu este ca la teatru ori la film sau nu vad eu astfel lucrurile.
M-am bucurat sa revin in sala Operetei, una care incepe sa-mi placa, evident ca pasiunea pentru o sala sau alta este data si de experientele placute pe care le-am avut acolo.
Momentul mult asteptat al concertului a fost aparitia simultana a celor 3, vocile lor parand cumva complementare. Ca sa folosesc un termen din literatura ori cinematografie, acela a fost punctul culminant al povestii, asta isi doreau spectatorii sa vada. E drept, unul ca mine si-ar fi dorit sa-i vada si 2 cate 2. Nu stiu de ce, dar in mintea mea asa mi se parea firesc. Nu este o critica, este pur si simplu ceva ce mi-am imaginat ca ar trebui sa fie.
Mi-a placut si publicul, cald, cuminte, insa deloc elitist. La Opereta intalnim toate categoriile de oameni, unii imbracati elegant, altii imbracati casual si foarte casual, ca sa ma exprim astfel. Insa cu totii venisera acolo sa simta muzica, sa se bucure de ea, sa aplaude din tot sufletul muschetarii de pe scena. Pentru mine, sociolog la baza, publicul este extrem de important, relevant. Experienta unui concert este determinata nu doar de cei de pe scena (evident, ei au rolul principal), ci si de colegii din sala. Publicul este un fel de condiment: poate face mancarea mult mai buna, dar poate si sa strice niste ingrediente altfel bine mixate. In acest caz, dar si in alte cazuri de la Opereta, publicul a completat perfect prestatia excelenta a celor de pe scena.
Muschetari nu este inventia mea, ci este ceea ce a aparut pe toate afisele. Duelul lor, cu ghilimelele de rigoare, a ridicat publicul in picioare.
Cei 3 muschetari Duelul tenorilor a fost o noua experienta extraordinara pusa la cale de Stefan von Korch, solist amfitrion si coordonator artistic al Musical Extravaganza. Recomand cu caldura toate concertele si experientele pe care el, impreuna cu producatoarea Ruxia Sandru, le pun la cale. Iar legat de Ruxia, si pe ea am luat-o la intrebari, rezultatul fiind cel de mai jos (incerc sa evit sa caracterizez personal interviurile, toate sunt luate de mine, toate mi-au placut in felul lor, toti invitatii au un loc aparte in sufletul meu).
Cei 3 muschetari Duelul tenorilor s-ar putea repeta si in alti ani, fie tot de 7 martie, fie intr-o alta data, dar selectia cantecelor va fi cu totul alta. Deci putem spune, fara teama de a gresi, ca fiecare concert de genul este UNIC. Din toate punctele de vedere. Despre aceasta unicitate a concertelor, dar si despre multe altele, puteti afla din interviurile de mai sus.