Ceas clasic vs smartwatch in vremea pandemiei de Coronavirus!

Ceas clasic vs smartwatch watchshop

Ceas clasic vs smartwatch este un duel din ce in ce mai interesant. Eu, unul, am declarat castigator ceasul clasic, nu ca el se va vinde mai bine, asta nu am de unde sa stiu, ci faptul ca eu voi merge in continuare pe mana celui clasic. Motivele tin de estetica si, cumva, de placerea de a fi contra-curentului.

Totodata, mai am 2 argumente fundamentale in favoarea ceasului clasic:

  1. Durabilitatea. Sunt ceasuri care te tin 30 de ani, 40 de ani, chiar si 100 de ani. Ceasurile mecanice, zica-se, sunt mai durabile in timp, insa au aparut din ce in ce mai multe modele de ceasuri pe baterii care te tin foarte mult. Oricum, problema smartwatch-urilor este data si de invechirea lor in timp: unele ceasuri vor avea sisteme de operare mult prea vechi pentru telefoanele noastre mult prea noi.
  2. Ar trebui sa mai incarc inca un device. Momentan, mai mult fortat, sunt in plin proces de obisnuire cu casti care trebuie sa se incarce. Fix ceasul lipseste. Mai bine nu, as zice.

NU ca acestea ar fi singurele. Nicidecum.

Acum, strict legat de estetica, spun un lucru: la un costum elegant, la o tinuta office, nu mi se pare ca se potriveste nicicum un ceas destept. Serios: cand vad o tinuta mega-eleganta, un costum facut pe comanda, asortat la un smartwatch, singurul care-mi vine-n minte este James Bond. Sau, ma rog, poate vreun alt SF.

Asta as fi zis pana acum o luna si asta zic si acum, nu-mi iau vorbele inapoi. Doar ca, vedeti voi, lucratul de acasa si diversele activitati din pijama au scos in fata smartwatchul. De pilda, pijamaua nu se asorteaza cu ceasul clasic. Poti sa te straduiesti ca tot nu-ti iese. Iar costumul asortat la caneapeaua din living, oricat de aranjata ar fi sufrageria, tot mi se pare o exagerare.

Ca sa ma dau pe mine exemplu, am vreo 10 ceasuri clasice, unele mai ieftine, altele niscaiva mai scumpe, si toate stau frumos aliniate pe masa. La unele nici macar nu am schimbat ora. Va dati seama ca nu prea le-am purtat.

In partea cealalta, smartwatchul te ajuta foarte mult in perioada asta. Iti numara pasii, iti sugereaza exercitii, te ajuta uneori sa si platesti la magazin fara sa atingi ceasul (ori cardul). Ca sa fiu sincer, in perioada asta smartwatchul chiar isi dovedeste utilitatea.

Ceas clasic vs smartwatch exercitii acasa coronavirus

Exista si ceasuri hibride, in cazul in care vreti sa aveti cateva functii smart pe un ceas care sa arate aproape clasic. Partea importanta: sunt facute de branduri mari de ceasuri, nu de branduri de telefoane. Voi prefera oricand la mana mea un Citizen, un Doxa, un Atlantic, un Rolex (desi n-am bani de el) ori chiar un Casio, nicidecum un Asus, un Samsung, un LG ori un Apple. Cel putin pe moment.

Eu nu sunt o persoana sportiva, nu am fost niciodata, doar privitoare de sport, nicidecum practicanta, nu ma laud cu activitati sportive nici acum, nici inaintea pandemiei. Singurul lucru pe care-l faceam si care-mi lipseste este mersul pe jos. Da, ador sa merg pe jos, uneori si jumatate de ora, in orasul meu (Bucuresti) si mai ales in alte orase unde merg de obicei (Clujul fiind cap de lista), lucru pe care momentan nu-l pot face. Nu, nu alerg, nu fac jogging, pur si simplu merg.

Nu trebuie sa-mi numere cineva pasii, iar daca as vrea, as pune pe telefon aplicatia respectiva. Recunosc, insa, ca unii au nevoie de stimulente, ca ceasurile smart i-au ajutat foarte mult.

Si fix aici este cheia, din punctul meu de vedere: ia-ti un ceas smart doar daca ai nevoie de acele functii, doar daca le vei folosi. Sunt persoane care-si iau telefoane extrem de scumpe, folosindu-le functiile doar in proportie de 10%, acelasi lucru petrecandu-se si in cazul ceasurilor destepte.

Un amic, medic dentist in strainatate, imi spune cat de util ii este ceasul destept, caci atunci cand lucreaza poate citi mesajele si actualizarile pe ceas. Deci da, el se poate dovedi util.

Si s-ar putea dovedi si mai util daca ceasurile smart s-ar putea transforma zi de zi. Daca ai putea sa-i schimbi radical infatisarea, inclusiv culoarea exterioara. Daca s-ar putea intampla asta, un ceas smart ar putea inlocui 10 ceasuri clasice.

Pana atunci, va mai dau un hint: cautati pe Google ceasuri barbatesti ori ceasuri dama si veti constata ca toate cautarile (cele de pe prima pagina adica, restul sunt irelevante) duc catre ceasuri clasice. Ceasurile smart sunt unisex in mod oficial, insa neoficial nu sunt cu adevarat estetice nici pentru barbati, nici pentru femei. Iar in cazul meu au cadranul atat de mic incat de la distanta pare ca am un punct pe mana. Nu mai zic de Apple-uri, care au forma aia a lor ciudata pe care n-as purta-o-n veci (fiind fan al ceasurilor cu cadran rotund).

Ceas clasic vs smartwatch – scor 2-3. Era 2-1 pana acum o luna, insa in timpul pandemiei smarturile nu doar ca au revenit in joc, dar au ajuns in avantaj. Apropo, perioada aceasta va ramane in mintea multor oameni, drept urmare obiectele care le-au fost utile oamenilor vor capata o importanta crescuta. Sa nu ziceti ca nu v-am spus.

Ceas clasic vs smartwatch in vremea pandemiei de Coronavirus! – articol scris in plina pandemie de Coronavirus, inscris in competitia Spring Super-Blog 2020, competitie care, spre deosebire de multe alte competitii sportive, nu a fost anulata ori amanata din cauza Covid-19. Nu stiu daca va avea si o gala finala, dar chiar si fara … competitia merge  ceas 🙂

 

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !