Cea mai proasta lege electorala. Sau poate nu :)

S-au terminat alegerile, se cam stiu parlamentarii. Doar chestiuni birocratice si administrative ne mai despart de investirea noului parlament. Si a noului guvern. Despre legea electorala actuala insa trebuie discutat. S-a votat de 2 ori pe aceasta lege si de fiecare data au aparut probleme. Mari de tot.

Pana sa o comparam, sa vedem ce a generat aceasta lege.Spunem si bune, si rele:

1. A impiedicat oamenii sa voteze in alt loc decat circumscriptia lor. Lucru acesta este pe de-o parte rau, unii n-au putut sa mearga la ei acasa (pe viza de flotant NU s-a putut vota), asa ca nu au votat deloc. Pe de alta parte e de bine, s-a evitat turismul electoral ce a fost in floare la alegerile prezidentiale.

2. A facut ca oameni de 48% sa piarda mandatul.

3. A umflat EXCESIV numarul parlamentarilor. S-a ajuns ca ei sa nu aiba loc in parlament, fizic vorbind. Cu bancurile aferente.

4. S-a ajuns la situatia ca un colegiu sa aiba 2 reprezentanti. Deci nu mai este COLEGIU UNINOMINAL…

5. In legislatura trecuta au fost niste tururi de alegeri partiale, 2 chiar in Bucuresti. Oare ce se va intampla acum? Daca un parlamentar DUBLAT isi da demisia (sau moare, fara sa-i dorim asta), se fac din nou alegeri? Ca daca da, logica dupa care primul iesise nu se va mai aplica la noul scrutin. E adevarat, nimeni nu-si pune astfel de probleme. Toti isi pun problema premierului. E foarte important daca e Ponta sau nu. Desi discutia UDMR LA GUVERNARE SAU Nu mi se pare iarasi mult mai importanta. Apropo de asta, ca o mica paranteza, vad ca se vehiculeaza tot felul de cabinete. Multe zvonuri dau ca sigura justitia la UDMR, la Frunda. Atat zic: DOAMNE-FERESTE! (desi nu sunt ala credincios…)

Dupa acest alegeri, vad ca lumea cere schimbarea sistemului electoral. Unii, precum Viorel Hrebenciuc, cer revenirea la votul pe liste. Altii insa vor UNINOMINAL PUR! Putini AU CURAJUL sa ceara pastrarea actualului sistem. Sa vedem pe scurt:

1. Daca am avea acel uninominal pur(Cel intr-un singur tur), am fi avut 1 parlamentar ARD (diaspora), un PPDD (tot diaspora), cativa UDMR-isti (prin Har-Cov si prin Mures), si in rest USL-ISTI! NUMAI USL-ISTI! Nici acum ard-istii nu au cvorum sa semneze motiuni simple. Dar cum ar fi ca ei sa aiba un singur parlamentar? El n-ar avea voie sa ia cuvantul, pentru ca nu ar avea GRUP PARLAMENTAR!Da, paradoxal, Constitutia Romaniei e facuta pentru un sistem de vot proportional. Sa nu mai zic de faptul ca MANDATUL IMPERATIV E NUL. Fara mandat imperativ, votul uninominal e INUTIL. Mandat imperativ adica CETATENII COLEGIULUI X STRANG SEMNATURI PENTRU DEMITEREA PARLAMENTARULUI… Momentan se considera ca deputatul X reprezinta pe toata lumea, nu doar pe cei din colegiul lui.

2. Daca am fi avut vot proportional, ard 16%, ar fi avut cam 16% din mandate. Cu plus/minus cateva voturi. PPDD ar fi trimis in Parlament cam 14% si tot asa. Si cel mai important: nu ar mai fi fost emotii ca INTRA X SI NU INTRA Y. Ar fi intrat si DD, ar fi intrat si Blaga, si MRU, si Pavelescu, si Neamtu.

3. Actualul sistem practic imbina DEFECTELE ambelor sisteme. Este exact ce citeam eu prin 2010, pentru dizertatie, despre sistemele mixte. E o struto-camila plina de defecte. Pe care insa o consider PREFERABILA sistemului uninominal (in fapt MAJORITAR) in 2 tururi, mult invocat si dorit. Desi, dintr-un punct de vedere, preferam ca ARD/PDL sa -si franga gatul pe un astfel de sistem, pentru ca ei l-au dorit atat de mult. Parca-l si vad pe Sever Voinescu prezentand acel sistem drept CEL MAI BUN!

Ideea e simpla: votul este POLITIC. Romanii voteaza gandind politic. Paradoxal, fac asta in proportie mare si la locale. Voteaza pe X pentru ca e la USL. O fi rau, o fi bine, nu conteaza. Asa voteaza ei. De ce le-am baga pe gat un alt sistem electoral? In Anglia gandirea e cu totul alta. In Anglia pe acest sistem de vot nu s-a generat niciodata o majoritate de 80%, poate 90, cum s-ar fi putut intampla la noi pe un astfel de scrutin. iar mult hulitii de la PPDD nu merita si ei sa fie reprezentati? Poporul ala tamp care se uita in gura lui DD are si el drepturi la fel ca intelectualii care voteaza ARD-ul. Asta e democratia.

Hrebenciuc, ca l-am pomenit mai sus, cere revenirea la votul proportional. El gandeste cu capul. Din pacate altii, imbatati de succesul in alegeri, vor sa-si maximizeze sansele si sa treaca la majoritarul pur. Nu au invatat nimic din greselile ARD-ului/PDL-ului. Pai ce fericiti cereau ei acest sistem de vot. Si ce fericiti si-ar fi pierdut aproape toti mandatele…

Inchei cu 3 bancuri misto pe tema alegerilor:

1. Singura sansa ca PDL-istii sa guverneze este sa se inscrie in UDMR.

2. N-a putut construi Ceasescu cat pot ei darama.

3. Dovada cea mai buna ca alegerile sunt o Loterie este proaspata parlamentara Liliana Minca 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

ps: Am mai scris si AICI despre sistemul electoral.

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !