Recent am citit o carte, Interviul de Cosmin Baiu, care m-a pus pe ganduri. Acolo se vorbeste, printre altele, despre sintagma SA TE VINZI PE TINE.
Aud de mult timp oamenii de marketing si de HR vorbind despre asta. La un interviu de angajare trebuie SA TE VINZI PE TINE. Ei folosesc sintagma in sensul pozitiv, te vinzi pe tine asa cum vinzi orice alt produs, asa cum vinzi o sticla de apa ori o noapte de cazare la un hotel. Sau, ca sa folosesc un exemplu des intalnit in breasla, asa cum ai vinde gheata eschimosilor.
Exista, insa, si sensul negativ al termenului. Sa te vinzi pe tine inseamna sa accepti niste bani in schimbul renuntarii la unele principii si la unele opinii. Sa te vinzi pe tine inseamna, de pilda, sa lucrezi pentru partidul politic cu care nu ai votat niciodata. Ori sa vinzi un produs nociv, pe care tu altfel nu-l consumi.
Pentru ca eu sunt blogger si pentru ca MIE imi place sa vorbesc despre mine si nu despre altii, vreau sa va spun ce inseamna in breasla mea, in cazul meu, sa te vinzi pe tine. Inseamna, de fapt, ambele chestii de mai sus si mai mult decat atat.
Sa te vinzi pe tine inseamna sa fii propriul tau om de vanzari. Ca blogger independent cumulezi mai multe posturi, mai multe joburi: Content creator, Social Media Manager, vanzari, marketing manager, eventual si IT manager. Caci daca iti pica blogul ori are alte probleme tehnice, tot tu le rezolvi, fie si sunand pe cineva care se pricepe.
La final, tu vinzi rezultatul final, blogul, cu toate chestiile de mai sus incluse. Nu te intreaba un client cum iti tii sus blogul, nu te intreaba cine se ocupa de promovarea lui pe retelele sociale. Aceste lucruri pur si simplu se prezuma ca existand.
Totodata, sa te vinzi pe tine inseamna sa spui si limitele pe care le ai si, eventual, cat de des poti trece peste ele. Cunosc cazuri de bloggeri care scriu toate articolele publicitare cu (p) inainte, insa cunosc si cazuri de bloggeri care scot (p)-ul pentru pretul corect.
Sa te vinzi pe tine inseamna si sa te lauzi cu cat de bine te-ai vandut, cat de mult te-ai abatut de la regulile impuse tot de tine. De pilda, unii vor contract, fiscalizare, in timp ce altii isi doresc plati informale. Unii vor sa apara un (p) in fata, in timp ce altii insista sa nu apara.
Sa te vinzi pe tine inseamna si sa te lauzi cu beneficiile pe care le ai. De pilda, eu am un program pe care mi-l fac eu, ceea ce inseamna ca pot merge la diverse festivaluri de film si teatru, chiar si pe o perioada de 2 saptamani. Oamenii stiu ca eu pot fi prezent acolo pe toata perioada festivalului, stiu conditiile si le convine acest lucru. Asta vine la pachet cu postarile pe care le pun din acel loc, din acel oras, cu alte articole care ar putea fi asociate cu festivalul lor si cu alte asemenea lucruri.
Stiu ca-s scrupulos si ca pentru mine cuvintele inseamna mult, insa as vrea sa aflu si parerea voastra: ce inseamna pentru voi Sa te vinzi pe tine? Parerea mea ati aflat-o, concluzie nu am, trage fiecare propriile concluzii, insa vreau sa aflu si alte opinii. Vreau sa stiu, la modul general, daca pentru voi Sa te vinzi pe tine e de bine sau de rau. E ceva pozitiv sau ceva negativ?
PS: Tot din categoria Sa te vinzi pe tine este si chestiunea legata de opiniile despre filme, spectacole de teatru si carti. De pilda, multi sunt convinsi ca mie mi-a placut filmul Tabara pentru ca am fost la avanpremiera. Ca articolul este scris din complezenta, ca n-am vrut sa supar. Cei care cred asta nu pot fi convinsi nicicum ca aceea ar fi parerea mea, ca parerea mea nu e influentata de cinematograf ori de distribuitor. Nu neg, sunt bloggeri care asa s-au vandut: care scriu doar de bine despre filme, care vor sa scoata in evidenta doar partile pozitive. La modul general, nu doar vizavi de filme. Si pentru ca eu sunt blogger, fix ca ei, sunt catalogat astfel prin asociere, prin contagiune, fac parte dintr-o categorie unde multi (nu stiu daca MAJORITATEA sau nu) fac asta. Dar ca idee, tot legat de Sa te vinzi pe tine este: fiecare articol, pozitiv sau negativ, face parte din brandul tau personal. Poti fi catalogat mult timp dupa sintagma „aluia i-a placut filmul X” ori „aluia i-a displacut filmul Y”. Este, deci, o chestiune de asumare.
One thought on “Ce inseamna sa te VINZI pe tine?”