Ce inseamna fericirea

Ce inseamna fericirea

 

Contextul: un amic blogger, Amiralul, a transmis o provocare extrem de misto blogosferei: fiecare blogger trebuie sa scrie propria opinie despre ce inseamna fericirea. Tot ce trebuie sa faci este sa pui link-urile carti online si librarie online. Daca faci asta, vei primi, FARA TRAGERE LA SORTI, cartea lui Tudor Chirila, Exercitii de echilibru.

Asadar, pana sa vedem ce inseamna fericirea, trebuie sa pun o intrebare: Voi folositi, vreodata, in limbajul curent, cuvantul fericire? Spre rusinea mea, recunosc ca nu. Ori daca-l folosesc, o fac peiorativ. Daca cineva este mult prea pretentios, imi cere enorm de multe, eu ii zic, enervat, dupa ce am facut toate cele: Acum esti FERICIT? Despre mine ori despre altcineva nu spun aproape niciodata ca e fericit. De ce? Simplu: pentru ca nu e.

Si, dupa mine, fericirea absoluta nu exista. De fapt, chiar asta este si ideea: conceptul de fericire este unul IDEAL. La sociologie foloseam termenul de ideal-tip. Era un concept ideal, creat in scop didactic. In cazul nostru, cineva a creat un concept ideal de fericire, spre care tindem cu totii. X este fericit nu pentru ca, per total, ar fi fericit, ci pentru ca se apropie foarte mult de fericire.

Si pentru ca baza mea sociologica ma indeamna sa fac asta, voi analiza acest concept pe baze oarecum sociologice.

Un prim pas este impartirea obiectiv vs subiectiv. O fericire obiectiva nu exista, insa ar putea exista daca am construi, cap-coada, acest concept. Sa punem 10 elemente si sa bifam, ca la scoala, fiecare ce detine. Cum nu avem inca asa ceva, ne vom referi la fericirea SUBIECTIVA. Care fericire subiectiva este si ea impartita in mai multe:

1. Fericirea subiectiva PROPRIE. Aici putem afla cat de fericit e un om intrebandu-l. Exista persoane care n-au nimic, stau cu chirie, mor de foame, dar sunt FERICITI. Nu ne dam seama de ce, dar ei spun c-ar fi fericiti. Noi, cu alt nivel de aspiratii, zicem ca ei de fapt n-ar fi fericiti. Iar discutia ajunge la urmatorul tip de fericire…

2. Fericirea in ochii altora. X nu este fericit, insa are impresia despre altii ca ar fi fericiti. El vrea sa fie ca Tiriac (era sa zic ca Becali, dar acum e clar ca Gigi nu-i fericit), ca Tiriac e FERICIT. Nu l-a intrebat pe Tiriac DACA e fericit si de ce ar fi, dar asa are impresia. Multi vor spune despre Tiriac, despre Catarama ori despre Bill Gates, ca sa luam si pe cineva d-afara, ca-s fericiti. Ei posibil sa nu se simta asa, insa noi asa-i percepem.

3. Fericirea dupa comportament. Vedem un om pe strada, il vedem vesel, il vedem ca radiaza de fericire. Ne lasa impresia unui om fericit. Nu-l cunoastem, habar n-avem cine e, ce face, cati bani are, ce familie are, dar PARE fericit. Unii ar numi-o fericire aparenta. Sunt persoane pe care le cunoastem, despre care spunem ca n-au niciun motiv sa fie fericite. Si totusi SE COMPORTA de parca ar fi astfel.

Cum ar trebui sa fie un om pentru a fi fericit? Hai sa dau, orientativ, doar 5 chestii pe care ar trebui sa le aiba:

1. O situatie materiala PERFECTA. Vorbim despre fericirea absoluta, deci toate lucrurile trebuie sa fie perfecte. Sa aiba indeajuns de multi bani incat sa aiba tot confortul pe care si-l doreste in casa, sa poata merge oriunde in lumea aceasta si sa isi poata cumpara tot ce-si doreste.

2. O situatie FAMILIALA perfecta. Cat de greu este de intalnit acest lucru? Ai o sotie ori un sot perfect, ai copii frumosi, ai parinti frumosi si iubitori, ai bunici… Dar, treptat, cu inaintarea in varsta, iti pierzi si bunicii, si parintii… Chiar si daca ai avea fericirea aceea absoluta, ai avea-o o perioada EXTREM de scurta.

3. O situatie MEDICALA perfecta. Nu te doare nimic, nici macar capul seara. Orice durere de cap iti diminueaza fericirea. Sa nu vorbim de boli grave, care apar inevitabil.

4. Un JOB perfect. Poti avea tone de bani, dar jobul poate sa te distruga. Sunt atatia oameni care sunt multumiti de castig, dar pe care jobul ii distruge. Jobul perfect este unul deloc stresant. Sau poate fericitul suprem este cel care n-are job. Daca n-are job, de unde are bani? Matusa Tamara? Ca patron nu esti stresat? Dimpotriva! Ca stresezi si tu pe angajati este altceva, dar patronul nu este deloc o persoana LINISTITA.

5. O viata lipsita COMPLET de stres. Ai bani? Esti tinta pentru hoti. Ai prieteni care te cauta sa-i ajuti. Ai familie, care-ti cere ajutorul. Mergi pe strada, zi de zi, vezi mizerie, vezi probleme. Te intristezi. Stii ca poti sa ajuti, deci incepi sa te implici.

Luand STRICT cele 5 puncte, asa este ca nu poate fi nimeni CU ADEVARAT fericit. Poate fi APROAPE de acea stare, dar cu adevarat fericit, OBIECTIV vorbind, nu este nimeni. Subiectiv POATE fi FERICIT atat timp cat NU CONSTIENTIZEAZA toate problemele din jurul sau. Am descris mai sus acele situatii.

Obiectiv vorbind, multi se considera fericiti. Si mai multi ii vad pe cei din jurul lor fericiti. Cu adevarat, nimeni nu e fericit.

Inaintea unui film extrem de bun: Viata nu iti ofera a doua sansa

Putem, insa, sa ne bucuram despre lucrurile din jurul nostru. Micile bucurii ne fac viata mai frumoasa. Micile bucurii pot fi un film bun, o carte buna, o melodie care-ti schimba starea de spirit. Drept urmare, va las in compania celei mai potrivite melodii ce poate fi pusa intr-un articol despre fericire:

Acum este randul vostru sa spuneti ce este fericirea. Daca aveti blog, scrieti asta pe blogul vostru si primiti cartea. Bonus: cel mai bun articol primeste si un soarece. Din pacate, avand in vedere acest articole, sansele voastre tind spre 0. Nu vreau sa va faceti iluzii pentru ca apoi deveniti … NEFERICITI! Salutari … FERICITE tuturor!

3 thoughts on “Ce inseamna fericirea

  1. Pingback: Sa ne bucuram!

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !