Ce inseamna cuvantul frica?

Ce inseamna cuvantul frica?

 

 

Cum ati defini voi cuvantul frica? Este el un cuvant pozitiv sau este unul negativ? Hai ca am amestecat lucrurile. Sa tragem un pic aer in piept si sa le luam pe rand. Inainte sa fac asta, zic sa vedeti clipul urmator, ca despre frici este vorba in el:

Asadar, am fost la o conferinta despre frica. Nici acum nu zic nimic despre ce s-a discutat acolo, ci va zic problema mea cu frica. Cu termenul de frica, de fapt.

Sursa foto
Sursa foto: Dexonline

Asadar, frica este ceva firesc si nu este nimic rau in a-ti fie frica de ceva. Dimpotriva, frica te protejeaza. De exemplu, ti-e frica sa nu te calce o masina, asa ca esti atent cand traversezi. Nu traversezi pe rosu, traversezi pe la trecere si doar dupa ce te asiguri.

La fel, ti-e frica de animale salbatice, deci nu te duci in cusca leului. E ceva rau in a-ti fi frica? Dupa mine, absolut deloc.

Nici fricile imaginare nu-s ceva rau. Atat timp cat frica nu se traduce in paranoia si cat timp te comporti normal, frica e ceva firesc.

Frica de vorbit in public e ceva rau? Da, daca discursul rezultat e naspa. Daca frica se traduce prin pregatirea temeinica a discursului, printr-un control al gesturilor si totul are ca rezultat un discurs perfect, atunci frica e utila.

De ce, deci, ne-am lupta cu frica? De ce sa ne luptam cu ceva util?

Discutia asta despre frica imi aminteste despre o chestiune medicala, legata de febra. Multa lume se fereste de febra si ia tot felul de pastile de combaterea febrei. Problema e ca febra, in sine, e utila, ca febra este modalitatea prin care organismul lupta contra bolii (contra racelii, daca ne referim strict la ea). Ceva util, un semn, un efect, a devenit ceva ce trebuie musai combatut.

Fix la fel e si cu frica si cu diversele modalitati de combatere a ei. Mi-e FRICA sa ma gandesc cum s-ar comporta oamenii fara frica. Mi-e frica sa ma gandesc cum ar arata o societate fara frica, unde nu ar exista legi (sau, ma rog, ar exista, dar nimanui nu i-ar fi FRICA de ele), unde nu ar exista ierarhii (nu mi-e FRICA de tine, asa ca tu nu esti liderul meu), unde fiecare s-ar comporta cum ar dori. Probabil asta ar fi idealul  vracilor motivationali, ar fi societatea ideala, cea visata de ei.

Acum trebuie sa inchei, mi-e FRICA sa mai continui acest articol. Salutari FRICOASE tuturor!

Comments

comments

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !