Ce a fost cu sirenele din Bucuresti

Ce a fost cu sirenele din Bucuresti

 

 

Acest articol nu este despre sirenele alea care vrajesc barbati, ci despre sirenele care s-au auzit astazi in toata capitala. Citeam stirea pe Mediafax si, cumva, ma ingrozeam. Zic cumva, pentru ca nu am aflat ceva nou. As zice dimpotriva.

Ce am aflat din aceasta stire? Pai:

– In Bucuresti exista adaposturi doar pentru 1 milion de oameni. Mai putin de jumatate. Nu stiu cat are, exact, capitala acum, dar ar trebui sa ne sperie gandul ca nu toti vom fi salvati. Daca vom fi salvati.

– In Bucuresti doar 15% dintre alarme au dubla comanda, adica pot fi actionate si de la Primarie ori de la departare. Practic, trebuie actionate de la locul faptei, ceea ce nu e deloc bine.

– Testele facute au fost strict pentru autoritati. Eu, unul, nu am auzit nicio alarma, iar cei care au auzit-o si-au vazut de ale lor. Oare cand va fi un dezastru pe bune se va intampla la fel?

Si fix asta este partea trista, exercitiul trebuie facut intai si intai pentru populatie, uneori aceasta poate face lucruri utile sau, dimpotriva, o panica grava poate genera pierderi de vieti omenesti mult mai mari decat dezastrul in sine.

Ce este de invatat din asta?

Pai simplu: inainte sa ne protejeze altcineva, statul ori o firma privata, trebuie sa ne protejam noi. Asta ar fi trebuit sa invatam si din scandalul Namebox. Am contract cu o firma de hosting, ei isi fac treaba lor, dar uneori trebuie sa ma protejez si singur.

In offline, vizavi de situatiile grave, ce ar fi de facut? Pai, urmatoarele lucruri:

– Daca sunteti persoana fizica, sa vedeti unde locuiti si cat de sigur este blocul. Pe langa partea aia importanta legata de bulina, mai sunt si alte aspecte la fel de importante. De exemplu, m-as interesa cat de greu sau de usor ajunge ambulanta pe strada in cauza (sunt unele strazi unde nu intra ambulanta), m-ar interesa din ce materiale este construit (mai stiti blocul lui Negoita care a ars), m-ar interesa vecinii, cat de constienti sunt de pericole (eu nu m-as muta pe un bloc unde locuiesc NUMAI batrani, oricand acestia pot uita ceva pe foc ori in priza si sa sara blocul in aer).

– Tot ca persoana fizica, trebuie sa aveti grija unde umblati, unde va distrati, unde lucrati. Foarte important. Bine, asta trebuia sa fie prima lectie invatata dupa Colectiv, dar na …

– Daca aveti o afacere, o firma, trebuie sa va ganditi de zece ori la sediile sociale ori de productie, la cat de siguri sunt angajatii. Nu conteaza ca-s putini, poti fi si 3 angajati, nu conteaza numarul lor.

Daca trebuie sa va mutati, apelati la firme de mutari mobila Bucuresti precum MoveOut.Ro. Mai bine va mutati acum, cat mai repede, decat sa patiti o nenorocire.

Si, vorba lu’ Radu, am auzit sirenele din Bucuresti, da’ ce-i cu ele? Macar incepem din nou sa vorbim despre asta. Fie si din acest motiv, sirenele din Bucuresti au fost utile. Macar atat. (Sursa foto: Digi24 via Radu Dumitru). Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

2 thoughts on “Ce a fost cu sirenele din Bucuresti

  1. E cam greu cu sirenele astea. Le testam si noi o data la 10-20 de ani, doar asa de „urechile” lumii. Din pacate, de cele mai multe ori se iau masuri de precautie abia dupa ce au avut loc evenimente tragice, precum unele precizate si de tine in articol.

  2. Am vazut ca s-a dat si primul raport oficial pentru Bucuresti. Se pare ca am mers mai putin de un sfert din sirete… ceea ce spune multe lucruri despre cat de pregatit este „sistemul” sa faca fata unui dezastru. Sper ca nu fie nevoie sa ne ajute statul vreodata. Ai zis bine ca important e sa ne protejam noi pe noi in primul rand…

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !