Ce faci cand nu ai inteles nimic dintr-un film?

Stiu ca titlul meu este neoptimizabil (alt cuvant n-am gasit), dar l-am considerat cel mai potrivit. Este o intrebare pe care mi-am pus-o deseori si mi-a revenit in minte dupa filmul de aseara. Asupra lui voi reveni la sfarsit, acum sa ramanem la intrebarea din titlu. Asadar, ce faci cand nu ai inteles nimic dintr-un film? Si ma refer, bineinteles, la atitudinea BLOGOSFERICA. Variantele ar fi:

1. Ignori filmul. Nu scrii despre el. Ok, te-a invitat un distribuitor, ala ar cam vrea sa apara ceva la tine pe blog. Dar nu apare. Ceva asemanator scrisesem mai demult la Angela. Acolo vorbeam, printre altele, de bloggerii care scriu doar pozitiv. Daca le-a placut filmul scriu despre el, daca nu le-a placut/nu l-au inteles, il evita. Si vezi pe acele bloguri numai lapte si miere, numai chestii geniale, numai bijuterii cinematografice de stai sa te intrebi: da filme nereusite nu se mai fac pe lumea asta? Atentie insa: e o diferenta mare intre FILME CARE NU-MI PLAC si FILME PE CARE NU LE-AM INTELES. O sa va explic la final ce si cum.

2. Il faci praf, spui ca regizorul e un idiot, ca scenariul e aiurea si tot tacamul. Sigur ii vei gasi defecte. S-ar putea sa placa la public, dar pana la un punct.

3. Ca tot vorbim de filmele de ne-inteles, este si varianta sa spui sincer ca nu l-ai inteles. Cam ce fac eu aici. Fara sa jignesti, fara sa injuri, spui doar ca filmul nu e pentru neuronul tau singuratic.

4. Scrii de bine. Eventual citesti alte recenzii, vezi ce-au priceput altii. Sau vorbesti generalitati in asa fel incat sa nu se inteleaga ca tu n-ai priceput nimic. Limbajul de lemn este deci la putere. Daca nu ai inteles filmul presupun ca nu poti sa-i gasesti parti pozitive. Sau poti? (eu unul nu pot)

Filmul de care va vorbeam (cel vazut aseara) este Sette Opere di Misericordia, adus in Romania de Independenta Film. Filmul este o co-productie romano-italiana, la avanpremiera fiind prezenti atat producatorul roman (Dan Burlac pe numele sau), cat si unul din regizori (italian). Din start ne-au zis ca filmul nu e pentru publicul larg. Asa si este. Mi-a explicat cate ceva producatorul, am mai inteles cate ceva. Nu foarte multe.

Acum sa va zic diferenta de care pomeneam la inceput. Exista filme care te enerveaza. Pe unele nu le-ai inteles, pe altele le-ai inteles dar nu esti de acord cu mesajul. Sau nu-ti plac siropelile ieftine (gen Titanic). Cu alea eu tind sa dau de pamant. Pur si simplu e o chestiune de sinceritate: m-a enervat ceva (nu neaparat ca e filmul prost, el poate fi bine realizat, dar are chestii care m-au enervat). Exista insa si filme pe care nu le-am inteles, dar n-au nimic care sa ma enerveze. Precum cel invocat anterior. Nu are niciun scop de propaganda, nu are chestii siropoase si enervante. Pur si simplu nu i-am gasit complet intelesurile.

Eu va recomand sa va duceti la acest film (mai ales daca ati avut treaba cu Italia si cu romanii d-acolo) si eventual sa faceti si o insemnare pe blogul vostru (bineinteles, sa faceti in asa fel incat sa aflu de ea, un mail eventual). Sau daca nu sunteti bloggeri astept un mail, va public la mine pe blog. Pe bune: chiar as vrea sa inteleg acest film. Astept ajutor ­čÖé

Si astept si raspunsul la intrebarea din titlu. O fi asa rusinos sa recunosti ca n-ai inteles nimic? ­čÖé

Salutari CINEFILE tuturor ­čÖé

5 thoughts on “Ce faci cand nu ai inteles nimic dintr-un film?

  1. Pingback: De la Sette Opere di Misericordia | idei si idei

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !