Ce blog culinar imi doresc sa citesc
Am fost la Food Bloggers 2016, editie la care au vorbit, mai mult ca oricand, oameni care stiu sa gateasca. La editiile trecute mai vorbeau si bloggeri non-culinari, mai vorbeau specialisti social-media, acum, insa, doar culinarii. Nu e de rau, dimpotriva.
S-au spus multe chestii, insa una singura mi-a atras atentia: restaurantele bucurestene. Ideea, pe care o voi dezvolta aici, este ca cel putin din punctul de vedere al mancarii traditionale romanesti, capitala sta foarte prost. Stiu sa zic 3 locuri de mancat mici buni in Timisoara, vreo 2 in Iasi, vreo 2 in Cluj, s-ar putea sa spun si unul prin Arad, dar pe bune de stiu vreunul in Bucuresti.
As putea sa continui cu alte tipuri de mancare. Sa va mai zic de preturi? Preturile sunt exagerat de mari in Bucuresti.
Preturi mari, mancare proasta. Dar, de cele mai multe ori, sta bine cantitativ. De parca Bucurestenii sunt doar din aia care vor sa manance mult si prost.
Cauzele nu le stiu, vreau, insa, ca situatia sa se schimbe. Nu, nu-mi fac blog culinar, nu am timp de inca unul (desi se simte nevoia), insa mi-as dori astfel de bloguri.
Insa, si aici e problema, eu nu vreau blog de bucatar. Nu vreau sa mi se spuna cum sa faci cozonaci ori ciorba de burta. Nu vreau nici macar istoria ciorbei de burta.
Vreau un blog, deci o parere PERSONALA si OBIECTIVA legata de carciumile capitalei. Vreau sa colinde unul capitala si sa spuna BAI, AICI E CIORBA BUNA, AICI MICII SUNT BUNI, AICI SE MANANCA NU STIU CE SPECIALITATE.
Lasati fineturile bio, eco ori raw-vegan. Bune si alea, au publicul lor, dar eu vreau chestii de baza. Repet, nenorocitii aia de mici, cu cartofi prajiti langa, atat de nesanatosi, insa atat de gustosi, sunt problematici. Eu, bucurestean, am ajuns sa merg la Mihailesti (se cheama Dovinot localul, au si site, deci nu-s chiar niste neica-nimeni) sa mananc niste mici.
Daca ziceti ca-s departe, va contrazic: daca merg 4 persoane intr-o masina si consuma o masa completa (eventual cu ceva bere, trei dintre ei, ca soferul n-are voie), isi scot banii de benzina si raman si cu ceva. Da, micul e 2 lei acolo, in Bucuresti 3 lei e deja un moft. De la 3.5 lei in sus. Exista si mic de 4.5 lei, de parca micul ar fi o mancare de lux, nu mancare pentru saraci. Ceea ce, sincer sa fiu, chiar a ajuns, micul chiar a ajuns un moft boem, saracii adevarati multumindu-se cu covrigi, pateuri ori gogosi. Notiunea de covrigarie de lux nu exista. Inca.
Revenind la blogosfera, mi-as dori sa vad un blogger care-mi spune de locuri ascunse, de micii de la carciuma X, unde se ajunge daca mergi zece minute pe jos, printre blocuri. Vreau sa mi se spuna ce ciorba de burta face tanti Marioara, ce carnati buni sunt la nea Vasile, cat de ieftina e berea la nea Ion.
Sunt de acord, mai bagi din cand in cand si cate un restaurant asiatic, si cate unul italienesc, poate si ceva frantuzesc, dar alea sa fie exceptia si nu regula.
Vreau sa vad pe un blog culinar (acelasi ori altul) si topul shaormeriilor din Bucuresti, dar un top real, in care sa se spuna ca X e mai buna decat Y, dar la Z au cei mai iuti ardei. Sa se spuna ce ayran FACE arabul X de la shaormeria de cartier, sa se spuna ce bine miroase la carciuma Y din colt.
Sa se spuna si ce atmosfera e acolo, ca la un restaurant te duci si pentru atmosfera. Sau are cineva impresia ca mananci micul strict pentru gust?
Sa ne intelegem: nu doar mici, shaorma si carnati as vrea sa vad pe un blog. Dar as vrea sa vad pe un blog restaurante normale, din alea la care-ti permiti sa mananci zilnic. Ceva gustos, sanatos ori ba, ramane de vazut, dar ceva deloc cunoscut. Ca bloggerul, printre altele, trebuie sa si DESCOPERE lucruri.
Da, un astfel de blog culinar as vrea sa citesc. Daca stiti vreunul, dati de veste (exclus bloguri colective, vreau sa stiu parerea unuia si numai a unuia). Daca nu gasesc vreunul multumitor, cred ca ma apuc eu de asa ceva! Iar cele 3 poze din articol sunt facute toate la Food Bloggers 2016 🙂 Salutari GURMANDE tuturor! 🙂
One thought on “Ce blog culinar imi doresc sa citesc”