Ce articole platite vreau sa citesc. Advertoriale interesante.

Ce articole platite vreau sa citesc. Advertoriale interesante.

 

 

Eu sunt o persoana tare ciudata. Sunt blogger, imi castig painea (si, credeti-ma, mananc multa paine) din blogging, din articole platite, am destule pe bloguri, insa, cumva, refuz sa le citesc. Si pe bune daca-i vina mea.

Sa va spun in continuare 3 tipuri de articole platite pe care-mi face placere sa le citesc, pe care le consider chiar utile, dar si 3 tipuri de advertoriale pe care le evit din start. Asadar, sa incepem cu cele pe care imi place sa le citesc:

articole-platite-seo

Articole platite informative, dar sa nu fie DOAR comunicat de presa

 

Nu-mi place sa citesc acelasi lucru in 20 de locuri, dar daca la finalul articolului sunt informat de o noua oferta, de un nou produs, e foarte bine. Si nu ma simt jignit ca am citit un advertorial. Dimpotriva. E drept, aici este o limita pe care putini o sesizeaza: cand anunti ceva nou, trebuie sa ai un stil al tau, sa aduci ceva in plus. Un comunicat de presa, prezent pe 100 de bloguri si site-uri, devine enervant daca-l vad SI la tine. Daca-l modifici, daca pastrezi doar informatia, daca aduci ceva in plus, atunci il faci un articol chiar misto. Tine de tine, ca blogger, si te incurajez sa faci asta.

 

Articole povesti, cu intamplari reale din viata ta

 

Eu particip, in acest moment, la Super-Blog 2016, si acolo am scris deseori povesti din viata mea. Prefer o poveste cu protagonistul, stiu ca e un pic inflorita, dar nu mult, decat o poveste inventata, unde tendinta este de a ridica in slavi produsul.

Am citit, zilele astea, o gramada de articole despre clasa a IX-a, intr-o campanie KFC. Lasand la o parte sponsorul, articolele in sine mi se par foarte misto, intamplarile reale fiind amuzante, starnindu-mi amintiri placute. Mie si multor altor cititori 🙂

 

Articole platite negative

 

Vazusem zilele trecute in Gazeta Sporturilor o serie de articole legate de dependenta de pariuri. Ele erau asumate, sponsorizate de o casa de pariuri, dar ideea mi se pare tare: incurajezi pariatul ca hobby, poate chiar ca sursa secundara de venit, dar descurajezi pariatul ca modalitate de a-ti ruina viata. Putini sponsori inteleg utilitatea unor astfel de advertoriale, ma bucur, totusi, ca exista cativa care o fac. Bravo lor!

Trebuie sa va zic acum, insa, si 3 tipuri de articole platite pe care nu le pot citi. Asadar:

 articole-platite-pe-blog

 

Advertoriale pline de cuvinte cheie care nu-mi spun nimic

 

Exista articole despre masini de spalat rufe care-mi spun ca fara masina de spalat rufe ar trebui sa spalam manual. Interesant. Eu credeam ca batem din palme si hainele se vor spala singure.

E clar: singurul scop al acelor articole este SEO. Nu dau cu pietre in cel care a scris asa ceva, dar nici nu pot sa-l citesc.

 

Advertoriale ultra-laudative

 

Cel mai ieftin magazin de haine din Romania are promotii; cel mai bun telefon romanesc pe care l-am avut, acum editia a doua…

Articolele ultra-laudative au, in cazul meu, efect contrar. Iar daca laudele desantate sunt in primul paragraf, sa fiti siguri ca nu voi mai ajunge la al doilea.

google-seo-articole-platite

 

Articole nepotrivite blogului in cauza

 

Exista bloggeri care scriu despre absolut orice. Foarte bine. Si eu fac asta. Doar ca unele articole se potrivesc ca nuca-n perete. De exemplu, sa scrii despre un loc unde nu ai fost mi se pare absurd. Gasesti aia, gasesti aia, gasesti aia. Ok, prietene, gasesc asta, asta vad si pe Google, dar tu de ce-mi zici asta? Ok, ai luat bani de la o agentie de turism. Foarte bine. Dar sa nu ai pretentia sa iti si citesc articolul. Si aici mai pot da exemple (o bloggerita culturala avea, la un moment dat, un meniu la o shaormerie).

Acum, despre tipurile de articole platite aka advertoriale as mai putea scrie inca atat. Vazusem la Deby unul, daca nu mai multe articole in acest sens. Eu am vorbit aici strict din perspectiva celui care CITESTE astfel de articole. Le stiu, le miros imediat, insa, cum ar zice titlul unui film romanesc, vreau sa ma minti frumos. Pleaca de aici pana vrei sa-mi spui adevarul … sau Minte-ma frumos! 🙂

Salutari BLOGOSFERICE tuturor si cititi, din cand in cand, si articole platite!

2 thoughts on “Ce articole platite vreau sa citesc. Advertoriale interesante.

  1. Bun asa, radem-glumim, dar bine ai zis-o.
    Iar daca poti sa smulgi vizitatorului de pe blogul tau si un zambet, atunci articolul tau si-a indeplinit scopul. Tine si de experienta, dar si de talent scriitoricesc sa poti incropi un articol platit fara sa lasi impresia aceea de advertorial prezent pe toate gardurile.
    Poate faci un Part II ori un update la acest articol si ne dai si niste exemple pentru fiecare dintre cele 3. 😀

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !