Cazul Anca. Filmul Examen. Festivalul de film de la Vatra Dornei.
Introducere Festivalul de film istoric de la Vatra Dornei. Cazul Anca.
Sunt la Vatra Dornei, la un interesant festival de film, avand ca tema totalitarismul. Tocmai asist (articolul va aparea dupa finalul filmului) la prezentarea avocatului Gheorghe Dragne despre cazul Anca, prezentare urmata de dezbateri. Despre cazul Anca a scris in aceasta primavara ziarul Adevarul, un articol pe care vi-l recomand. Va recomand si articolul din Lumea Justitiei, din 2010.
Dupa dezbateri si din ce am inteles eu pana acum, raman cateva intrebari fundamentale:
1. Cazul Anca este considerat cea mai mare eroare judiciara din istoria Romaniei. Este, oare, ea o eroare judiciara sau este o mare inscenare?
2. Cate cazuri Anca mai mici si mai putin mediatizate exista? Cazul Anca a fost in capitala, poate din acest motiv a fost nitel mai mediatizat.
3. Vad ca justitia se intereseaza acum de tortionarii ramasi in viata (cazul Visinescu de exemplu). Foarte bine, din punctul meu de vedere, Visinescu e un om care merita tot raul din lume. Totusi, cat de vinovati sunt cei din sistemul juridic? Cat de vinovat este un judecator care este constient ca da o pedeapsa nemeritata, dar o da pentru ca a primit ordin de sus? Cat de vinovat e un procuror care ia parte la astfel de mascarade?
4. Cat de posibil este un astfel de caz in Romania anului 2015?
5. Din sala s-a pus o problema interesanta: Ceausescu a dat ordin atunci sa fie prins CAT MAI REPEDE criminalul; ordine asemanatoare dau acum americanii, pentru arestarea coruptilor. Asemanari intre cele 2 situatii? Va las pe voi sa le descoperiti 🙂
Filmul Examen
Filmul prezinta cazul Anca, respectand adevarul in proportie de 90% (conform spuselor avocatului Dragne). Cazul ne este prezentat prin intermediul unui documentar facut de niste studenti despre acest caz.
Personal, sunt dezamagit de realizarea cinematografica. Vorbim, totusi, de anul 2003. Are avantajul respectarii adevarului istoric si a readucerii aminte a acestui caz. Totusi, interpretarea actorilor este un pic stangace, pana si Gheorghe Dinica, un mare actor, pare a nu fi deloc in apele sale. Probabil in acel an inca savura succesul filmului Filantropica. Filmul imi pare facut la repezeala, probabil cei care l-au facut s-au bazat pe faptul ca povestea va vinde oricum.
Tind sa cred ca un astfel de caz merita un film mult mai bun. Si un film care sa urmareasca in mod direct cazul, nu prin intermediul unui documentar studentesc. Pana atunci, putem urmari filmul Examen si il apreciem pentru intentiile sale.
Concluzii Cazul Anca. Filmul Examen.
Atunci cand se studiaza un regim politic trebuie avut in vedere si sistemul judiciar. Nu doar condamnatii politici sunt victime, nu doar ei trebuie sa ne intereseze. Iar cea mai importanta intrebare este: ce trebuie sa facem pentru a nu mai exista astfel de cazuri in Romania actuala?
Cazul Anca si filmul Examen au fost vizionate in ziua a doua a Festivalului de Film de la Vatra Dornei. Festivalul se va incheia maine seara. Programul il gasiti pe blogul lui Emilian, unul dintre organizatori. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!
2 thoughts on “Cazul Anca. Filmul Examen. Festivalul de film de la Vatra Dornei.”