Cauze MINORE ale accidentelor

Despre siguranta rutiera nu am scris deloc pana acum. Nu am carnet, insa pe drumurile publice circul si eu in calitate de pieton, calator in ratb, pasager intr-o masina sau client intr-un taxi. In cele ce urmeaza va voi da 2 exemple patite in taxi. Atentie, este vorba de niste chestii LEGALE, care insa pot cauza probleme. Cum ar zice unii intr-un limbaj de lemn: cauze minore ale accidentelor. Asadar.:

1. Era prin 2006 cred, ma intorceam din regie cu un taxi. Am gasit cel mai vechi si mai naspa taxi, in fata la Maxx. Era o dacie 1310, scartaia din toate incheieturile. Ora era cam 2 noaptea. Si ce observ de pe la universitate: taximetristul efetiv adormea la fiecare stop. De fiecare data ii ziceam E VERDE, el tresarea si mergea mai departe. Pe la Iancului, la ultimul „somn”, imi zice: ma duc la benzinarie sa bag ceva combustibil si merg acasa; sunt de peste 24 pe traseu si sunt obosit… Eu am zis mersi ca am ajuns cu bine, i-am platit si m-am dus acasa.

Omul nu mirosea a alcool, nu facuse deci nimic ilegal. Insa doar alcoolul conteaza? Eu cunosc atatia oameni care dupa 3 beri sunt mult mai fresh decat acel taximetrist. Pe care nu-l condamn neaparat, omul poate avea nevoie de bani.
Si mi-a ramas in minte acel exemplu. Cati oameni nu se urca la volan dupa multe ore de nesomn? Cati oameni nu se urca la volan dupa o petrecere sau o nunta? Iar ei considera ca e sigur sa se urce atat timp cat n-au baut nimic. Oare oboseala fizica nu este si ea periculoasa?
Si tot aici, la oboseala, dau un exemplu mai recent: m-a dus de la Romana pana acasa un taximetrist care era antrenor la o grupa de juniori a unei echipe bucurestene mai mici (Juventus Bucuresti daca-mi amintesc bine, sper sa nu gresesc). Omul era taximetrist in timpul liber (era de cateva zile). Nu parea deloc obosit, dimpotriva, avea chef de vorba. Dar spunea ca o sa-l atinga oboseala probabil.

Sa va spun ca oboseala cauzeaza stres si nervi? Asta daca va intrebati de ce multi participanti la trafic sunt nervosi… mai ales taximetristi

2. Exemplul al doilea este tot din taxi, prin 2010 cred. Acum e vorba de un taximetrist fumator. Din acest punct de vedere eu sunt destul de „ciudat”: nu fumez, insa tolerez fumatorii. Nu am spus niciodata vreunui fumator ba, cat esti cu mine la masa nu fuma. Insa atunci oarecum m-am speriat. Era noapte, deci strada era libera. La un moment dat soferului ii cade tigara din mana. Ca gest reflex se uita unde a cazut, pune piciorul pe ea. Masina a mers cateva secunde asa, apoi a oprit la stop, s-a aplecat, a luat-o si a pus-o in scrumiera. Atunci m-am uitat doar uluit, insa apoi imi revenea in memorie faza asta de fiecare data cand vedeam soferi fumatori (taximetristi si nu numai).

Si e ceva ce nu inteleg: de ce este interzis telefonul la volan si nu este interzisa si tigara? Mi se par la fel de periculoase. Se discuta despre interzicerea fumatului in locuri publice, insa nimeni nu doreste interzicerea fumatului la volan (IN SPECIAL in taxi).

Iar exemplele date de mine, cu taximetristi, pot fi aplicate oriunde. La taximetristi e mai grav pentru ca ei au si raspunderea vietii clientului (pe langa faptul ca pot cauza probleme si altor participanti la trafic). Sa va dau cateva metode de rezolvare:

1. Pentru primul caz eu, ca firma de taxi, as interzice un alt job pentru soferii mei. Serios, dupa 8 ore de munca sa mai muncesti, ca taximetrist, inca alte 4-5-6 ore mi se pare INUMAN. Serios.

2. Daca tot se fac diverse campanii de responsabilizare, cu alcoolul, cu sare, zahar si grasimi, de ce nu si o campanie de responsabilizare cu OBOSEALA UCIDE? Nu doar alcoolul cauzeaza accidente, ci si oboseala cronica.

3. Oamenii de afaceri ar trebui sa inceapa sa-si angajeze soferi. Nu stiu de ce la noi nu este moda asta… Serios acu’: ar face un bine si tarii, ca ar da locuri de munca la alti cativa oameni (multi, putini, nu conteaza), si ar creste si siguranta pe strazi. Soferul de obicei doarme in masina (fie si 2-3-4 ore, uneori e de ajuns) si nici nu are stresul pe care-l are acel om de afaceri. La fel si cu politicienii care dupa sedinte furtunoase se suie la volan sa conduca ei …

4. Legat de soferi si de „stresul” de a conduce, imi amintesc de un interviu dat de consoarta lui Florian Pitis (link aici). El nu avusese niciodata masina si avea premisa: daca voi avea bani de masina, voi avea bani si de taxi, deci de ce sa-mi bat capul? De ce nu gandesc si altii la fel?

5. Legat de fumat acum… La taximetristi chiar este de neinteles. De ce simt nevoia sa fumeze la volan? Ei au atat de multi clienti incat n-au pauze deloc? Eu as zice ca dimpotriva. Iar seara, cand este traficul liber, nu poate dura mai mult de 45 de minute un traseu. Serios, chiar atat de mare e viciul?

De ce am spus cauze MINORE ale accidentelor? Pentru ca, bineinteles, cauzele majore sunt viteza, „neadaptarea la conditiile de trafic”, alcoolul… Insa aceste cauze sunt minore si pentru ca nimeni nu a facut vreo statistica in acest sens. Daca un sofer face accident singurul lucru care i se verifica, chiar si daca a murit, este alcoolemia. Dar poate era stresat, poate era obosit, poate era cu gandul in alta parte… Ori daca soferul era fumator ori nefumator ni se pare irelevant.

De ce am scris acest articol? Pai este un concurs – reportaje despre siguranta rutiera, organizat de Michelin. Iar a spune ca la acest concurs ar trebui sa participe doar soferii mi se pare deplasat. Si noi, cei fara carnet, avem nevoie de un trafic sigur si civilizat. Iar in taxi se urca toata lumea, mai des sau mai rar. Salutari SIGURE tuturor!

ps: Voi mai cunoasteti alte cauze minore ale accidentelor? Si de preferat, chestii LEGALE. Sau, mai precis: chestii care ar trebui sa devina ilegale (stiu de exemplu ca acum cativa ani era o problema cu etnobotanicele ca se urcau multi la volan dupa ce le consumasera; ele erau p-atunci legale).

One thought on “Cauze MINORE ale accidentelor

  1. Pingback: Cauze MINORE ale accidentelorBloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !