Cauciucurile – o risipa?

De cativa ani de zile in Romania au devenit obligatorii cauciucurile de iarna. Cand e zapada trebuie sa le ai musai, altfel risti o amenda. Si in ultimii ani, ca un facut, au tot fost zapezi.

Despre dezbaterea pro sau contra cauciucuri de iarna am mai spus. Nu stiu exact utilitatea lor, insa nu asta este discutia acum. Discutia este simpla: a aparut o cheltuiala in plus la masina. Sau ma rog, daca socotim altfel, au aparut mai multe:
– de 2 ori pe an schimbi cauciucurile, prima oara in februarie-martie, a doua oara prin noiembrie;
– pretul efectiv al cauciucurilor – pana acum aveai un singur rand, acum ai 2; si cica nu se tocesc de 2 ori mai greu cum ar crede unii;
– pretul de depozitare (unii dau bani sa le depoziteze).

Daca au aparut astfel de cheltuieli, trebuia ca de undeva proprietarii de masini sa faca economie, nu? Si de unde fac economii? Pai de unde nu trebuie (cum ar zice unii). Si sa va zic si de ce.

Pana acum aveai un singur rand de anvelope. LE schimbai dupa ani buni, le lasai acolo pana mureau, deci luai pe cele mai scumpe. Acum trebuie anvelope de vara, anvelope de iarna, le tot schimbi, deci iei unele de calitate mai slaba.

Vazusem pe un site o statistica interesanta: a scazut vanzarea la cauciucuri de calitate. Nu prea se mai cumpara anvelope Goodyear, ci se cumpara tot felul de no-name-uri. Unde a crescut vanzarea? In targ, bineinteles. Adica a crescut implicit si evaziunea fiscala (sau insinuati ca acolo vi se da bon fiscal?).

Statul a vrut sa taxeze nitel mai mult soferii (daca are sau nu dreptate este de discutat), insa de fapt si-a scos din buzunar niste bani. Expresia romaneasca „ce iei pe mere dai pe pere” este cat se poate de adevarata.

Nu sunt in masura sa va spun cat de important este sa aveti o anvelopa de calitate. Cauciucurile, pentru mine, arata la fel indiferent de marca. Si la dracu’, fac cam acelasi lucru. Pe de alta parte, am o obsesie legata de masina si de chestiile legate de ea: nu este ca la un telefon sau mp3 player; orice lucru care se strica la masina te poate omori. Asa ca nu m-as risca atat de mult.

Si da, din acest motiv nu am masina: nu am bani de ea. Iar decat sa conduc o rabla mai bine merg cu metroul.

Salutari BLOGOSFERICE tuturor!

Comments

comments

One thought on “Cauciucurile – o risipa?

  1. Pingback: Cauciucurile – o risipa?Bloguri WordPress . ro | Bloguri WordPress . ro

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !