La intrebarea Cate anotimpuri avem?, un scolar ar raspunde mecanic, didactic: Patru anotimpuri si anume primavara, vara, toamna, iarna. Daca ora nu ar fi de geografie ci de limba romana, ar incepe sa enumere niste stereotipuri despre fiecare anotimp in parte: primavara este anotimpul renasterii, revenirii la viata a naturii; vara este anotimpul vacantei; toamna este anotimpul melancoliei; iarna este despre zapada, despre adormirea naturii.
Problema este ca nici geografia, nici literatura nu ne ajuta sa raspundem la aceasta intrebare. La intrebarea Cate anotimpuri avem? trebuie sa raspunda fiecare in parte. In functie de ocupatia lui, numarul anotimpurilor poate varia de la 2 pana la … 6 sau 8. Vorbesc serios.
Pana sa va raspund personal la intrebarea Cate anotimpuri avem? trebuie sa va semnalez un lucru: pe baza carui criteriu raspundeti voi la intrebare? Caci criteriile pot varia:
- Pot fi criterii de natura estetica (primavara este cea care are culori vii; toamna este cea care ne arata o figura trista; iarna este alba, ca-n povesti; iar vara este vie, plina de soare si de zambete), chiar daca aici putem avea o problema atunci cand vara ploua prea mult ori cand iarna nu ninge deloc. Este iarna daca nu avem zapada?
- Pot avea legatura cu lungimea zilei si a noptii. Exista 2 echinoctii (momente in care ziua este egala cu noaptea) si anume pe 21 martie (cand astronomic incepe primavara) si 23 septembrie (cand astronomic incepe toamna). De aici deriva diverse impartiri ale anotimpurilor, fie doar 2, fie 3, fie 4.
- Pot avea legatura cu temperaturile, strict cu temperaturile.
- Pot avea legatura cu variatiile de temperatura dintre zi si noapte. Vara este cald si ziua si noaptea, vara este frig si ziua si noaptea. Cand ziua e cald si seara/noaptea e rece este fie primavara, fie toamna. Ma rog, la munte intalnim situatia asta chiar si vara.
Inca nu am raspuns strict personal la intrebarea Cate anotimpuri avem?, deci zic ca-i timpul. Asadar, pentru mine sunt 3 mari anotimpuri, criteriile fiind deopotriva temperaturile si precipitatiile. Asadar:
- Avem vara, atunci cand temperaturile depasesc 20 de grade ziua si 15 grade noaptea. Vara tropicala este atunci cand noaptea sunt mai mult de 20 de grade. Ma rog, ati inteles ideea.
- Iarna este, pentru mine, atunci cand temperaturile sunt negative si/sau cand ninge. Iarna cu temperaturi de 5-10 nu este iarna. Pentru mine cel putin.
- Intre vara si iarna exista, pentru mine, un unic anotimp intermediar. Mie nu mi se pare mare diferenta intre vremea din aprilie si cea din octombrie ori intre cea din mai si cea din septembrie. Au fost zapezi in aprilie, insa au fost zapezi si-n octombrie; a fost canicula-n mai, dar a fost canicula si-n septembrie. E mai putin relevant ca anotimpul vine dupa iarna ori inaintea ei.
Totodata, marturisesc ca n-am inteles niciodata denumirea de „primavara”. Daca avem o prima vara, de ce nu avem si o a doua vara? Sau poate o prima iarna? De unde discriminarea asta?
Va intreb si pe voi Cate anotimpuri avem?, fara sa va indemn sa-mi dati definitii oficiale. Vreau sa-mi spuneti ce simtiti si ce vedeti, nu ce ati citit. Raspunsurile, ca de obicei, in casuta de comentarii. Stiu, articolul acesta nu-mi este specific, insa mi-am propus sa scriu mai multe astfel de articole in perioada urmatoare.