Catalina Coman: N-ai cum sa intelegi mandria de a fi moldovean daca nu esti moldovean

„[…] cum se potriveste Portia de citit. Depinde din ce unghi privesti. Poate fi Portia mea de citit (carti si ce mai simt eu nevoia) sau Portia ta de citit (articolele mele, dimineata, la pranz si seara)”

 

Emil Calinescu: Salutare si bine v-am gasit la PRIMUL interviu din 2018. Ca de obicei, imi voi lasa invitata mea sa se prezinte 🙂

Catalina Coman: Buna! Sunt Catalina Coman, moldoveanca get-beget, 32 azi, incapatanata, sociabila si ocupata pana peste cap. Ma puteti citi pe Portia de citit, SINGURUL meu blog.

Sa incepem cu sfarsitul. Insa inainte sa ne prezinti blogul, vreau sa te intreb de ce ai tinut mortis sa subliniezi ca este SINGURUL tau blog?

Pentru ca unii (nu dam nume) au si cate 10. Subliniam doar un lucru evident.

Acum trebuie sa-ti prezinti blogul.Apoi, mai ales vizavi de faptul ca este singurul, am si cateva curiozitati. Dar intai te las pe tine sa-l prezinti.

Blogul meu a pornit dintr-o joaca. Mi-a placut mereu sa citesc si am vrut sa impartasesc si cu ceilalti ceea ce mi-a placut sa nu. Am scris mai bine de 2 ani doar despre carti si, de cateva luni, am inceput sa diversific si am constatat ca imi place. Si celor care ma citesc, la fel. Nu m-am gandit nicio clipa, la inceput, ca voi ajunge aici. Dar, va las sa vedeti singuri. Va astept in vizita!

Dar cum se potriveste un articol despre retete culinare pe un blog de carte? Cand te-ai decis sa diversifici, nu te-ai gandit sa-ti faci un alt blog? Nu 10 bloguri, dar macar 2 🙂

M-am gandit si la varianta asta, chiar am cerut si parerea cititorilor mei. Am hotarat ca cea mai buna solutie e sa raman cu unul. Stiu ca ma vei intreba de titlu, cum se potriveste Portia de citit. Depinde din ce unghi privesti. Poate fi Portia mea de citit (carti si ce mai simt eu nevoia) sau Portia ta de citit (articolele mele, dimineata, la pranz si seara).

Portia de citit carti de bucate 🙂
De cat timp ai blogul si de cat timp este pe domeniu propriu? Dupa cat timp ai constatat ca „iti place”?

Blogul il am de 2 ani jumatate si pe domeniu e doar de 3 saptamani. Abia acum am fost inspirata sa fac schimbarea. De placut, mi-a placut din prima zi.

Si care sunt cele mai mari realizari „blogosferice”? Cele mai importante lucruri obtinute datorita blogului?

Faptul ca m-am dezvoltat, ca am invatat, ca inca mai invat. Oamenii pe care i-am cunoscut si prieteniile pe care le-am legat. Evenimentele la care am participat, colaborarile pe care le-am obtinut si inca le obtin. Cititorii care imi scriu si ma citesc. Sa mai zic? Pot continua…

Inteleg ca-s multi cititori. Cifre nu te pun sa dai, dar te voi ruga sa ne spui cel mai frumos mesaj primit de la un cititor.

Cel mai frumos mesaj a fost de la o cititoare, care mi-a spus ca blogul meu a ajutat-o intr-un moment greu al vietii ei. Asta intrece orice cifra…

Mesaje negative primesti? Comentarii negative? Cum le gestionezi?

Mesaje negative nu am primit, comentarii negative, da. De obicei, spun lucrurilor pe nume si s-a intamplat sa deranjez fani infocati ai unor autori cu parerile mele sincere. Le raspund cu umor si putina (auto)ironie. Daca parerile sunt diferite de ale mele, le accept intotdeauna, daca sunt spuse pe tonul care trebuie.

Autorii romani s-au aratat vreodata deranjati de parerile tale legate de operele lor? Stiu ca autorii romani urmaresc cu atentie tot ce se scrie despre operele lor.

Daca s-au aratat, nu au aruncat cu noroi, pentru ca nici eu nu o fac. Nu spun niciodata ca o carte e proasta, pentru ca nu e. Eu trec totul prin prisma personala si spun doar ce imi place sau nu mie. Cat de diplomat pot.

Multi sunt dezamagiti de bloggeri si de blogosfera, spunand ca-s prea multe intrigi, prea multe rautati. Ca sunt bloggeri, se spune din ce in ce mai mult, care fie direct pe blogurile lor, fie indirect, se iau de colegii de blogosfera. S-a intamplat pana acum sa ai conflicte cu colegi bloggeri? Exista vreun articol (ori mai multe) despre tine, scrise de alti bloggeri?

Evit conflictele cat de mult pot eu. Chiar daca am o problema cu cineva, prefer sa o fac in privat, fara sa imi spal lucrurile in public. Si mai mult nu-mi plac persoanele care se baga in conflicte care nici macar nu ii privesc. Articole despre mine nu cred ca sunt, cel putin nu negative. Am mai raspuns candva la un interviu si mai colaborez ocazional cu alti bloggeri, pe diferite proiecte. In rest, stau cuminte in banca mea.

Crezi ca blogosfera literara este mai ferita de scandaluri? Ca haterii nu frecventeaza aceste bloguri?
Apropo, termenul BLOGOSFERA LITERARA este unul corect? 🙂

Nu e ferita deloc de scandaluri. Ba chiar au escaladat, in ultima periaoda. Doar ca eu prefer sa le ocolesc. Cu siguranta e folosit frecvent, nu vad de ce nu ar fi si corect. 😀

Ca o mica paranteza, te-ai gandit vreodata sa devii si vlogger? Fie ca un continut extra, un mic clip adaugat la articolul de pe blog ori un vlog distinct, zilnic ori saptamanal?
Caci se pare ca printre vloggeri intrigile sunt si mai intense 🙂

Pai daca stiam ca-s mai multe intrigi, ma lansam pana acum. :)) Lasand gluma la o parte, nu cred ca e de mine. Am postat anul trecut un articol in care aveam si un video cu intrebari si raspunsuri despre mine. A fost cel mai citit articol al anului si cititorii au mai cerut. Insa, cred ca raman tot la scris.

De ce? Ce anume nu ti-a placut?
Daca fanii au fost sinceri cand ti-au cerut sa continui si daca tu tii, de obicei, cont de opiniile lor, de ce n-ai continuat?

Nu stiu, sincer sa iti spun. Parca nu ma reprezinta. Plus ca, pentru a face asta, nu stiu unde ar trebui sa ma ascund, ca sa fie liniste. :))

 

„Moldoveanca get-beget, de la Iasi. Nu trebuie sa spun mai mult de atat.”

 

Un amic imi spunea ca moldovenii nu au niciun farmec atunci cand scriu. Ca ei trebuie auziti vorbind, ca atunci au haz.
Poate ca d-aia te-au placut fanii atat de mult 🙂

Ma, e posibil. Doar ca eu am farmec mereu…

🙂 In descrierea ta ai tinut sa precizezi faptul ca esti moldoveanca get-beget. Spune-ne despre mandria de a fi moldovean. Ce aveti voi special, de ce simtiti nevoia sa va laudati cu originea voastra.

Cred ca tu intelegi de unde mandria, ca si tu te lauzi ca esti oltean. Moldoveanca get-beget, de la Iasi. Nu trebuie sa spun mai mult de atat.

Pai eu inteleg cum e cu mandria de a fi oltean. Voiam s-o pricep p-aia de a fi moldovean :))

N-ai cum. Nu esti moldovean.

Revenim la blogging. Vreau sa ne vorbesti, acum, despre Catalina Coman cititoarea de bloguri. Intai, la modul general: ce nise citesti? Ce fel de bloguri citesti? Ce trebuie sa aiba un articol pentru a-l citi? Ce trebuie sa aiba UN BLOG pentru a te abona la el?

Citesc de toate, insa ca sa si revin pe un blog trebuie sa aiba ceva special. Nu sa scrie waw, cum n-ai mai vazut, dar sa se simta o amprenta personala, sa nu fie mecanic. Sa se simta ca omului ala chiar ii place sa scrie. Sa cunosc cate o particica din cel din spatele ecranului, prin articolele lui.

Si ce nise citesti?

Carti, filme, parenting, beauty, generaliste… Nu conteaza nisa, conteaza stilul.

Ne dai exemplu de cateva bloguri? 2, 3, 5, cate vrei tu. Dar sa ne spui in cazul fiecaruia care-s motivele pentru care ar trebui sa-l citim si noi.

Pff… greu. Pe nisa de carti, imi place blogul Prefata de carte. Stiu sigur ca parerile Adrianei sunt sincere si eu asta caut. Intre timp, am devenit si prietene. Pe nisa de parenting citesc blogul Printesei urbane. Imi place ca e amuzanta si spune lucrurilor pe nume. Nu iti mai dau exemple concrete, ca ne prinde dimineata.

 

„[SuperBlog] este pentru toata lumea. De ce sa nu participi?”

 

Ne povestesti acum despre competitia SuperBlog? Ai fost la prima participare si te-ai clasat pe un loc onorabil (aici trebuie sa ma ajuti, sa-mi spui exact locul). Spune-ne, intai si intai, cum ai aflat de competitie si ce te-a facut sa participi?

Asteptam intrebarea asta. Am terminat pe 6 competitia si chiar sunt mandra de asta. Am aflat din greseala, am vazut la cineva articolul de inscriere. Habar nu aveam despre ce e vorba, dar mie imi plac provocarile, asa ca am intrat in joc. Fara nicio asteptare, fara nicio idee, fara sa am habar cum se scrie un advertorial. Dar, rezultatul mi-a intrecut asteptarile.

Spune-ne de ce cineva ar trebui sa participe la SuperBlog? Si mai ales, CINE? Bloggeri aflati la inceput? Bloggeri experimentati? Cui este adresata competitia?

Cred ca e pentru toata lumea. De ce sa nu participi? In primul rand, e o competitie cu tine. Iti testezi abilitatile cu fiecare proba si incerci sa fii din ce in ce mai bun. Nu cred ca strica nimanui asta.

Spune-ne ce ai obtinut in urma competitiei? Daca vei mai participa la urmatoarele editii? Si ce anume are special competitia?
(ulterior vor urma 5 intrebari „din public”, fara sa precizez din partea cui sunt)

Da, voi mai participa! In afara de premii, care au venit asa ca un bonus neasteptat de placut, am obtinut o experienta frumoasa si prieteni. Asta e special, din punctul meu de vedere.

Zi-ne 3 superbloggeri misto cunoscuti la gala (oricum urma sa-ti pun intrebarea asta)? Dac-as fi rau, ca sa fac provocarea mai interesanta, ti-as zice sa fie nemoldoveni 😛 Dar poti recomanda si moldoveni, daca tii neaparat! 😀

Ei, hai! Cum sa fie nemoldoveni? 3 zici? Catalina Cucu, Raluca Brezniceanu… si hai sa te pun si pe tine, sa nu te superi. :)))

A doua intrebare din public: ai citit alte articole participante la competitie? Daca da, spune-ne care este articolul care te-a dat pe spate? Care te-a impresionat. Care merita recomandat in orice situatie.

Recunosc ca nu am citit foarte multe. Cel putin nu inainte sa le public pe ale mele. Nu pot sa iti dau un raspuns concret acum, dar au fost destule frumoase.

A treia intrebare: care este cel mai bun articol scris de tine pentru SuperBlog 2017?

Toate au fost bune. :)))

Nu exista in opinia ta un articol mai inspirat si unul mai putin inspirat? Le consideri pe toate la fel de inspirate?

Lasand gluma la o parte, nu toate sunt la fel de inspirate. De exemplu, la proba cu limbile straine mi-a lipsit inspiratia total si s-a vazut. A fost singura nota sub 90. La Rao sau la proba cu apa am fost foarte inspirata, luand 98 si 99 de puncte.

Intrebarea nr 4: Cum au stat articolele super-blogosferice ca trafic? Cum le-a primit publicul tau? Nu vreau cifre exacte, ci vreau sa ne spui comparativ cu celelalte articole: erau in nota generala a blogului, aveau trafic mai mare sau aveau trafic mai mic?

Sa stii ca au fost primite foarte bine. Lumea a fost curioasa si m-a sustinut pe tot parcursul competitiei. Unii imi trimiteau mesaje sa ma intrebe cand aparea urmatorul articol. Le-au placut povestile si s-a vazut si in trafic. Au fost foarte citite.

Eviti raspunsul: mai bine, la fel sau mai slabe ca trafic? 🙂

Unele la fel, altele mai bine. Mai slabe nu au fost.

Ultima intrebare superblogosferica este una speciala. Fara sa stie cel care mi-a pus-o ca vei preciza din start ca esti moldoveanca get-beget, intrebarea suna asa: ai simtit o bucurie speciala cand ai vazut ca a castigat o moldoveanca superblogul?

Daca iti zic ca am aflat abia dupa ca e moldoveanca ma crezi? M-am bucurat pentru Dana si pentru realizarile ei, fara sa tin cont de origini.

 

„Cea mai dezamagitoare pentru mine a fost Flower, o carte super laudata, de la care am avut asteptari prea mari si care nu s-a ridicat la nivelul lor. Cliseica si atat.”

 

Nu trebuie sa te cred eu, trebuie sa te creada cititorii 🙂 Oricum, dai interviul pe un blog inCREDIBIL 😉

:))) Incredibil, dar adevarat!

Tot o intrebare din public, dar fara legatura cu SB: de ce bloggerii de carte fac topuri care includ doar cele mai bune carti? De ce nimeni nu face un top cu cele mai slabe carti citite intr-un an? Macar sa mentioneze, pe facebook, care a fost cea mai proasta carte?
Asadar, rugamintea expresa este sa ne spui care este cartea cea mai proasta, cea mai seaca, cea mai neinspirata, foloseste tu ce termen doresti, citita in anul 2017 🙂

Sa stii ca am vazut si topuri cu cele mai proaste carti. Eu nu fac decat topuri cu cele mai citite recenzii. Nu imi plac celelalte. :)) Cea mai dezamagitoare pentru mine a fost Flower, o carte super laudata, de la care am avut asteptari prea mari si care nu s-a ridicat la nivelul lor. Cliseica si atat.

Daca nu vrei sa faci un top, te inteleg. Insa raman in domeniul cartilor. Te-ai gandit vreodata sa scrii vreo carte? Ori, daca ai scris/te-ai apucat de scris, spune-ne despre ea? Daca nu, spune-ne ce fel de carte ar fi, daca vreodata vei scrie una.

Da, m-am apucat de scris o carte. Prea multe detalii nu pot sa va dau. Pot doar sa va zic ca e romance-psihologic. Si e scrisa din perspectiva unui personaj masculin. De asemenea, scriu poezii inca din liceu.

Te-ai gandit sa le pui intr-o carte? Sau le-ai pus deja? Sa fie toate puse la un loc… 
Iar legat de cartea pe care o scrii, inteleg ca e un roman. Fara sa te pun sa dai spoilere, te intreb o chestiune tehnica: ai vorbit deja la o editura, esti sigura ca va aparea undeva? Sau la chestunile astea te gandesti abia dupa ce-l termini?

Nu le-am pus inca intr-o carte, dar la cat ma bate sotul meu la cap sa le public, probabil va urma.
Cat despre roman, vreau mai intai sa il termin si sa fiu multumita de ce a iesit, apoi ma gandesc la urmatorii pasi.

Ce parere vei avea de bloggerii de carte care-ti vor critica romanul? Cum vei trata criticile? 😀

Le voi trata cu zambetul pe buze, asa cum trebuie. Atata timp cat critica e constructiva, voi invata din ea.

O intrebare din public. O voi adapta un pic.
Multi fani ai cartilor, cititori inraiti, dispretuiesc ecranizarile, filmele adaptate dupa carti. Deseori, strica acele carti, iar in unele cazuri, fiind mult diferite de actiunea cartii, induc in eroare publicul. Ce parere ai despre aceste ecranizari si cat de des (esti tentata sa) te uiti la ecranizarea unei carti pe care ai citit-o?

Ma uit uneori la ecranizari. Uneori le abandonez, alteori imi plac si incerc sa inteleg diferentele si sa le accept ca atare. Insa niciodata nu ma uit la o ecranizare inainte de a citi cartea.

Ne poti spune ecranizarea ta preferata?

V-o pot spune pe cea mai recenta. Cea a seriei Outlander. Serialul urmareste destul de bine linia cartii si e chiar reusit.

Spune-ne alte pasiuni ale Catalinei Coman, in afara de citit (si scris pe blog)?

Imi place sa calatoresc. Asta a fost unul din motivele pentru care am facut facultatea de Geografie. Imi place sa gatesc si sa incerc tot felul de chestii noi. Imi place sa dansez, sa ma plimb.Imi place fotografia. Si imi place cafeaua. Pentru mine e o pasiune, nu va uitati stramb! 😛

Zi locul tau preferat, unde te-ai intoarce, dar si locul unde, dac-ai putea, te-ai muta sa locuiesti definitiv?

M-as intoarce mereu pe Ceahlau, in varf. Senzatia pe care o ai dimineata, cand simti si vezi norii sub tine e uluitoare. Cred ca m-as muta in Franta, desi nu am vizitat-o niciodata.

Astazi implinesti frumoasa varsta de 32 de ani. Se spune ca dorinta pe care ti-o pui de ziua ta chiar se va implini. Nu te pun sa ne spui ce dorinta ti-ai pus, dar spune-ne, la modul general, cum intampini aceasta frumoasa varsta (pe care eu o voi implini „abia” in noiembrie)? 🙂

O intampin cu cearcane, dar zambind. O intampin optimista si vesela, asa cum ma stiu toti prietenii mei. Varsta e doar un numar.

 

„Hai, ca iti dau un 10. Iti spun si de ce. Mi-a placut modul cum ti-ai adaptat intrebarile din mers, in functie de raspunsurile mele. Nu ti-a lipsit spontaneitatea, pe care eu o apreciez. Pe intervievata te provoc sa o notezi tu!”

 

Ti-ai dorit vreodata sa fii profesoara?

Nu, Doamne fereste! Nu am rabdare deloc. Abia reusesc sa am rabdare cu cei doi copii ai mei.

Pacat. Acum te pun sa faci pe profesoara.
Trebuie sa dai nota acestui interviu. Atat lui, per ansamblu, cat si intervievatorului (si, daca vrei, si intervievatei, cu care-ti recomand sa fii mai blanda, ca-i ziua ei azi). Dar notele astea trebuie si justificate. Ce a avut bun interviul, ce a avut rau, ce i-a lipsit. Din astea 🙂

Aoleu, la ora asta tu ma pui sa fac evaluari? Hai, ca iti dau un 10. Iti spun si de ce. Mi-a placut modul cum ti-ai adaptat intrebarile din mers, in functie de raspunsurile mele. Nu ti-a lipsit spontaneitatea, pe care eu o apreciez. Pe intervievata te provoc sa o notezi tu!

Eu o notez doar la final, dar nota o vei afla de pe blog. Nu d-alta, dar eu am jucat murdar: mai am 2 intrebari. M-am temut sa le pun inainte de notare, sa nu care cumva sa-mi dai mai putin :))

:))) Aoleu… Las’ ca te prind la incheierea mediilor! Zi repede, ca mi-e somn!

O intrebare din public (paradoxal, din public, dar oricum ti-as fi pus-o): de ce ai acceptat interviul? De ce o moldoveanca da interviu unui oltean? De ce locul 6 la SB da interviu locului 25? Si de ce-urile pot continua 🙂

De ce nu? :))) Ti-am mai zis ca imi plac provocarile. Am fost curioasa.

Zi-mi care dintre blogurile mele, cele 10, este preferatul tau? Asta NU mai este o intrebare din public 😛

Pana acum, cel mai mult ti-am citit blogul tau Blond. Dar, e posibil ca ultimul sa il detroneze.

Ultima intrebare este una clasica pentru interviurile mele. Suna fix asa:
Ce intrebare i-ai mai pune Catalinei Coman dac-ai fi in locul meu? Ce intrebare lipseste?
Regula este sa-ti pui o intrebare la care sa si raspunzi 🙂

As intreba-o daca a vrut vreodata sa renunte la blog. Si ea ar raspunde ca da, a vrut, dar de fiecare data si-a dat seama la timp ca e o idee proasta.

Atat despre Catalina Coman, in PRIMUL interviu din 2018. Frumoasei moldovence ii urez la multi ani si implinirea tuturor dorintelor. Iar voua va transmit clasicele salutari BLOGOSFERICE!
Ca de obicei, intervievata are ultimul cuvant. Catalina, un mesaj pentru cititorii EmilCalinescu.eu!

In primul rand, iti multumesc tie! Pentru ca ai fost curios sa ma cunosti mai bine si sa ii ajuti si pe altii sa o faca. Celor care ati avut rabdare sa cititi interviul luuuung pana la sfarsit, va multumesc si va doresc sa aveti parte numai de zambete in viata! Celor care ati citit pe sarite, dar erati curiosi de mesajul meu, va doresc acelasi lucru. Ah, si inca ceva! Cititi(-ma)! Luati-va o portie generoasa de citit in fiecare zi! Nu dauneaza. 🙂

ps: Catalina m-a provocat sa-i spun ce nota ii dau. Pana acum nimeni nu m-a provocat sa fac asta. Eu ii spun clar: i-as fi dat 10 (zece), dar cum am auzit ca nu-i plac persoanele cu 10, am decis sa-i dau 9. Sa raman eu cu zece. Bloguri 🙂

8 thoughts on “Catalina Coman: N-ai cum sa intelegi mandria de a fi moldovean daca nu esti moldovean

  1. Cred ca-i cel mai fain interviu pe care l-am citit pana acum. Oare-s subiectiva? Ca-i moldoveanca de-a mea?!

  2. Un interviu frumos! Intrebari si răspunsuri pe măsură. La multi ani si mult succes In continuare! 👏🎂🍾🌹🌹🌹❤

  3. Am citit interviu exact cand a apărut,dar nu am avut timp sa comentez. Va felicit,un interviu foarte reușit. Sa mai zic ca sunt mândră că ești moldoveancă 😀 …

Ai ceva de zis? Vorbeste ACUM sau TACI PE VECI !